Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος για «Ρωσική Εκκλησία»: ”Είναι απατεώνες” (VIDEO – Αύγουστος 2019)


Για την λειτουργία, εδώ και περίπου ένα χρόνο, της Αυτοαποκαλούμενης «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Κύπρου» στην Κατεχόμενη Κερύνεια, μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι πριν από ενάμισυ μήνα είχε συνάντηση παρουσία και του Ρώσου Πρέσβη για το εν λόγω θέμα, σημειώνοντας πως η Εκκλησία της Κύπρου δεν μπορεί να κάνει κάτι για το εν λόγω ζήτημα καθώς «οι Τούρκοι δεν μας επιτρέπουν τίποτα».

Πρόσθεσε ότι η παρουσία της Αυτοαποκαλούμενης «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Κύπρου» είναι απαράδεκτη και δεν ανήκουν στην Επίσημη Ρωσική Εκκλησία, αλλά είναι απατεώνες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αδυνατούμε να κάνουμε κάτι, πρόσθεσε, ωστόσο πρότεινε, όπως είπε, όσοι επιθυμούν να εκκλησιαστούν να το κάνουν στις ελεύθερες περιοχές που διαθέτουν Ρωσόφωνους Ιερείς.

Κληθείς να σχολιάσει εάν σε Πολιτικό επίπεδο μπορεί να γίνει παρέμβαση για το θέμα, ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια βρέθηκε στο σπίτι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για Δείπνο, και τον παρακάλεσε να αξιοποιήσει τις καλές Σχέσεις που διατηρεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, ούτως ώστε «να μας αφήσει να συντηρήσουμε τους Ναούς μας στα Κατεχόμενα».

Μου υποσχέθηκε ότι θα το συζητήσει με τον Ερντογάν και ήρθε η μέρα που το συζήτησε, ανέφερε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.

Όπως είπε, ο Ρώσος Πρέσβης επικοινώνησε μαζί του και του ανέφερε ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ζητά τον Κατάλογο των Εκκλησιών στα κατεχόμενα, τον οποίο και παρέδωσε.

Ωστόσο, είπε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ «μας τα αναποδογύρισε», καθώς ψευδώς είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι υπάρχει μικτή Επιτροπή που διεκπεραιώνει τέτοιου είδους θέματα.

Όντως υπάρχει, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο οι Τούρκοι δέχονται κάθε χρόνο να επισκευάζεται μια Εκκλησία και ένα Τέμενος.

Είχα σχέδιο με το οποίο μέσα σε ένα χρόνο θα επισκευάζονταν όλες οι Εκκλησίες, σημείωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Δυστυχώς οι Τούρκοι είναι Τούρκοι, δεν αλλάζουν. Με τέτοια συμπεριφορά τί συζητήσεις θα κάνουμε, διερωτήθηκε.

Επισκέψεις: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο