Οι σπουδές για την αναπηρία στο επίκεντρο του 1oυ Διεθνούς Συνεδρίου από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ


Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του ΑΠΘ διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Διεθνές συνέδριο με θέμα «Σπουδές για την αναπηρία: Αποδομώντας τον Μισαναπηρισμό», στο πλαίσιο του ομότιτλου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά στο ΠΤΔΕ.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 (ώρα έναρξης: 9.30) και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, στον Πύργο της Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών, μεταπτυχιακών φοιτητών και ανάπηρων ακτιβιστών.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η αποδόμηση των ατομικιστικών/ιατρικών θεωρήσεων της αναπηρίας και των μισαναπηρικών πρακτικών.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν είναι οι εξής:

  • Κριτικές προσεγγίσεις στην αναπηρία
  • Η αναπηρία μέσα από οπτικές της Παιδαγωγικής και της Κοινωνιολογίας
  • Αντιλήψεις και πρακτικές απέναντι στην αναπηρία
  • Κινηματική δράση και πολιτισμική παραγωγή για την αναπηρία
  • Η ματιά των φοιτητριών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Σπουδές για την αναπηρία» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Ειδικότερα, θα αναδειχθούν θέματα που αφορούν τους τρόπους θεωρητικοποίησης της αναπηρίας αποστασιοποιημένα από τις βιολογικές, ιατρικές, κανονιστικές θεωρίες της εξιδανικευμένης κανονικότητας και θα συζητηθούν εκπαιδευτικές και κοινωνικές πολιτικές σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, σε επιστημονικές περιοχές της Παιδαγωγικής, της Συμβουλευτικής, της Ψυχανάλυσης, καθώς και της Τέχνης.

Γλώσσες του Συνεδρίου είναι η ελληνική και η αγγλική.

Το Συνέδριο είναι ανοιχτό για το κοινό και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Εγγραφές θα πραγματοποιούνται λίγο πριν από την έναρξη του Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι ο Πύργος της Παιδαγωγικής, όπου θα διεξαχθεί  το Συνέδριο, είναι προσβάσιμος σε αναπηρικά αμαξίδια, το πρόγραμμα διατίθεται σε Braille και υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Συνημμένα αρχεία

PDF icon

Δελτίο Τύπου

PDF icon

Πρόγραμμα

PDF icon

Αφίσα Προέλευση Δελτίου Τύπου Γραφείο Τύπου

Views: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο