Ολοκλήρωση Εβδομάδας προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών


Με την τέλεση του Εσπερινού της πανήγυρης της Μεταστροφής του Αποστόλου Παύλου (25 Ιανουαρίου 2022) ολοκληρώθηκε η 55η Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών. Η ιεροτελεστία, στην οποία χοροστάτησε ο Πάπας Φραγκίσκος, έλαβε χώρα στη Βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών. Παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Πολύκαρπος, ο Ίαν Έρνεστ, προσωπικός εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Καντέρμπουρυ στη Ρώμη, και εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών ομολογιών.

Κατά το κήρυγμά του ο Ποντίφικας συνέδεσε το προσκύνημα των Μάγων με την πορεία του οικουμενισμού που, παρότι απέχουν μεταξύ τους πάνω από δύο χιλιετίες ιστορίας, καθοδηγούνται από το ίδιο αστέρι: από το φως του Ιησού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποδεικνύει την πορεία προς την πλήρη ενότητα βασιζόμενος στο παράδειγμα των τριών Μάγων: το ταξίδι των Μάγων ξεκινά από την Ανατολή γιατί «από εκεί βλέπουν το αστέρι». Στη συνέχεια περνά από την Ιερουσαλήμ, όπου βιώνουν «την αντίσταση των σκοτεινών δυνάμεων του κόσμου», και καταλήγει στη Βηθλεέμ: «Εκεί προσκυνούν και λατρεύουν το Βρέφος».

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ας ακολουθήσουμε κι εμείς το αστέρι του Ιησού! Ας μην μας αποσπά η λάμψη του κόσμου, αστραφτερά αστέρια αλλά πεφταστέρια. Ας μην ακολουθούμε τις μόδες της στιγμής, τις μετέωρες που σβήνουν. Ας μην επιδιώκουμε τον πειρασμό να λάμψουμε με το δικό μας φως […]. Είθε το βλέμμα μας να είναι καρφωμένο στον Χριστό, στον Παράδεισο, στο αστέρι του Ιησού. Ας ακολουθήσουμε Εκείνον, το Ευαγγέλιό του, την πρόσκλησή του για ενότητα, χωρίς να ανησυχούμε για το πόσο μακρύ και κουραστικό θα είναι το ταξίδι […]. Ας μην ξεχνάμε ότι, κοιτάζοντας το φως, η Εκκλησία, η Εκκλησία μας συνεχίζει, στο δρόμο της ενότητας να είναι το «mysterium lunae». Επιθυμούμε και πορευόμαστε μαζί, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, όπως έκαναν οι Μάγοι».

Στους Μάγους «μπορούμε να διακρίνουμε να αντικατοπτρίζεται η διαφορετικότητά μας, οι διάφορες χριστιανικές παραδόσεις και εμπειρίες, αλλά και η ενότητά μας, που προκύπτει από την ίδια επιθυμία: να κοιτάξουμε τον Ουρανό και να περπατήσουμε μαζί στη γη. Να πορευόμαστε. Η Ανατολή μας κάνει επίσης να σκεφτόμαστε τους Χριστιανούς οι οποίοι ζουν σε διάφορες περιοχές που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και τη βία. Το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής ετοίμασε τα βοηθήματα για αυτήν την Εβδομάδα Προσευχής. Αυτοί οι αδελφοί και οι αδελφές μας έχουν πολλές δύσκολες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν, ωστόσο με τη μαρτυρία τους μας δίνουν ελπίδα: μας υπενθυμίζουν ότι το αστέρι του Χριστού λάμπει στο σκοτάδι και δεν δύει, ότι ο Κύριος άνωθεν συνοδεύει και ενθαρρύνει τα βήματά μας. Γύρω του, στον Ουρανό, πολλοί μάρτυρες λάμπουν μαζί, χωρίς διάκριση ομολογίας: δείχνουν σε εμάς εδώ στη γη έναν συγκεκριμένο τρόπο, αυτόν της ενότητας!

Στην αγία πόλη – σημειώνει ο Πάπας στο κήρυγμα του – οι Μάγοι βιώνουν την αντίσταση των σκοτεινών δυνάμεων του κόσμου». «Δεν ήταν μόνο ο Ηρώδης που αισθάνθηκε να απειλείται από μια νέα βασιλεία διαφορετική από τη διεφθαρμένη της εγκόσμιας εξουσίας, αλλά ολόκληρη η Ιερουσαλήμ ταράζεται από την αναγγελία των Μάγων.

Ακόμη και στη δική μας πορεία προς ενότητα, μπορεί να συμβεί το ίδιο που παρέλυσε αυτούς τους ανθρώπους: η αναστάτωση, ο φόβος. Είναι ο φόβος της καινοτομίας που κλονίζει τις επίκτητες συνήθειες και βεβαιότητες. Είναι ο φόβος ότι ο άλλος θα αποσταθεροποιήσει τις παραδόσεις μου και τα ενοποιημένα μου σχέδια. Όμως, στη ρίζα του, είναι ο φόβος που κατοικεί στην καρδιά του ανθρώπου, από τον οποίο ο Αναστημένος Κύριος θέλει να μας ελευθερώσει. Ας αφήσουμε την πασχαλινή του προτροπή να αντηχεί στην πορεία της κοινωνίας μας: «Μη φοβάσαι» (Μθ 28, 5.10). Ας μη φοβόμαστε να θέτουμε τον αδερφό μας πάνω από τους φόβους μας! Ο Κύριος θέλει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να περπατάμε μαζί, παρά τις αδυναμίες και τις αμαρτίες μας, παρά τα λάθη του παρελθόντος και τις αμοιβαίες πληγές.

Οι Μάγοι, λοιπόν, προλαβαίνουν τους μαθητές του Ιησού, οι οποίοι, διαφορετικοί αλλά ενωμένοι, στο τέλος του Ευαγγελίου προσκυνούν τον Αναστημένο στο όρος της Γαλιλαίας (βλ. Μθ. 28,17). Έτσι γίνονται σημάδι προφητείας για εμάς που επιθυμούμε τον Κύριο, συνοδοιπόροι στους δρόμους του κόσμου, αναζητητές μέσα από την Ιερά Γραφή των σημείων του Θεού στην ιστορία. Αδελφοί και αδελφές, η πλήρης ενότητα και για εμάς, στον ίδιο οίκο, μπορεί να έρθει μόνο μέσω της λατρείας στον Κυρίο. Αγαπητές αδελφές και αγαπητοί αδελφοί, το καθοριστικό στάδιο του ταξιδιού προς την πλήρη κοινωνία απαιτεί εντονότερη προσευχή, απαιτεί λατρεία, απαιτεί λατρεία του Θεού.

Οι Μάγοι μας θυμίζουν ότι για να λατρεύσει κανείς «πρέπει πρώτα να προσκυνήσει». «Αυτός είναι ο τρόπος» και πρέπει «να αφήσουμε κατά μέρος τις δικές μας απαιτήσεις για να θέσουμε στο επίκεντρο μόνο τον Κύριο.

Πολλές φορές η υπερηφάνεια ήταν το πραγματικό εμπόδιο στην κοινωνία! Οι Μάγοι είχαν το θάρρος να αφήσουν το κύρος και τη φήμη στο σπίτι, να πέσουν χαμηλά στο φτωχικό σπιτάκι στη Βηθλεέμ. Έτσι ανακάλυψαν «μια πολύ μεγάλη χαρά» (Μθ. 2,10) […]. Ας ζητήσουμε από τον Θεό αυτό το θάρρος, το θάρρος της ταπεινοφροσύνης, τον μόνο τρόπο να φτάσουμε να λατρεύουμε τον Θεό στο ίδιο σπίτι, γύρω από τον ίδιο βωμό.

Στη Βηθλεέμ, αφού προσκύνησαν ανοίγουν τα δώρα τους: χρυσάφι, λιβάνι και μύρο. «Αυτό μας υπενθυμίζει ότι, μόνο αφού έχουμε προσευχηθεί μαζί, μόνο ενώπιον του Θεού, στο φως Του συνειδητοποιούμε πραγματικά τους θησαυρούς που έχει ο καθένας». «Αλλά είναι θησαυροί που ανήκουν σε όλους, που πρέπει να προσφερθούν και να μοιραστούν. Στην πραγματικότητα είναι χαρίσματα που το Πνεύμα αποδίδει στο κοινό καλό».

Η πορεία προς την πλήρη ενότητα, όπως εκείνη των Μάγων, πρέπει να ακολουθεί το αστέρι του Ιησού και να περνά από τις οδούς «της ταπεινοφροσύνης, της αδελφοσύνης, της λατρείας». «Δώσε μας, Κύριε- καταλήγει ο Πάπας- το θάρρος να αλλάξουμε κατεύθυνση, να μεταστραφούμε, να ακολουθήσουμε το θέλημά σου και όχι το συμφέρον μας. Είθε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά, προς Εσένα, που με το Πνεύμα σου θέλεις να μας κάνεις ένα».

( πηγή: vaticannews.va )

Visits: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο