Μηνύματα Προκαθημένων της Ορθοδοξίας για την Εορτή των Χριστουγέννων (2021)


Επίκαιρα θέματα όπως η πανδημία, οι εμβολιασμοί, η παγκόσμια ειρήνη, αλλά και η οικογένεια, η αλληλεγγύη και το πραγματικό νόημα των ημερών κυριαρχούν στα Χριστουγεννιάτικα μηνύματα που εξέδωσαν οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Να μην παρασυρόμαστε από ανεύθυνες φωνές» – Με αναφορές σε πανδημία και εμβολιασμό το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα

Στην πανδημία του κορωνοϊού που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα αλλά και την παρότρυνση για να εμβολιασθούν όσοι δεν το έχουν πράξει αναφέρεται στο μήνυμα του για τα Χριστούγεννα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Παναγιώτατος υπογραμμίζει ότι: “η επιστήμη, εφ’ όσον λειτουργεί ως διάκονος του ανθρώπου, είναι πολύτιμον δώρον του Θεού. Οφείλομεν να δεχώμεθα ευγνωμόνως το δώρον” και προσθέτει “να μη παρασυρώμεθα από τας ανευθύνους φωνάς των μη επαιόντων και των αυτοανακηρυχθέντων εις εκπροσώπους του Θεού και της γνησίας πίστεως «πνευματικών συμβούλων», αυτοαναιρουμένων όμως οικτρώς, λόγω της απουσίας αγάπης προς τον αδελφόν, την ζωήν του οποίου εκθέτουν εις μέγαν κίνδυνον”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστεί τον Θεό καθώς “ευδοκούντος, κατά την Αγίαν και Μεγάλην Εβδομάδα του επερχομένου έτους, θα πραγματοποιηθή εν τω πανσέπτω καθ’ ημάς Κέντρω, η τελετή Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου. Θεωρούμεν ανεπανάληπτον θείαν δωρεάν προς την ημών Μετριότητα, ότι θα αξιωθώμεν να προστώμεν της πανηγυρικής και κατανυκτικής αυτής τελετουργίας διά τετάρτην φοράν κατά την διάρκειαν της ταπεινής ημών Πατριαρχίας. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!”

Και καταλήγει: “στρέφομεν την σκέψιν ημών προς τους εκείσε αδελφούς Χριστιανούς μας και προσευχόμεθα διά την ειρηνικήν και αρμονικήν συνύπαρξιν όλων των διαβιούντων εις την Αγίαν Γην”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

Κραυγή αγωνίας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στους Ισχυρούς της γης – «Να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη του Χριστού»

Να επικρατήσει το μεγάλο δώρο που έφερε στην ανθρωπότητα η Γέννηση του Χριστού, η ειρήνη και η ισότητα των ανθρώπων η οποία γέμισε τις καρδιές από αγάπη και ελπίδα, καλεί τους ισχυρούς της γης μέσα από το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Ο Μακαριώτατος σκιαγραφώντας τον άνθρωπο της εποχής μας, ο οποίος μεθυσμένος από τα επιτεύγματα και επηρεασμένος από ξένα συνθήματα προς την Ορθοδοξία θεωρεί την παρουσία του Θεού ζυγό δυσβάστακτο, σημειώνει: “Λαοί, χώρες, κοινωνίες δεινοπαθούν από τον εγωισμό του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος στόχο έχει να κυριαρχήσει εις βάρος του αδυνάτου και να τού στερήσει την ελευθερία και το ψωμί της ημέρας. Μία από τις πιο όμορφες και ευλογημένες περιοχές του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και η περισσότερο ταλαιπωρημένη από την πείνα και την φτώχεια, η Αφρική, αιώνες τώρα προσπαθεί να βρει τον προσανατολισμό της. Μεγάλα όμως γεωπολιτικά συμφέροντα ταλαιπωρούν τον αφρικανό αδελφό μας και τον κρατούν δέσμιο των αναγκών του”.

Εκφράζοντας κραυγή αγωνίας προς τους Ισχυρούς της γης, ο Ιεραπόστολος Πατριάρχης καταλήγει: “Υψώνω τα χέρια μου και γονατίζω στην ταπεινή φάτνη του νεογέννητου και φέτος Θείου βρέφους και με κραυγή αγωνίας παρακαλώ να φωτίσει τους Ισχυρούς της γης, ώστε να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη του Χριστού και να ανατείλει μια για πάντα πλέον ο ήλιος της δικαιοσύνης σ’ ολόκληρο τον πλανήτη”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΆΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Το Μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννου για τα Χριστούγεννα

Το μήνυμά του για τα φετινά Χριστούγεννα έστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης προς τους αδελφούς του, ποιμένες της Αγίας Εκκλησίας της Αντιοχείας, καθώς και το ποίμνιό του απανταχού, όπως έγραψε χαρακτηριστικά, σε αυτή την Αγία Έδρα. Ο Μακαριώτατος αναφέρεται ιδιαίτερα στην ταπείνωση του σπηλαίου, ενώ θυμάται τους απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου και μιλά για την ελπίδα που δίνει η γέννηση του Χριστού κυρίως σε όσους γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΆΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ κ.κ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Μήνυμα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου για τα Χριστούγεννα

Το Μήνυμά του για τα Χριστούγεννα του 2021 δημοσίευσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, μιλώντας για την ενανθρώπηση και την κατά σάρκα Γέννηση του Χριστού ως απαρχή των σωτηριωδών μυστηρίων του Θεού, αλλά και για τον τόπο της κατά σάρκα γεννήσεως του Χριστού, τη Βηθλεέμ, όπου η Εκκλησία των Ιεροσολύμων προσεύχεται υπέρ ειρήνης και αγαθής καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου, καθώς και υπέρ απαλλαγής της δοκιμαζομένης ανθρωπότητας εκ των μεταλλάξεων της λοιμώδους νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΆΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ.κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας: Να προσφέρουμε γενναιόδωρα την αγάπη μας σε όλους

Στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στα παιδιά των ξενιτεμένων Ρουμάνων και παράλληλα κάλεσε αυτές τις άγιες μέρες να δείξουμε “ταπεινή και γενναιόδωρη αγάπη γύρω μας, να προσφέρουμε δώρα στα παιδιά, αλλά και στους ηλικιωμένους, τους αρρώστους, τους φτωχούς και τους μοναχικούς, θλιμμένους και λυπημένους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ κ.κ. ΔΑΝΙΗΛ

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος: Να διαφυλάξουμε τη μεταξύ μας ενότητα

Να αγωνισθούμε για τη διαφύλαξη της μεταξύ μας ενότητας, παραμένοντας μακριά από κάθε είδους ακρότητες και φανατισμούς καλεί μέσα από το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, στην ανασφάλεια, τον πόνο, τη θλίψη, τον φόβο και τον θάνατο. “Ας μην παύσουμε να παραμένουμε ο ένας δίπλα στον άλλον με αγάπη, ελπίδα, κατανόηση και υπομονή, στηρίζοντας, προσέχοντας και διαφυλάσσοντας «εαυτούς και αλλήλους», κυρίως όμως, εναποθέτοντας την ελπίδα μας στον Γεννηθέντα Κύριο”, υπογραμμίζει.

Ο Προκαθήμενος την εν Ελλάδι Εκκλησίας καλεί, επίσης, να παραμένουμε ενωμένοι με τον Προαιώνιο Θεό, τον Παλαιό των Ημερών, ο οποίος νηπιάζει για μας, παραμένει μαζί μας και μας προσφέρεται μέσα από τη συμμετοχή μας στο Πανάγιο Σώμα Του, την Αγία Εκκλησία. “Μόνο έτσι θα εορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα, προσεγγίζοντας το «καινό» και μέγα μυστήριο και ανακαινίζοντας την ζωή μας”, καταλήγει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος: «Ήρεμη αντοχή – Δεν είμαστε μόνοι» – Μήνυμα πίστης και ελπίδας για την εορτή των Χριστουγέννων

Στην ευφρόσυνη πανήγυρη των Χριστουγέννων, στην οποία η Εκκλησία μάς καλεί όχι μόνο να υμνήσουμε τον Ερχόμενο Κύριο, αλλά και να δυναμώσουμε την πίστη μας στη συνεχή παρουσία Του, μέσα στην ιστορία του κόσμου- και τη δική μας-, με εγκάρδια προσευχή και συμμετοχή μας στη ζωοπάροχη Θεία Ευχαριστία, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του για την εορτή ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Όπως αναφέρει ο Μακαριώτατος “η χριστιανική πίστη επιμένει ότι ο Χριστός είναι πάντοτε μαζί μας, όχι μόνο στις ώρες κατανύξεως και ειρήνης αλλά και στις ημέρες της θλίψεως, της αμφιβολίας, της δειλίας, της ανησυχίας και των δοκιμασιών, που στην εποχή μας εξαπλώνει η πρωτόγνωρη πανδημία”.
Τέλος, εύχεται όπως το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δώρο, για τον εαυτό μας και τους γύρω μας, είναι να δυναμώσουμε την πίστη ότι ο Θεός της αληθείας, της αγάπης και της δυνάμεως είναι μαζί μας. “Ο Σαρκωθείς Υιός και Λόγος του Θεού ας καθοδηγεί τις σκέψεις και τις ενέργειές μας, ώστε να αντιμετωπίζουμε τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του βίου μας, με ήρεμη αντοχή. Ευφρόσυνα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος με ακλόνητη υγεία και αδιάκοπη τη συναίσθηση της παρουσίας Του”, καταλήγει.

Visits: 39


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο