Παραιτείται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος;


Σύμφωνα με Συνοδικές πηγές, μέχρι το τέλος του Μήνα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος φέρεται να έχει εξασφαλίσει τις Παραιτήσεις Μητροπολιτών, οι οποίες και προφανώς θα γίνουν δεκτές στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Εκτός από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, αναμένεται να υποβληθούν στη Σύνοδο οι Παραιτήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, Ετών 91, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας κ. Τίτου, 92 Ετών, και Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, 93 Ετών.

Οι τέσσερις Μητροπολίτες έχουν ήδη υποβάλει ή αναμένεται να υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου και Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο τις Παραιτήσεις τους.

Οι Εκλογές των τεσσάρων Νέων Μητροπολιτών αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι Συνοδικές πληροφορίες θα γίνουν στη Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου 2023.

Υπάρχουν έντονες φήμες και για μία πέμπτη Ιερά Μητρόπολη που ενδέχεται να έχει μείνει κενή μέχρι τότε, τη Μητρόπολη Μαντινείας, καθώς ο Σεβασμιώτατος κ. Αλέξανδρος αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά θέματα Υγείας.

Οι τέσσερις Μητροπολίτες που παραδίδουν τη σκυτάλη.

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος Πασσαλής (Έτος Γεννήσεως: 1932) είναι Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Γεννήθηκε το 1932 στο Κυπαρίσσι του Νομού Γρεβενών, όπου Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην συνέχεια το Γυμνάσιο Γρεβενών.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1957. Υπηρέτησε τη Στρατιωτική του θητεία ως θεολόγος στην Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού, όπου έκανε κηρύγματα Εθνοθρησκευτικού περιεχομένου σε Στρατιωτικές Μονάδες. Μετά εργάστηκε στην ιεραποστολική Αδελφότητα “Σταυρός”.

Το 1967 Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης Φλωρίνης και το ίδιο Έτος Χειροτονήθηκε Διάκονος.

Το 1968 Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του Μακαριστού Γέροντος Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Αυγουστίνου Καντιώτου και έλαβε το Οφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Υπηρέτησε για τριάντα δύο χρόνια ως Πρωτοσύγγελος [3] της Ιεράς Μητροπόλεως και Ιεροκήρυκας στην Επαρχία και στο Ραδιόφωνο. Ήταν Αρθρογράφος σε Περιοδικά και Εισηγητής σε Ιερατικά Συνέδρια της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εξελέγη Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας στις 21 Ιανουαρίου 2000 και Χειροτονήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2000 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας) Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1934 στη Σαλμώνη Ηλείας.

Τελείωσε τις Εγκύκλιες Σπουδές του το 1952 και πέτυχε στις Εισαγωγικές Εξετάσεις της Φιλοσοφικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιλέγοντας την πρώτη.

Το 1957 έλαβε Πτυχίο από την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 13 Ιουλίου του 1974 Εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.

Η Χειροτονία του έγινε στις 14 Ιουλίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου.

Στις 30 Ιουλίου Ενθρονίστηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά τον θάνατο του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμονος Β’ το 2003, ο τότε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος συνέχισε τις Επαφές με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο ώστε να καταφέρει να Μετατεθεί στην κενή Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπως είχε ήδη συμφωνηθεί μεταξύ τους από το 1998, πράγμα που τελικά κατάφερε στις 26 Απριλίου 2004.

Ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος (κατά κόσμον Κυριάκος Καλαματιανός, Χαλκίδα, 18 Ιανουαρίου 1930), Γεννήθηκε στην Χαλκίδα τον Ιανουάριο του 1930.

Είναι Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος τον Οκτώβριο του 1954 και Πρεσβύτερος τον Ιούλιο του 1967.

Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής κατά την χρονική Περίοδο από το 1954 έως το 1984 και ως Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως από το 1974 έως και το 1976.

Υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας και ως Αρχειοφύλακας από το 1976 έως το 1984.

Το 1984 Εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Μητροπολίτης Μηθύμνης. Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης, στις 6 Μαΐου 1984.

Έχει διατελέσει Τοποτηρητής Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών μέχρι την Εκλογή νέου Επισκόπου Χίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτος (κατά κόσμον Σωτήριος) Παπανάκος, Εγεννήθη το 1931 στον Πειραιά. Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου Απεφοίτησε το 1964.

Εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1966. Υπηρέτησεν ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.

Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Εχειροτονήθη εις τας 17 Ιουλίου 1974.

Views: 9


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο