Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας συμμετέχει στην Διεθνή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου #MakeSenseCampaign


Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην Επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.30 μμστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης ΕΚΑΒΗ

Η Επιστημονική Ημερίδα αποτελεί μία συνδιοργάνωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Εργαστήριο Στοματολογίας του Οδοντιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ καιείναι ενταγμένη στη διεθνή καμπάνια #makesensecampaign, προκειμένου να προσφέρει υπεύθυνη ενημέρωση στο κοινό της Πιερίας και να αναδείξει την αξία της πρόληψης, της ορθής αντιμετώπισης, αλλά και της κοινωνικής διάστασης που έχει ο Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου για τον ασθενή και την οικογένειά του.
Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος αφού στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο 7ος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον 4ο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών. Περισσότεροι από 150.000 νέοι ασθενείς διαγνώστηκαν στην Ευρώπη το 2012. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η έγκαιρη διάγνωση του ΚΚ&Τ, επιφέρει επιβίωση που αγγίζει το 80% – 90%
Βασικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου είναι :

  • Το Κάπνισμα : Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που καπνίζει θα είναι 15 φορές πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο κεφαλής και τραχήλου από έναν μη καπνιστή.
  • Το Αλκοόλ : Οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες από τρεις μονάδες και οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από δύο μονάδες αλκοόλ ημερησίως παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
  • Ο ιός HPV : Σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του λαιμού, της γλώσσας και των αμυγδαλών, αλλιώς γνωστών ως οροφαρυγγικών καρκίνων (OPSCC).

Κύριοι στόχοι της Επιστημονικής Ημερίδας για τον ΚΚ&Τ αποτελούν:

  • Η ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης
  • Η επισήμανση των βασικών αιτίων που ευθύνονται για την εμφάνιση ΚΚ&Τ,
  • Οι νέες σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ,
  • Η υποστήριξη της επιβίωσης των ασθενών με ΚΚ&Τ και των οικογενειών τους

 Η Διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης #makesensecampaign, για φέτος θα διαρκέσει από τις 16 έως 20 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκειά της, θα υλοποιηθούν σε όλο τον κόσμο, δράσεις που θα έχουν ως σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της  αποκατάστασης των βλαβών  και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και των οικείων τους, ώστε να εξασφαλίζεται η  ποιότητα ζωής των ασθενών κατά την επιβίωση. Άλλα θέματα που θα καλύψει η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζουν  στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, την ανάγκη οργανωμένης διεπιστημονικής προσέγγισης σε εξειδικευμένα κέντρα καθώς και την ανάδειξη των μη καλυπτόμενων αναγκών των επιβιωσάντων από τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Την Ημερίδα μας θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διακεκριμένοι Ιατροί, Επιστήμονες Υγείας, ενώ ο λόγος θα δοθεί και στους ίδιους τους ασθενείς οι οποίοι θα μιλήσουν για την εμπειρία τους, τις ανάγκες που είχαν, τις προκλήσεις που συνάντησαν και την επανένταξή τους στην κοινωνία.
Η Επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου πραγματοποιείται με την Αιγίδα:


 Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος·         

Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ·        

 Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας·     

 Οδοντιατρικός Σύλλογος Πιερίας

Επισκέψεις: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο