Πάσχα 2020: Εντώς των Ωρών οι Αποφάσεις της Κυβέρνησης – Τα Σχέδια για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου


Τελευταία εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, Εβδομάδα των Βαΐων, Βουβή Εβδομάδα. Με αυτά τα λόγια έχει συνηθίσει ο λαός μας να χαρακτηρίζει τις επτά ημέρες μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Τις ημέρες αυτές που μας προετοιμάζουν για το Θείο Πάθος και τη Λύτρωση, τον Γολγοθά και την Ανάσταση του Κυρίου.

Αυτή είναι και η Εβδομάδα που θα σηματοδοτήσει το πώς θα βιώσουμε φέτος το Θείο Δράμα, με τις εκκλησίες όντως «βουβές» για τους πιστούς, και με μια ιδιότυπη επαφή μέσω της οθόνης…

Εντός των επομένων ημερών, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, η Κυβέρνηση αναμένεται να Ανακοινώσει τα νέα Μέτρα που ισχύσουν για τις μέρες του Πάσχα, τόσο σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις όσο και σε ό,τι αφορά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών.

Ήδη Ανακοίνωσε την παράταση της ισχύος των περιοριστικών μέτρων έως τις 27 Απριλίου 2020 τα οποία θα εξειδικεύσει και θα επεκτείνει ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Οι πρώτες προτάσεις συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον με τον Εκπρόσωπο της Αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον νέο Κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τη συνάντησή του αυτή, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, σημειώνοντας πως συζήτησαν για τα επόμενα βήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η Κυβέρνηση αναμένεται να κάνει δεκτή την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να τελεστούν οι Ιερές Ακολουθίες και η Ανάσταση σε όλους τους ναούς, και όχι μόνο σε όσους παρέχουν τηλεοπτική κάλυψη, αλλά χωρίς πιστούς και με διασφάλιση από πλευράς εκκλησίας ότι δεν παρατηρηθούν φαινόμενα συνάθροισης πιστών έξω από τους ναούς.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σκοπό έχει επιστρατευτεί και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα αναλάβει να παράσχει τεχνογνωσία αλλά και την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή σε όσους ναούς επιθυμούν να έχουν ζωντανή διαδικτυακή κάλυψη των Ακολουθιών και της Ανάστασης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη Εβδομάδα έστειλε σαφείς οδηγίες προς τον κλήρο ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις παράβασης των μέτρων, αλλά και συνάθροισης έξω από τους ναούς. Το ίδιο επανέλαβε στις τοποθετήσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αλλά και Ιεράρχες ανά την Ελλάδα, καλώντας τους πιστούς να μετατρέψουν την οικία τους σε εκκλησία και να προσευχηθούν εκεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την ανακοίνωση της νέας σχετικής Κυβερνητικής Απόφασης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας, αναμένεται να αποστείλει εγκύκλιο προς τις κατά τόπους Μητροπόλεις με οδηγίες αναφορικά με την τήρηση των μέτρων, τον τρόπο τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών αλλά και του αριθμού του εκκλησιαστικού προσωπικού που θα μπορεί να παρίσταται σε αυτές.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο το θέμα φαίνεται ότι έχει κλείσει κατόπιν συνεννόσσης του υπουργείου Εξωτερικών με τις ισραηλινές Αρχές. Με βάσει τα έως τώρα δεδομένα, Κυβερνητικό Αεροσκάφος θα μεταβεί στο Ισραήλ, και θα παραλάβει το Αγιο Φως από το Αεροδρόμιο, τηρώντας αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μένει τώρα να αποφασιστεί πως και εάν θα γίνει η μεταφορά του σε όλη την Ελλάδα, ή αν θα παραμείνει στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο