«Μπλόκο» σε Cosmote, Vodafone, Wind: Τέλος οι υπέρογκες χρεώσεις


Cosmote, Vodafone, Wind: Τέλος οι υπέρογκες χρεώσεις από πενταψήφια. Έρχεται αυστηρότερη νομοθεσία που προστατεύει τους καταναλωτές.

Την υιοθέτηση νέου αυστηρότερου πλαισίου λειτουργίας για τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, τα γνωστά πενταψήφια νούμερα, στα οποία οφείλονται πολλές από τις υπέρογκες χρεώσεις χρηστών κινητής τηλεφωνίας εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Κωνσταντίνος Μασσέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων για το 2019, «θα ξεκινήσουμε άμεσα νέα διαβούλευση για την ενεργοποίηση κώδικα δεοντολογίας αυτών των υπηρεσιών».

Όπως τόνισε η Επιτροπή αξιολογεί το ενδεχόμενο οι υπηρεσίες αυτές να είναι «εξ ορισμού αποκλεισμένες και μόνο εάν επιθυμεί ο χρήστης να μπορεί να ενεργοποιήσει τη λήψη τέτοιων μηνυμάτων και υπηρεσιών».

Εφόσον αποφασιστεί η αυστηροποίηση των μέτρων για τα πενταψήφια νούμερα, πρακτικά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης μηνυμάτων από αυτά, παρά μόνο εφόσον ο χρήστης του τηλεφώνου «ανοίξει» ο ίδιος αυτές τις υπηρεσίες.

Οπως προκύπτει από την έκθεση του 2019 πολλές από τις καταγγελίες των καταναλωτών αφορούσαν τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, την εγγραφή τους σε ανάλογες υπηρεσίες χωρίς τη συγκατάθεσή τους με αποτέλεσμα υπέρογκες χρεώσεις. Ο αριθμός των καταγγελιών, όπως επεσήμανε ο κ. Μασσέλος, μειώθηκε δραστικά κατά 57% το 2020 με την εφαρμογή της υποχρεωτικής αποστολής γραπτού μηνύματος συγκαταθεσης του χρήστη, αλλά στόχος της ΕΕΤΤ είναι η περαιτέρω μείωσή του.

Εξάλλου, όπως επεσήμαναν και αρκετοί βουλευτές, στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί να τιμωρούνται συγκεκριμένες εταιρίες και να επανεμφανίζονται με διαφορετική επωνυμία αντιμετωπιζόμενες από την Επιτροπή ως μία νέα εταιρεία.

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, ο χρήστης που επιθυμεί να εγγραφεί σε μια Υπηρεσία Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), με ή χωρίς συνδρομή:

– Αφού καταχωρίσει τον τηλεφωνικό αριθμό του σε συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο, πρέπει να λάβει άμεσα από την εταιρεία που παρέχει την ΥΠΠ μήνυμα SMS, μέσω του οποίου να ενημερώνεται για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας, τη γραμμή βοήθειας, καθώς και την επωνυμία της εταιρείας.
– Στη συνέχεια, πρέπει να αποστείλει τη συγκατάθεσή του, μέσω ατελούς μηνύματος SMS, εντός 5 λεπτών από τη χρονική στιγμή αποστολής του αρχικού μηνύματος. Σε περίπτωση που το μήνυμα συγκατάθεσης δεν αποσταλεί εντός του χρονικού ορίου των 5 λεπτών, η εγγραφή ακυρώνεται. Μέχρι την αποστολή του παραπάνω μηνύματος, δεν χρεώνεται για την ΥΠΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΤΤ, το 2019 ο Τομέας Εξυπηρέτησης Καταναλωτών, διαχειρίστηκε συνολικά περίπου 15.500 γραπτά αιτήματα/καταγγελίες, καθώς και 70 τηλεφωνικά ερωτήματα/αιτήματα, σε ημερήσια βάση. Από τις γραπτές καταγγελίες, ποσοστό 98% αφορούσε σε θέματα τηλεφωνίας και Διαδικτύου και 2% σε ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για εγγραφή σε υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, χωρίς τη συγκατάθεση του καταναλωτή, το 2019 καταγράφηκαν πάνω από 3.500, ενώ το 2020 οι καταγγελίες μειώθηκαν κατά 57%.

Cosmote, Vodafone, Wind: Γιατί… πανηγυρίζουν;

Δεν είναι μόνο τα κινητά τηλέφωνα και οι υπηρεσίες τηλεόρασης. Οι εταιρείες τηλεφωνίας σάρωσαν τα κέρδη και σε άλλους τομείς.

Μπορεί ψυχαγωγία, εργασία και κοινωνικοποίηση να έχουν μεταφερθεί online εν μέσω πανδημίας, κάτι που δικαιολογεί και την αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων όλο το προηγούμενο έτος, η υγειονομική κρίση όμως φαίνεται να έδωσε ώθηση ακόμα και στην σταθερή τηλεφωνία, ένας τομέας που παρέμενε σίγουρα στάσιμος το προηγούμενο της πανδημίας διάστημα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφεραν τα στελέχη του ΟΤΕ στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου του ομίλου στους αναλυτές, ο συνολικός αριθμός των σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων ανήλθε στο τέλος του 2020 στα 4.852 εκατομμύρια.

Για την ακρίβεια το προηγούμενο έτος έγιναν 55 χιλιάδες νέες συνδέσεις, αριθμός αρκετά υψηλότερος σε σχέση με την πτωτική πορεία που παρατηρείτο στα προ πανδημίας χρόνια.

Μάλιστα η στροφή σε νέες συνδέσεις σταθερής φαίνεται να συνάδει με την επιβολή των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων. Τα τρίμηνα με το θετικό πρόσημο στην εν λόγω κατηγορία ήταν το β’ και το δ’ (30 και 23 χιλιάδες αντίστοιχα) σε αντίθεση με το γ’ για παράδειγμα όπου το πρόσημο ήταν αρνητικό (-7 χιλιάδες).

Η εικόνα είναι ενδεικτική αν σκεφτεί κανείς ότι το μερίδιο αγοράς του ΟΤΕ στις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές ανέρχεται στο 55%. Μάλιστα και στις καθαρές νέες συνδέσεις ο όμιλος κατάφερε να πάρει τις 19 από τις 30 χιλιάδες στο β’ τρίμηνο και τις 20 από τις 23 χιλιάδες στο δ’ τρίμηνο.

Ποιο γρήγορο Ιnternet επιλέγουν οι Έλληνες

Αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη ήταν και η στροφή των καταναλωτών στις ευρυζωνικές συνδέσεις, με την αύξηση να επικεντρώνεται μάλιστα στις συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων, ώστε να καλυφθούν οι πολλαπλές διαδικτυακές ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση κλπ).

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στο τέλος του προηγούμενου έτους ανήλθε στα 4,263 εκατ. έναντι 4,095 εκατ. στο τέλος του 2019, δηλαδή 168 χιλιάδες καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις. Πλέον μάλιστα το 88% των γραμμών σταθερής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται και για πρόσβαση στο Διαδίκτυο όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2019 ήταν στο 83%.

Επιπλέον, το 44% των συνολικών συνδέσεων ήταν για ταχύτητες άνω των 50 Mbps, σε σχέση με 37% που ήταν το ποσοστό των συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων το 2019. Εκ των ευρυζωνικών συνδέσεων της Cosmote μάλιστα, το 14% αφορά ταχύτητες από 100 Mbps και άνω, από το 7% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ένα χρόνο πριν.

Σημειωτέον ότι το μερίδιο της Cosmote στο εν λόγω τμήμα ανέρχεται περίπου στο 50% – 2.145 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο και εδώ η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε κατά κύριο λόγο το β’ και το δ’ τρίμηνο του 2020 – 57 χιλιάδες (44 χιλιάδες της Cosmote) και 46 χιλιάδες (41 χιλιάδες η Cosmote) αντίστοιχα.

Η τάση για ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, δεδομένης και της εξάπλωσης του δικτύου οπτικών ινών η οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς αλλά και του κουπονιού κρατικής επιδότησης που τρέχει ακόμα, προσφέροντας μεγάλη εξοικονόμηση στους καταναλωτές.

Ωστόσο εξαιτίας της υψηλής διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων που καταγράφεται ήδη, η μάχη των παρόχων για προσέλκυση συνδρομητών εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στην αναβάθμιση των υπαρχουσών συνδέσεων.

Cosmote, Vodafone, Wind: Προχωρούν στην κίνηση που όλοι περιμέναμε!

Πιο προσιτό μοιάζει να γίνεται το 5G για τον μέσο καταναλωτή με τους Έλληνες παρόχους να εντάσσουν στις πιστοποιημένες λίστες τους περισσότερες συσκευές μέσης τιμής αλλά και τους κατασκευαστές να ετοιμάζονται να λανσάρουν μοντέλα με δυνατότητα σύνδεσης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς ακόμα και στην χαμηλή κατηγορία τιμής.

Να υπενθυμίσουμε ότι για να απολαύσουν οι καταναλωτές τις υψηλές ταχύτητες σε download και upload που υπόσχεται το 5G θα πρέπει να βρίσκονται σε περιοχή που υπάρχει κάλυψη και να διαθέτουν πιστοποιημένο, από τον αντίστοιχο πάροχο που προσφέρει την κάλυψη, 5G smartphone. Αν ισχύουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις τότε η σύνδεση ενεργοποιείται αυτόματα αφού οι κάρτες SIM που είναι συμβατές με 4G είναι και με 5G.

Παρότι κατά την ενεργοποίηση των δικτύων πέμπτης γενιάς η πλειονότητα των smartphones που έδιναν πρόσβαση σε 5G δίκτυα ανήκαν στην υψηλή κατηγορία τιμής, η λίστα των παρόχων με πιστοποιημένες συσκευές μεγαλώνει κι αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω μέχρι τον Απρίλιο, προσφέροντας επιλογές για κάθε «πορτοφόλι».

Ήδη σήμερα βρίσκει κανείς μεταξύ των διαθέσιμων και πιστοποιημένων μοντέλων συσκευές που ξεκινούν από 279 ευρώ, το κόστος των οποίων με κάποιο πρόγραμμα συμβολαίου για παράδειγμα της Cosmote, μπορεί να πέσει έως και τα 139 ευρώ.

Σε εμπλουτισμό της λίστας έχει προχωρήσει ήδη η Cosmote, προσθέτοντας τις προηγούμενες εβδομάδες ακόμα 11 νέες συσκευές στη λίστα των πιστοποιημένων στο 5G δίκτυό της, smartphones.

Αυτές είναι τα Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy A42, Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Realme X50, Realme 7, Xiaomi Redmi Note 9T, OnePlus Nord N10, αλλά και η νέα σειρά Samsung Galaxy S21 | S21+ | S21 Ultra. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή των δύο μοντέλων της Real Me αλλά και του νέου μοντέλου της Xiaomi κυμαίνονται από 270 έως 350 ευρώ.

Μέχρι στιγμής δε η Cosmote διαθέτει την μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών, με 21 5G Smartphones να παρέχουν πλέον πρόσβαση στο COSMOTE 5G.

Οι λοιπές διαθέσιμες πιστοποιημένες συσκευές στο δίκτυο της COSMOTE είναι οι: Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12, Pro Max, Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S21+, Samsung Galaxy S21 Ultra, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10, Xiaomi Mi10 Pro. Εξ αυτών το οικονομικότερο smartphone είναι το Xiaomi Mi 10T lite που κοστίζει 299 ευρώ.

Αντίστοιχες κινήσεις με αυτές της Cosmote ετοιμάζουν φυσικά και οι ανταγωνιστές της Vodafone και Wind.

Μέχρι σήμερα πάντως στην περίπτωση της Vodafone τα πιστοποιημένα 5G smartphones είναι 7. Συγκεκριμένα πιστοποιημένα για σύνδεση στο Vodafone 5G Giga Network είναι τα:

Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Xiaomi Mi 10T lite, Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi 10T Pro, Xiaomini Redmi Note 9T και Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Ωστόσο σε διαδικασία πιστοποίησης βρίσκεται όλη η νέα σειρά των iPhone 12, αλλά και τα νέα μοντέλα της σειράς Samsung Galaxy S21, καθώς και τα Samsung Galaxy A43 5G και το αναδιπλούμενο Samsung Galaxy Z Fold 2.

Τέλος και η Wind ξεκινά με τα παρακάτω 6 μοντέλα:

Xiaomi Mi 10T, το Xiaomi Mi10T Pro, το Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Redmi Note 9T, το Huawei P40 και Huawei P40 Pro, το Samsung Galaxy Note 20 Ultra και Samsung Galaxy S20 FE.

Σύντομα βέβαια αναμένεται να προστεθούν τα μοντέλα της σειράς iPhone 12 (Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max), τα μοντέλα της σειράς της Samsung Galaxy S21 και το Samsung Galaxy A32 5G καθώς και τα 5G μοντέλα των OnePlus, TCL και Realme.

Cosmote, Vodafone, Wind: Στην αύξηση των πωλήσεων λόγω 5G ποντάρουν οι κατασκευαστές

Ενισχυτικά στις κινήσεις των παρόχων για πιστοποίηση ακόμα περισσότερων συσκευών λειτουργούν και οι προσπάθειες των κατασκευαστών, οι οποίοι τοποθετούν στα ράφια των καταστημάτων ή ετοιμάζονται να συστήσουν στην αγορά, ακόμα περισσότερες οικονομικές συσκευές που θα προσφέρουν δυνατότητα σύνδεσης 5G. Για παράδειγμα μόλις την Παρασκευή, η Samsung μας σύστησε το Galaxy A32 5G το οποίο υπόσχεται κορυφαίες επιδόσεις, χωρίς καθυστερήσεις, με μόλις 279 ευρώ.

Η τάση αναμένεται να ενταθεί αφού η ενεργοποίηση του 5G θα μπορούσε να αναθερμάνει τις πωλήσεις smartphones, οι οποίες ήταν στάσιμες τα τελευταία χρόνια και πέρυσι επλήγησαν κι από την πανδημία.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, το 5G θα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα φέρει αύξηση των πωλήσεων smartphones στα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της IDC η αγορά περιμένει αύξηση με ρυθμό ανάπτυξης 1,3% έως και το 2024. Ήδη την χρονιά που μας πέρασε οι αποστολές 5G smartphones έφτασαν στο 19% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 58% έως το 2024. Η ίδια έκθεση αναμένει ότι η μέση τιμή πώλησης των 5G smartphones θα μειωθεί κατά 25% σε ετήσια βάση το 2020 στα $611 και στα $453 το 2024.

Ανοδικά αναμένει να κινηθεί το 2021 η παγκόσμια αγορά smartphones και η Gartner Inc η οποία σε πρόσφατη ανάλυσή της εκτιμά ότι οι πωλήσεις smartphones θα φθάσουν το 1,5 δισ., αυξημένες κατά 11,4% έναντι του 2020, λόγω της 5G τεχνολογίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την Gartner Inc., το 35% των smartphones, που θα διατεθούν διεθνώς το 2021, θα είναι τεχνολογίας 5G.

Η αναβάθμιση σε 5G συσκευές σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα μπορούσε να μειώσει και τον χρόνο που κρατούν οι χρήστες τις συσκευές τους τα επόμενα χρόνια. Σημειωτέον ότι στην Ευρώπη ο μέσος χρόνος παραμονής μιας συσκευής στα χέρια των καταναλωτών έφτασε το 2020 τους 28,4 μήνες, από 27,4 μήνες που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Cosmote, Vodafone, Wind: Στόχος των παρόχων η αύξηση της πληθυσμιακής κάλυψης

Μέχρι στιγμής ταχύτητες 5G προσφέρουν και οι τρεις πάροχοι, σε συγκεκριμένες όμως περιοχές πόλεων. Για την ακρίβεια η Cosmote προσφέρει 5G σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και στις παρακάτω πόλεις της περιφέρειας: Λάρισα, Βόλος, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη. Σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης σε 5G και Vodafone και Wind.

Βέβαια, η γρήγορη ανάπτυξη ποιοτικών 5G δικτύων που θα καλύπτουν το δύσκολο ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας επί ίσοις όροις, αποτελεί το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» που φιλοδοξούν να «κερδίσουν» οι πάροχοι. Ο στόχος, ο οποίος προσδιορίζεται ως υποχρέωσή των παρόχων στους όρους της σύμβασης για την χορήγηση του ραδιοφάσματος, προβλέπει να έχει καλυφθεί το 60% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2024 και το 90% μέχρι το 2027.

Και οι τρεις όμως έχουν τοποθετήσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Συγκεκριμένα η Cosmote έχει δεσμευτεί το 5G δίκτυό της να καλύπτει το 50% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021, η Vodafone το 40% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 και η Wind πάνω από το 60% μέσα στην πρώτη τριετία.

 

 

Visits: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο