Πανελλήνιες 2024: «Ξεκλειδώνουν» νέα επαγγέλματα λόγω… κλιματικής κρίσης


Πανελλήνιες 2024: Στο… προσκήνιο νέα επαγγέλματα – Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος νιώσαμε για τα καλά τις συνέπειες τις κλιματικής κρίσης και τις αλλαγές που φέρνει τη ζωή μας αλλά και στους τρόπους που πρέπει να την αντιμετωπίζουμε πριν να είναι πάρα πολύ αργά.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πρώτοι απ΄ όλους έχουν αντιληφθεί πως η περιβαλλοντική κρίση αποτελεί μία υπαρξιακή απειλή για όλους μας, από την άλλη όμως είναι μια ευκαιρία μελλοντικής απασχόλησης μέσω Πανελληνίων, λόγω της παγκόσμιας προσπάθειας για την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας που προστατεύουν τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν τις βιομηχανικές διεργασίες, μειώνουν το επίπεδο των αποβλήτων και ρύπων, συμβάλλουν στην ορθολογική χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων και βελτιώνουν την ποιότητα της κατασκευής κτιρίων.

Τέτοιες θέσεις χαρακτηρίζονται ως «πράσινες θέσεις εργασίας» και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό υπάρχουν σε διαφορετικούς τομείς όπως στη μηχανική, στην επιστήμη, στην κατασκευή, ή στην ανάπτυξη τεχνολογίας. Σήμερα η μεγαλύτερη ζήτηση για πράσινες θέσεις εργασίας παρατηρείται στον Αγροδασικό τομέα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Όπως υπογραμμίζει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ.Κωνσταντίνος Κότιος, το γεγονός ότι η κυκλική οικονομία επεκτείνεται δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις αναδυόμενες οικονομίες που αναπτύσσουν έργα υποδομής τα οποία, εάν συμβάλουν στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα απαιτήσουν, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, εργολάβους, κτίστες και όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής». Παρακάτω παραθέτουμε τις 5 πράσινες θέσεις εργασίας, που έχουν αλλά και θα έχουν τα επόμενα χρόνια μεγάλη ζήτηση στη διεθνή αγορά εργασίας.

Ο Μηχανικός Περιβάλλοντος είναι αυτός που επιδιώκει να οριοθετήσει και να διαφοροποιήσει την ανθρώπινη δραστηριότητα με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την βιωσιμότητα του πλανήτη. Τα σημερινά και μελλοντικά στοιχήματα που καλείται να κερδίσει έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση και παροχή καθαρού πόσιμου νερού, την ανάπτυξη και εφαρμογή αντιρρυπαντικών τεχνολογιών και πολιτικών για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, στερεών και υγρών ρύπων ώστε να ελεγχθεί η ρύπανση του πλανήτη. Επίσης, με τα ενεργειακά αποθέματα να ελαχιστοποιούνται, γίνεται απαραίτητος στην εύρεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σχεδίαση, ανάπτυξη και λειτουργία συστημάτων εκμετάλλευσης τους. Αρχιτέκτονας βιοκλιματικής δόμησης

Οι πόλεις συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, συνεπώς η ανάγκη για διαφοροποίηση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε και λειτουργούμε τα κτίρια είναι άμεση. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αποσκοπεί στην εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης στο εσωτερικό των κτιρίων, με την αξιοποίηση του τοπικού κλίματος στο περιβάλλον τους, με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Τεχνικός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ο Τεχνικός Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας είναι υπεύθυνος για όλες τις εργασίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση, χρήση και αποτελεσματική αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η γεωθερμική. Με τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος παγκοσμίως, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η συγκεκριμένη ειδικότητα αποτελεί έξυπνη επιλογή με πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Κατασκευαστές Καθαρών Μέσων Μεταφοράς

Στις μέρες μας, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μια εκ των πλέον ενδεδειγμένων λύσεων, για την εξυπηρέτηση πολλών περιβαλλοντικών στόχων, όπως τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης και των εκπομπών CO2. Με τη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ολοένα να αυξάνεται, προσφέρεται στους κατασκευαστές η δυνατότητα για μετάβαση σε μοντέλα που είναι λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον. Το γεγονός αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο σε όσους εργάζονται ή που μελλοντικά θα εργαστούν στον τομέα των μεταφορών αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Τεχνολόγος Αντιρύπανσης

Ο Τεχνολόγος Αντιρύπανσης οργανώνει, επιβλέπει, διεξάγει, επεξεργάζεται και αξιολογεί μετρήσεις σε όλες τις κατηγορίες ρυπαντών. Έχει τη δυνατότητα να μελετά και να επιβλέπει τη λειτουργία συστημάτων και εγκαταστάσεων αντιρύπανσης, να διενεργεί εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες που αναφέρονται σε συσκευές, συστήματα και εγκαταστάσεις αντιρύπανσης, καθώς και να εκπονεί ή αξιολογεί μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αποτελεί ένα από τα σημαντικά πράσινα επαγγέλματα του δευτερογενή τομέα και αναμένεται να έχει μεγάλη ζήτηση τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας.

Views: 3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο