Μιχαήλ Μαμάης – «Αναστασιματάριον Πέτρου Πελοποννησίου» – (Νέα έκδοση) (VIDEO)


 

 

 

Γράφει ο Χάρης Τρασάνης για την Romfea.gr

 


 

Η «Μουσική των Ελλήνων» φιλοξενεί τον Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου και συνεργαζόμενο καθηγητή βυζαντινής μουσικής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Μιχαήλ Μαμάης, μας παρουσιάζει αναλυτικά την νέα έκδοση, του Αναστασιματαρίου του Πέτρου Πελοποννησίου, αναθεωρημένη, συμπληρωμένη, δίχως διασκευή, ακολουθώντας με πιστότητα το πρωτότυπο.

Ο κος Μιχαήλ Μαμάης ως επιμελητής και εκδότης του συγκεκριμένου ψαλτικού βιβλίου, μοιράζεται μαζί μας τους λόγους που τον προέτρεψαν στην νέα του αυτή πρωτοβουλία.

Πρώτον, η πρακτική ανάγκη να υπάρχει στην διάθεση των ψαλτών ένα Αναστασιματάριο συμπληρωμένο με επιπλέον μουσικά κείμενα.

Έτσι, προστέθηκαν οι εξηγήσεις του Γρηγορίου Πρωτοψάλτου—για το σύντομο μέρος του Αναστασιματαρίου, επίσης, προστέθηκαν επιπλέον Κεκραγάρια του Πέτρου Πελοποννησίου, επισημάνθηκαν οι τρίσημοι πόδες στο μουσικό κείμενο, προστέθηκαν επιπλέον μαρτυρίες, έγινε επισήμανση της αρχής των ύμνων με εναλλαγή χρώματος (κόκκινο – μαύρο) για την καλύτερη ανάγνωση του κάθε χορού και τέλος, προστέθηκαν δύο σειρές εωθινών δοξαστικών και δύο σειρές σύντομων δοξολογιών.

Δεύτερον, η ηθική ανάγκη που προκύπτει από την προσωπική του εμπειρία με την πρώτη έκδοση του Αναστασιματαρίου του Πέτρου Πελοποννησίου εκδοθέν από τον Πέτρο τον Εφέσιο το 1820.

Και όπως αναφέρει ο ίδιος «αυτό διδάχτηκα από τον δάσκαλό μου τον Συμεωνίδη τον Χάρη και αυτό διδάσκω»

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να ενημερωθείτε είτε από το παρών βίντεο, είτε από προηγούμενη αναφορά της έκδοσης, που πραγματοποιήθηκε από την Romfea.gr στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.romfea.gr/oi-biblioparousiaseis/40835-nea-ekdosi-anastasimatarion-petrou-peloponnisiou

 

Πηγή:  romfea.gr

 

 

Visits: 15


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο