Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός»: Επιστολή προς ΥΠΑΙΘ για προσλήψεις Αναπληρωτών Θεολόγων και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός»: Επιστολή προς ΥΠΑΙΘ για προσλήψεις Αναπληρωτών Θεολόγων και Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποστέλλει ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός».

Ο «Καιρός» ζητά από την υπουργό την έγκαιρη κάλυψη με αναπληρωτές όλων των υπαρχόντων κενών θεολόγων εκπαιδευτικών πριν από την έναρξη των μαθημάτων καθώς και τον μόνιμο διορισμό επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των κενών θέσεων θεολόγων.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Με αφορμή το νέο σχολικό έτος και εν όψει της πρώτης φάσης πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, επανερχόμαστε στο χρονίζον πρόβλημα των κενών θέσεων θεολόγων εκπαιδευτικών, υποβάλλοντας αίτημα για την έγκαιρη κάλυψή τους.

Στα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλος αριθμός κενών θέσεων θεολόγων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος συνεχώς διογκώνεται λόγω της μη διενέργειας μόνιμων διορισμών. Μολονότι τα κενά είναι γνωστά στο Υπουργείο από την αρχή του σχολικού έτους, σημειώνεται συχνά το φαινόμενο οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί να εξαιρούνται από την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών. Η πρόσληψη αναπληρωτών θεολόγων συνήθως ολοκληρώνεται στο μέσο του σχολικού έτους, με αποτέλεσμα τα κενά των σχολείων να καλύπτονται με μεγάλη καθυστέρηση και αποσπασματικά. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, τόσο για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι χρειάζεται να ρυθμίσουν τη μετακίνηση και τη μετεγκατάσταση της οικογένειάς τους, όσο και για τις σχολικές μονάδες, λαμβανομένου υπόψη ότι τα σχολεία με έλλειψη θεολόγου είναι πολλαπλάσια του αριθμού των κενών θέσεων.

Οι αναπληρωτές θεολόγοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλύπτουν κάθε χρόνο τα κενά που υπάρχουν, είναι διακεκριμένοι συνάδελφοι, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίοι έχουν αναλωθεί προσωπικά και οικογενειακά και έχουν εξαντληθεί οικονομικά και επαγγελματικά, περιφερόμενοι ανά την επικράτεια για να υπηρετήσουν όπου κληθούν, αναμένοντας μια μόνιμη και σταθερή λύση στο ζήτημα της θέσης εργασίας τους.

Κατά το προσεχές σχολικό έτος θα ισχύσουν νέα Προγράμματα Σπουδών και νέα διδακτικά βιβλία Θρησκευτικών, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένες δυσκολίες στην οργάνωση και στη λειτουργία του μαθήματος. Η πρόσληψη θεολόγων εκπαιδευτικών από την αρχή του σχολικού έτους και η επαρκής επιμορφωτική υποστήριξή τους είναι απόλυτη ανάγκη.

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Η επιβεβλημένη λύση στο πρόβλημα των κενών θέσεων θεολόγων, το οποίο ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι ο μόνιμος διορισμός επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών.

Μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος και εν όψει του νέου σχολικού έτους, είναι απαραίτητη η έγκαιρη κάλυψη με αναπληρωτές όλων των υπαρχόντων κενών θεολόγων εκπαιδευτικών, πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Θεωρούμε αναγκαία τη συμπερίληψη επαρκούς αριθμού θεολόγων εκπαιδευτικών στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών.

Με την ευκαιρία αυτή, επανερχόμαστε στο ζήτημα της γ΄ ανάθεσης της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθότι συνδέεται εν μέρει και με το ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών. Εφιστούμε την προσοχή σας στο ότι, λόγω της εφαρμογής από το προσεχές σχολικό έτος νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά, η διδασκαλία του μαθήματος χρειάζεται ειδικευμένους και κατάλληλα επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς. Για τον λόγο αυτό διαφωνούμε με τη γ΄ ανάθεση των Θρησκευτικών σε ειδικότητες που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα.

Τέλος, παρακαλούμε για την έγκαιρη οργάνωση και υλοποίηση επιμόρφωσης όλων των υπηρετούντων θεολόγων εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα διδάξουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών και τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, τα οποία θα ισχύσουν από το νέο σχολικό έτος, λόγω του ότι παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από τα προηγούμενα.

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Επισκέψεις: 0

FacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailFacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο