Με βαθμούς κάτω από τη βάση η εισαγωγή στις Θεολογικές Σχολές


Ρεπορτάζ: Νικολάου Ζαΐμη 

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις για το έτος 2019.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 103.963, εκ των οποίων 91.763 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.200 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 104.780.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ,στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 80.696 υποψήφιοι, ενώ το 2018 εισήχθησαν 77.510.

Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας στις φετινές Πανελλαδικές ανέρχεται στο 77,62%.

Με βαθμούς κάτω από τη βάση η εισαγωγή στις Θεολογικές Σχολές

Αρκετά χαμηλά κυμάνθηκαν οι βάσεις εισαγωγής και στα τέσσερα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αναλυτικότερα, η βάση του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ φέτος κυμάνθηκε στα 8.793 μόρια σχεδόν 2.000 λιγότερα από πέρυσι (10. 675).

Στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ η φετινή βάση κυμάνθηκε στα 8.915 μόρια, ενώ κατά τη περσινή χρονιά η βάση ήταν 10.536, δηλαδή 1.648 μόρια κάτω από την περσινή βάση.

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογία και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ ενώ πέρσι είχε ως βάση τα 10.748 μόρια, φέτος κυμάνθηκε στα 9.019.

Τέλος μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ με τη φετινή βάση να φτάνει στα 8.468 μόρια, ενώ την περασμένη χρονιά απαιτούνταν 10.282.

Οι Θεολογικές Σχολές μπορεί να μην ήταν οι μόνες που υπέστησαν μεγάλη μείωση στη βάση εισαγωγής καθώς μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στις Φιλοσοφικές Σχολές.

Το εν λόγω γεγονός κρούει των κώδωνα του κινδύνου αφού το επίπεδο των φοιτητών τίθεται υπό αμφισβήτηση σε γνωστικά αντικείμενα που προϋποθέτουν τουλάχιστον την άρτια γνώση της Ελληνικής Γλώσσας.

Την ίδια ώρα που οι βάσεις μειώνονται το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Θεολογικών Σχολών τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει ανοίγματα και προς άλλους κλάδους όπως είναι ο Θρησκευτικός Τουρισμός και η Εκκλησιαστική Διπλωματία.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο