Ολοκλήρωση Συνεδρίου: «Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης»


Το τριήμερο 6 ως 9 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το Συνέδριο «Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης», που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Ευαγγελική Θεολογική Σχολή και το Πρόγραμμα Αριστείας «Πολιτική και Θρησκεία» του Πανεπιστημίου του Μύνστερ (Γερμανία), σε συνεργασία και με το Οικουμενικό Ινστιτούτο Χάφινγκτον της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ).

Το Συνέδριο φιλοξένησε 23 Επιστήμονες από 15 χώρες, που παρουσίασαν θέματα όπως η σχέση της Ορθοδοξίας με τη Δημοκρατία, την νεωτερικότητα, τον Εθνικισμό, την πολυπολιτισμικότητα, τη Μετανάστευση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και προβλήματα που έχουν ενσκήψει τους τελευταίους δυο αιώνες με την ανάδυση των Εθνικών Κρατών, δημιουργώντας ιδιότυπες μορφές «εθνο-θεολογίας». Συζητήθηκε η σχέση της Ορθοδοξίας με διάφορα μοντέλα Διακυβέρνησης (Βυζαντινή Αυτοκρατορία και «συναλληλία», τσαρικό μοντέλο, Οθωμανική Αυτοκρατορία, νέο Ελληνικό Κράτος, Ευρωπαϊκή Ένωση) αλλά και η κατάσταση που διαμορφώθηκε στις Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση του υπαρκτού Σοσιαλισμού, όπως και σε περιπτώσεις όπου η Ορθοδοξία δεν αποτελεί κυρίαρχο Κρατικό θρήσκευμα.

Το νέο τοπίο της Σύγχρονης Εποχής, με τις δυνατότητες που παρέχουν τα Ψηφιακά Μέσα αλλά και τα προκύπτοντα προβλήματα για την Θεολογική Έρευνα και τη Χριστιανική πνευματικότητα υπήρξε επίσης αντικείμενου προβληματισμού.

Επιπρόσθετα, στο τέλος της πρώτης Συνεδρίασης του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου 2020 παρουσιάστηκε συνοπτικά το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Resilience («Ανθεκτικότητα»), ένα Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Ερευνητικών υποδομών, το οποίο υλοποιείται από δώδεκα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα από όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον αντίστοιχο Τομέα της Ορθόδοξης Θεολογίας.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Από το 2014 είναι Αναγνωρισμένη ως Ερευνητικό Κέντρο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η επόμενη Εκδήλωση της Ακαδημίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, και θα είναι Ημερίδα αφιερωμένη στον Θεολόγο Αμίλκα Αλιβιζάτο (1887 – 1969), Καθηγητή του Κανονικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό, πρωτεργάτη του Οικουμενικού Διαχριστιανικού Διαλόγου.

Για να διαβάσετε τον χαιρετισμό υποδοχής του Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρος Παντελή Καλαϊτζίδη πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε τον χαιρετισμό του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε την αναλυτική καταγραφή του Συνεδρίου πατήστε εδώ.

Για να διαβάσετε το πλήρες πρόγραμμα, τα βιογραφικά και τις περιλήψεις των εισηγήσεων πατήστε εδώ.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο