Οι αλλαγές στα θρησκευτικά – Τι γίνεται με ΣτΕ και ΑΠΔΠΧ


Προθεσμία μέχρι την επόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, και όχι μέχρι σήμερα (όπως ήταν αρχικά) έχουν οι Γονείς να ζητήσουν Απαλλαγή από το Μάθημα των Θρησκευτικών κατά τη Νέα Σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία εναρμονίζεται με την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Αίτηση θα πρέπει να επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης .
Την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε διαφορά από τη Γνωμοδότηση – Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), που ορίζει ότι για την απαλλαγή αρκεί η αναγραφή για «λόγους συνείδησης» (σ.σ. όχι θρησκευτικής).
Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας εναρμονίστηκε με τις Αποφάσεις του ΣτΕ και ως προς το περιεχόμενο του Μαθήματος στις δύο Εκπαιδευτικές Βαθμίδες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας οι μαθητές μπορούν να ζητήσουν Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά μέχρι τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή μία Εβδομάδα μετά την Έναρξη του Σχολικού Έτους.

Σχετικά με το θέμα, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συγκρότησε Επιτροπή (από Θεολόγους και Νομικούς), η Εισήγηση της οποίας ακολουθείται.
Συγκεκριμένα, η νέα Εγκύκλιος προβλέπει την Απαλλαγή με την απλή επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, υιοθετώντας τη σχετική Διάταξη που πρότεινε το ΣτΕ στις Αποφάσεις του (1749/2019 κ.λπ.).
«Οι Ετερόδοξοι, Αλλόθρησκοι ή Άθεοι Μαθητές έχουν Δικαίωμα πλήρους Απαλλαγής από το Μάθημα με την Υποβολή σχετικής Δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης, η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός Μαθητών που Απαλλάσσονται, να προβλέψει τη Διδασκαλία ισότιμου Μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος “Ελεύθερης Ώρας”», έκρινε το ΣτΕ.
Η ΑΠΔΠΧ προβλέπει την Απαλλαγή με απλή επίκληση λόγων συνείδησης αλλά τόσο η Επιστημονική Επιτροπή όσο και το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας απέρριψαν την πρόταση της ΑΠΔΠΧ καθώς το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί με την Απόφαση του ΣτΕ που είναι το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας.

Επισκέψεις: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο