ΜΟΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ: Τα έως τώρα ευρήματα από την εμπρηστική απόπειρα – Πού στρέφονται οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας


Προς δύο κατευθύνσεις στρέφονται οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να εντοπίσουν ποίοι κρύβονται πίσω από τη απόπειρα εμπρησμού στο κτήριο όπου Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στον υπόλοιπο χώρο της Ιεράς Μονής Πετράκη.

Μελετώντας τα ευρήματα που έχουν ως τώρα στα χέρια τους, αλλά και το οπτικό υλικό από τις κάμερες του κτηρίου και προαυλίου χώρου οι Αστυνομικοί της Κρατικής Ασφαλείας εκτιμούν ότι οι δράστες προέρχονται είτε από ομάδες ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στο κλείσιμο των Εκκλησιών κατόπιν Αποφάσεων της Εκκλησίας και της Κυβέρνησης, είτε από Οργανώσεις του Αντιεξουσιαστικού χώρου οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούν βανδαλισμούς σε Ναούς ανά τη Ελλάδα.

Η φιάλη υγραερίου βρέθηκε μπροστά στην πόρτα του κτηρίου όπου Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος.


Σύμφωνα με έως τώρα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, ένα άτομο απεικονίζεται στο βίντεο να πηδάει τη μάντρα και να τοποθετεί τη βαλίτσα με τη φιάλη στην Είσοδο του κτιρίου. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι ο δράστης δεν φέρεται να είχε εμπειρία από ανάλογες ενέργειες καθώς δεν κατάφερε να εκτελέσει την εμπρηστική επίθεση.

Τονίζουν μάλιστα, ότι σκόπευε να βάλει φωτιά ώστε να πυροδοτήσει την έκρηξη της φιάλης, γεγονός που παραπέμπει σε «ερασιτεχνική δράση». Κάτι τέτοιο υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές εκτός από τις μεγάλες υλικές ζημιές που θα προακλούσε, θα έθετε σε κίνδυνο την ζωή και του ίδιου του δράστη.

Οι εκτιμήσεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πράξη εκδίκησης προς τις αποφάσεις για το κλείσιμο των Εκκλησιών, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το ενδεχόμενο η απόπειρα να προέρχεται από ομάδες του Αντιεξουσιαστικού χώρου που εναντιώνονται στην Εκκλησία.

Το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται επιθέσεις και βανδαλισμοί σε Εκκλησίες τόσο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες Περιοχές της Χώρας.

Ο «ερασιτεχνισμός» του δράστη απομακρύνει επί του παρόντος απομακρύνεται το σενάριο η ενέργεια να προέρχεται από την «Εικονοκλαστική Σέχτα», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στον Aγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι.

Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια τα ευρήματα

Στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν μεταφερθεί τα ευρήματα, δηλαδή η φιάλη με το σωληνάκι και η μαύρη ταξιδιωτική βαλίτσα, γίνεται ενδελεχής έλεγχος για τυχόν εντοπισμό αποτυπωμάτων και τυχόν γενετικού υλικού, ενώ λαμβάνονται καταθέσεις και βεβαίως αναλύεται το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της Μονής Πετράκη και παρακείμενων χώρων.
Η τοποθέτηση της βαλίτσας με την φιάλη, στον περίβολο της Μονής Πετράκη, θεωρούν πως έγινε όχι το βράδυ που πέρασε αλλά κάποια προγενέστερη στιγμή, πιθανόν και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και απλά χθες έγινε αντιληπτή.

Το ιστορικό

Εκκλησιαστικές πηγές δήλωσε ο Κηπουρός του Συνοδικού Μεγάρου που μετέβη στον χώρο για τις καθιερωμένες Εργασίες του, εντόπισε τη φιάλη υγραερίου. Αμέσως ενημέρωσε τον Ηγούμενο της Μονής Πετράκη Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θαυμακού κ.κ. Ιάκωβο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία ενώ διευκρίνησε ότι ο μηχανισμός δεν βρέθηκε στη Μονή αλλά στην πλευρά όπου Συνεδριάζει η Σύνοδος.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή ενώ κλήθηκε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Μιλώντας ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεος δήλωσε ανήσυχος για το γεγονός και τόνισε ότι ενημερώθηκε νωρίς το μεσημέρι για τη ύπαρξη του μηχανισμού υπογραμμίζοντας. «Προς το παρόν έχουμε τις Αστυνομικές έρευνες και αναμένουμε το πόρισμα» είπε ο Αρχιγραμματέας ενώ δήλωσε ότι είναι πολύ λυπηρό να θέλουν να χτυπήσουν την Εκκλησία με αυτό τον τρόπο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κας ΝΙΚΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απόπειρα εμπρησμού του Μεγάρου της Ιεράς Συνόδου. Διχαστική και προκλητική ενέργεια που θίγει το Θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας. Στεκόμαστε δίπλα στην Εκκλησία, όπως και σε κάθε Θρησκευτική Κοινότητα που δέχεται τέτοιες επιθέσεις. Παραμένουμε ενωμένοι και συστρατεύμενοι στην κοινή μας προσπάθεια, απομονώνουμε βία και ακρότητες» ανέφερε η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως σε μήνυμά της στα Κοινωνικά Δίκτυα.

Το προηγούμενο χτύπημα στη Μονή Πετράκη

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2016 η Μονή Πετράκη είχε επίσης δεχθεί επίθεση.
Οι δράστες πέταξαν τότε τέσσερις βόμβες μολότοφ στο προαύλιο του κτηρίου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Μονή Πετράκη, στο Κολωνάκι.
Από την επίθεση κάηκαν δύο αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα εκεί.

Την ευθύνη της επίθεσης είχαν αναλάβει οι αυτοαποκαλούμενοι Αμετανόητοι Αναρχικοί, με Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Indymedia.

Εχει τίτλο «για την υπεράσπιση των καταλήψεων » και αναφέρει, εν είδει προλόγου, ότι «Στις 8 Αυγούστου χτυπήσαμε την έδρα της Ελληνικής Εκκλησίας. Ήταν μια απάντηση στο νέο κύμα κρατικής καταστολής».
Για την επίθεση στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου αναφέρει πως «(…) ήταν επίθεση σε ένα Διοικητήριο του εχθρού (….).

Το μήνυμα της επιλογής να χτυπήσουμε το Κέντρο Αποφάσεων της Εκκλησίας μέσα στο Κολωνάκι, μια Περιοχή υψηλής Προστασίας, είναι ξεκάθαρο: Το Κράτος μάταια νομίζει, με την αλαζονία που το χαρακτηρίζει, ότι μπορεί να ισοπεδώσει τις συλλογικές δομές μας. Εμείς μπορούμε να εισβάλουμε στην καρδιά του και να του επιστρέψουμε τα χτυπήματα ακόμη πιο ισχυρά».

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο