Οι Διάλογοι στη συνάντηση των Ιεροσολυμιτών Επισκόπων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε στην Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την επικείμενη Σύναξη στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων φέρεται να είπε στους απεσταλμένους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που προειδοποίησε πως με τη στάση που κρατά τελευταία το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θέτει σε κίνδυνο την Ενότητα της Ορθοδοξίας, την οποία το Φανάρι θα προασπίσει.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα φιλικό με τις δυο Αντιπροσωπείες να συζητούν για αρκετή ώρα όλες τις παραμέτρους της κρίσης που έχει προκληθεί.

Παγιδεύτηκε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας οι Ιεροσολυμίτες Αρχιερείς προσπαθούσαν να πείσουν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Αρχιερείς του Θρόνου που ήταν δίπλα του, πως τα Ιεροσόλυμα στηρίζουν και συμπορεύονται με την Κωνσταντινούπολη.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με την Ατζέντα της συναντήσεως στο Αμμάν αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε αυτήν τη πρωτοβουλία, οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κρίθηκαν διαφωτιστικές.

Αρχιερέας που συμμετείχε στην συνάντηση είπε πως η αίσθηση που αποκόμισε από τους Αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ήταν πως «δεν ξέρουν γιατί το κάνουν» σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η αδυναμία τους να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της πρωτοβουλίας τους κατέστησε περισσότερο από σαφές πως δεν είναι δική τους.

Η αίσθηση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η Εκκλησία των Ιεροσολύμων ήταν εμφανής στα μάτια των Αρχιερέων της Κωνσταντινούπολης, ένας εκ των οποίων μάλιστα, είπε προς τους Αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων πως εάν συνεχιστεί η Ρωσική επεκτατικότητα «είσαστε οι επόμενοι» εξαιτίας της στρατηγικής σημασίας των Προσκυνημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει ο ίδιος ή Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου στην Σύναξη στο Αμμάν, ρωτώντας με νόημα τους Μητροπολίτες από τα Ιεροσόλυμα.

«Τον Κιέβου τον καλέσατε;»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν έδωσε σαφή απάντηση για τους Προκαθημένους που θα μεταβούν στην Ιορδανία κάνοντας λόγο για επτά Εκκλησίες οι οποίες θα παραστούν είτε δια των Προκαθημένων τους είτε Δια Αντιπροσωπειών

Views: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο