Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές στον Καθεδρικό Ναό του Ζάγκρεμπ


Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Μεταμορφώσεως της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Ζάγκρεμπ, που αποτελεί τεράστια πολιτιστική κληρονομιά για την Κροατία, υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό που συνέβη το πρωί της Κυριακής, 22 Μαρτίου 2020, λίγα χιλιόμετρα μακρυά από την πρωτεύουσα, ενώ ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς.

Συγκεκριμένα δύο ισχυροί σεισμοί ταρακούνησαν το Ζάγκρεμπ προκαλώντας τεράστιες ζημιές. O πρώτος, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 7χλμ. βορειοανατολικά του Ζάγκρεμπ και σημειώθηκε στις 7:24 ώρα Ελλάδος.

Στο Διεθνές Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και τον Νικόλαο Ζαΐμη μίλησε τηλεφωνικά ο Διάκονος του Καθεδρικού Ναού π. Ντράγκαν ο οποίος περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Κροατίας.

«Στις 6:30 (τοπική ώρα) σημειώθηκε η πρώτη σεισμική δόνηση. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Μάλιστα μάθαμε ότι ήταν έντασης 5,3 Ρίχτερ. Ακολούθησε και άλλη σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και αρκετοί μετασεισμοί. Τα περισσότερα κτήρια στο κέντρο του Ζάγκρεμπ είναι περίπου 150 χρόνων.

Ο Καθεδρικός Ναός είναι κτίσμα του 1864. Αυτό είχε ως συνέπεια πολλά κτήρια να υποστούν ζημιές. Ευτυχώς, εξωτερικά δεν είχαμε κάποιες σοβαρές ζημιές. Ο κυρίως ναός όμως υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι τοιχογραφίες που βρίσκονται στην αψίδα να φανταστείτε, έφυγαν από την θέση τους. Επίσης δίπλα από το ναό βρίσκεται και το πνευματικό κέντρο το οποίο επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές. Αναμένουμε τους ειδικούς των τεχνικών υπηρεσιών να βγάλουν το πόρισμα. Οι μέρες που περνάμε είναι δυο φορές δύσκολες για εμάς, καθώς βρισκόμαστε και σε περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού και όλα αυτά δυσκολεύουν την κατάσταση για την άμεση καταγραφή των ζημιών έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα στην αποκατάστασή τους», μας ανέφερε ο π. Ντράγκαν.

Ο π. Ντράγκαν μας ανέφερε πως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας κ. Πορφύριος μίλησε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνέστησε στους να μην πανικοβάλλονται και να αντιμετωπίσουν τη δοκιμασία αυτή με προσευχή. «Ο πανικός ήταν το κυρίαρχος, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό. Γι’ αυτό ο Μητροπολίτης μας απευθύνθηκε στους πιστούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους καθώς με την ευχή του Κυρίου μας όλα θα έχουν αίσιο τέλος» τόνισε.

Πως βλέπουν στο Ζάγκρεμπ το κλείσιμο των Ναών  

Αυτό που κυριαρχεί στην επικαιρότητα της Κροατίας το τελευταίο διάστημα είναι η πανδημία του κορωνοϊου και ο φόβος της εξάπλωσης του. Τόσο το Πατριαρχείο της Σερβίας όσο και η τοπική Ιερά Μητρόπολη έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των κανόνων υγιεινής που έχει Ανακοινώσει η Πολιτεία. «Στόχος μας είναι η πλήρη εναρμόνιση των πιστών με τα μέτρα προστασίας» μας ανέφερε ο π. Ντράγκαν.

Μια χώρα η οποία βρέθηκε στη δίνη του εμφυλίου πολέμου στις αρχές τις δεκαετίας του 90′ καλείται πλέον και αυτή να προσαρμοστεί με τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει, ως προς τις συναθροίσεις, ο κορωνοϊός.

«Για κάθε χριστιανό το επίκεντρο είναι η λειτουργική ζωή. Αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για όλους μας όταν δεν μπορούμε ελεύθερα να προσέλθουμε στους ναούς μας για να τελέσουμε τις ακολουθίες και κυρίως για να λάβουμε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, που μας προετοιμάζει για το Πάσχα. Στη χώρα μας δεν έχουμε καθολική απαγόρευση ή τέλεση των ιερών ακολουθιών κεκλεισμένων των θυρών. Το ανώτατο όριο που μπορεί να βρίσκεται εντός του ναού είναι 5 άτομα, τα οποία θα πρέπει να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ποιμαντικής μέριμνας, ενημερώσαμε τους πιστούς πως όποιος θέλει να κοινωνήσει και δεν μπορεί να έρθει στο ναό θα μεταβούμε εμείς στο σπίτι προκειμένου να τον κοινωνήσουμε. Τηρούμε τις οδηγίες τις πολιτείας. Ξέρετε βρισκόμαστε σε μια χώρα που κυριαρχεί το Καθολικό στοιχείο και θα μπορούσαμε να στοχοποιηθούμε πολύ εύκολα.

Ο Σεβασμιώτατος από την πρώτη στιγμή κάλεσε τους πιστούς να εφαρμόσουν τα μέτρα καθώς δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας. Αυτό τόνισε και στο σημερινό κήρυγμα του προς τους πιστούς. Με τις προσευχές μας προς τον Θεό θα επιστρέψουμε πάλι στους Ναούς μας νικητές από αυτή τη δοκιμασία. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να» μας ανέφερε.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις ζημιές του Ιερού Καθεδρικού Ναού:

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο