Παναγία: πρότυπο και οδός για τον σημερινό άνθρωπο


Ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος, ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ Παρθένος, τὸ ἱερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ, σήμερον εἰσάγεται, ἐν τῷ οἴκῳ Κυρίου, τὴν χάριν συνεισάγουσα, τὴν ἐν Πνευματι Θείῳ· ἣν ἀνυμνοῦσιν Ἄγγελοι Θεοῦ· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴ ἐπουράνιος. (Κοντάκιον της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, ήχος δ’)

Του Σωτήριου Θεολόγου

Φοιτητή Α.Ε.Α.Θ

Μεγάλη Θεομητορική εορτή εορτάζει η αγία μας Εκκλησία σήμερα.

Η Υπεραγία Θεοτόκος, όντας μικρό παιδάκι 3 ετών, προσφέρθηκε στο Ναό από τους γονείς της -Ιωακείμ και Άννα- στο Ναό. Ήταν μία ευλαβής συνήθεια εκείνης της εποχής, να οδηγούν τα παιδιά τους στο Ναό για τη διδασκαλία του Θείου Λόγου. Όμως, το τρίχρονο κοριτσάκι εισήλθε στα “Άγια των Αγίων”· εκεί που έμπαινε ο Αρχιερέας μία φορά το χρόνο. Αυτό το κοριτσάκι, σε λίγο καιρό, θα γίνει ο άνθρωπος θα σαρκώσει το Θεό και θα ενωθεί με τους ανθρώπους.

Από μικρή ηλικία, προσπάθησε να συναντήσει το Θεό, διά μέσου των γραφών. Επίσης, κατάφερε να κρατήσει απαθή στάση σχετικά με τις γήινες ανάγκες και υποχρεώσεις, έχοντας στο νου της, το Θεό.

Ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν αναφέρει ότι: “Από τη στιγμή που η Παναγία εισήλθε στα “άγια των αγίων”, η ίδια η ζωή έγινε Ναός. Κι όταν εορτάζουμε τα Εισόδιά της, εορτάζουμε το θείο νόημα του ανθρώπου και τη λαμπρότητα της υψηλής του κλήσεως. Δεν γίνεται λοιπόν να εξαφανιστούν και να ξεριζωθούν όλα αυτά από τη μνήμη του ανθρώπου.”

Σε αυτή τη σημερινή πραγματικότητα, η στάση της Κυρίας Θεοτόκου είναι φάρος και οδοδείκτης για τη ζωή μας. Μάς καλεί να προσεγγίσουμε στην εκκλησία και να εντρυφήσουμε τα ιερά κείμενά της. Ο άνθρωπος χρειάζεται να έχει στόχο το Θεό. Να καταφέρει μέσα του να βρει και να κρατήσει το Θεό σε όλη του τη ζωή. Να προσπαθήσει να απομακρυνθεί από τις ανθρώπινες ανάγκες, στο μέτρο που μπορεί… Και, φυσικά, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού…

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο