Οικουμενικό Πατριαρχείο: Αρχίζει την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 η Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου – Στην ατζέντα η Εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης


Λίγο πριν από την εκπνοή του 2021, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης σε μια ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε Συνεδρίαση κατήρτησε το Τριπρόσωπο για την Εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

Κατόπιν αυτού, αυτή την εβδομάδα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Η Τακτική Συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει προγραμματιστεί για τις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2022.

Το Τριπρόσωπο αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, που έλαβε 7 ψήφους, Κισάμου και Σελίνου κ Αμφιλόχιο, επίσης με 7 ψήφους και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, με 5 ψήφους.

Όπως αναφέρθηκε στη σχετική Ανακοίνωση που εξεδόθη, στο Φανάρι της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση ενημερώθηκαν άμεσα για το αποτέλεσμα της διαδικασίας, όπως προβλέπεται.

“Ο Προεδρεύων υποβάλλει αυθημερόν στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο το καταρτισθέν Τριπρόσωπο, προκειμένου από αυτό η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκλέξει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Ταυτόχρονα, και πάλιν αυθημερόν, ο Προεδρεύων με Επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιεί στην Ελληνική Κυβέρνηση το καταρτισθέν Τριπρόσωπο Δηλώνοντας ότι υπεβλήθη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο δια τα κατ’ αυτό περαιτέρω”.

Η Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης πρόκειται να γίνει τέλη Ιανουαρίου 2022 ή αρχές Φεβρουαρίου 2022.

Αναλυτικά, το σχετικό Ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης αναφέρει τα εξής:

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης ἀνακοινώνει στόν Ἱερό Κλῆρο, τίς Μοναστικές Ἀδελφότητες καί τόν εὐσεβῆ Κρητικό Λαό ὅτι συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021, στό Ἡράκλειο, ὑπό τήν Προεδρία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. Εἰρηναίου, Τοποτηρητοῦ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης, μέ μοναδικό θέμα τήν κατάρτιση τοῦ Τριπροσώπου γιά τήν ἐκλογή Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, σύμφωνα μέτό 19ο ἄρθρο τοῦ Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς ἐν Κρήτῃ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας», ὅπως αὐτό ἀντικαταστάθηκε μέ τό 52ο ἄρθρο τοῦ Ν. 4310/2014 (Φ.Ε.Κ. 258/τ.Α’/8-12-2014).

Τό τριπρόσωπο πού προέκυψε, μετά ἀπό μυστική ψηφοφορία, ἀποτελεῖται ἀπό τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιο (μέ 7 ψήφους), Κισάμου καί Σελίνου κ. Ἀμφιλόχιο (μέ 7 ψήφους), καί Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμο (μέ 5 ψήφους).

Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης ἀπέστειλε αὐθημερόν τό ὡς ἄνω Τριπρόσωπο στήν Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότητα τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαῖο καί τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο γιά τά περαιτέρω, καί στή συνέχεια τό γνωστοποίησε στήν Ἑλληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα μέ τόν Νόμο.

το Φανάρι

Η Διαδικασία εκλογής του Αρχιεπισκόπου Κρήτης γίνεται σύμφωνα με τις Διατάξεις που ορίζονται στο άρθρο 52 του Νόμου 4310/ 2014 το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 19 του ν. 4149/1961 (Α΄ 41) «Περί καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας και άλλων τινών Διατάξεων».

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την πρώτη Συνεδρία της, μετά από τη λήψη της προτάσεως, εκλέγει έναν εκ των προτεινομένων τριών υποψηφίων Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και Ανακοινώνει το όνομα του εκλεγέντος στον Προεδρεύοντα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και ενημερώνει σχετικά την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η Εγκαθίδρυση και η Διαβεβαίωση

Ο κατά τα ανωτέρω εκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο Εκδίδεται με Επιμέλεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Η Εγκαθίδρυση του Εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου γίνεται, μετά τη Δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, Δια της Εκκλησιαστικής Τελετής της Ενθρονίσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πριν από την ενθρόνιση και ανάληψη των καθηκόντων του, δίδει, κατά τα καθιερωμένα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με την παρουσία Αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, την παρακάτω Διαβεβαίωση:

«Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιερωσύνη μου ότι Θεία Χάριτι θα εκπληρώ τα Αρχιεπισκοπικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους Θείους και Ιερούς Αποστολικούς τε και Συνοδικούς Κανόνας και τας Ιεράς Παραδόσεις διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους».

Visits: 44


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο