Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος: “Εμείς καμιά φορά δε γινήκαμε μασκαράδες”


Παρά την έναρξη τής ισχύος των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης τής πανδημίας, ανάμεσα στα οποία και η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, πλήθος πιστών προσήλθε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τού Τιμίου Σταυρού Στροβόλου σήμερα, Σάββατο 1η Αυγούστου, ημέρα έναρξης τής δεκαπενθήμερης νηστείας προς τιμήν τής Υπεραγίας Θεοτόκου, αλλά και ημέρα μνήμης τής Προόδου τού Τιμίου Σταυρού, προκειμένου να συμπροσευχηθεί για την πνευματική χαρά τής ένταξης ενός ακόμη ευλαβούς μέλους τής ενορίας στις τάξεις τού κλήρου τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Αφού τελέστηκε, χοροστατούντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, η περιφορά τού Τιμίου Σταυρού,σύμφωνα με το Τυπικό,  στο μέσο τού Σολέα κατά το Ασματικόν τής Δοξολογίας και εψάλησαν τα τροπάρια «Σῶσον Κύριε τὸν λαόν Σου» και «Τὸν Σταυρόν Σου προσκυνοῦμεν Δέσποτα», ακολούθησε η προχείριση σε υποδιάκονο τού εκπαιδευτικού δημοτικής εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνου Σολέα, κατηχητού και ενός εκ των εκλεκτών μελών της ενορίας.

Στη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε με προεξάρχοντα τον Μακαριώτατο, η Χάρις τού Αγίου Πνεύματος διά των χειρών τού Μακαριωτάτου ανεβίβασε τον νέο υποδιάκονο, στον πρώτο βαθμό τής ιερωσύνης.

Κληρικοί, συγγενείς, συνάδελφοι, μαθητές, γνωστοί και μή, ενορίτες, ο ίδιος ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, όλοι μαζί αναφώνησαν με πόθο το «Άξιος» για τον π. Κωνσταντίνο, ο οποίος εισήλθε από σήμερα στις τάξεις τού κλήρου τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο ο νεοχειροτονηθείς διάκονος ευχαρίστησε, καταρχάς τον Προκαθήμενο τής Εκκλησίας Κύπρου για την ευλογία που τού επεφύλαξε με τη σημερινή χειροτονία, τους εφημερίους τού Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Πατήρ Αναστάσιο Τελεβάντο και Πατήρ Αγάπιο Κυκκώτη, τον πνευματικό και συμμαρτυρούντα για τη σημερινή χειροτονία Ιερομόναχο Πατήρ Σάββα Σταυροβουνιώτη, τούς προϊσταμένους ιερείς κατά την διακονία του στο εν Πάτραις οικοτροφείο, συγγενείς, φίλους, μαθητές και όλους όσοι συμπαρίστανται στον πνευματικό αγώνα του.

Ο Μακαριώτατος διαβεβαίωσε τον Πατήρ Κωνσταντίνο ότι θα είναι πάντοτε πρόθυμος να ακούει τους προβληματισμούς του και να τον στηρίζει σε ο,τι χρειαστεί και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την μετέπειτα ευάρεστη στον Θεό πορεία τού νέου διακόνου, γεγονός που το πιστοποιεί τόσο η μόρφωση, το ήθος και η ταπείνωση που διακρίνουν τον Πατήρ Κωνσταντίνο, αλλά κυρίως η αγάπη προς την Εκκλησία και τον Χριστό. «Όπως ο ίδιος ο Χριστός θυσιάστηκε για μας, έτσι κι εσύ σήμερα, που εορτάζει η επτάλοφος Κωνσταντινούπολις την Πρόοδο τού Τιμίου Σταυρού, θυσιάζεσαι για όλο το ποίμνιο τού Χριστού».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος προσέφερε αναμνηστικά και κεράσματα σε όλο το εκκλησίασμα.

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι με τηλεοπτικές κάμερες, στους οποίους ο Μακαριώτατος, μετά το πέρας τής ακολουθίας, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση.

«Περιττεύει βέβαια οποιαδήποτε δήλωση διότι ήσασταν στην εκκλησία και είδατε το εκκλησίασμα ότι ήταν όλοι συνεπέστατοι, φορώντας μάσκες. Είχατε κι εσείς μάσκες. Οι μόνοι που δεν φορούσαν μάσκες ήμασταν εμείς διότι λειτουργούσαμε! Αλλ’ έχει ακόμη ένα λόγο που δεν θα έπρεπε να έχουμε εμείς μάσκες· εμείς καμιά φορά δεν γινήκαμε μασκαράδες, ούτε όταν ήμασταν μικροί· θα γίνουμε τώρα που γεράσαμε; (!) Το χριστεπώνυμο πλήρωμα τής Κύπρου, ιδιαίτερα τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, έμαθε να είναι συνεπές, διότι εμείς είμαστε αυστηροί και είπαμε εξαρχής ότι μέσα στην εκκλησία δεν πρέπει κανείς να μεταδώσει την ασθένεια. Θα ήταν όνειδος για μας να μεταδώσει κάποιος μέσα στην εκκλησία. Και στέλνουμε τα μηνύματα το ένα πίσω από το άλλο και προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα να είναι προσεκτικοί. Να μην πλησιάζει ευκαίρως ακαίρως ο ένας τον άλλο, ούτε να μεταδώσει ούτε να του μεταδώσουν τον κορωναϊό. Πρέπει η ασθένεια αυτή να εξαλειφθεί από το νησί μας. Αν είμαστε προσεκτικοί δεν θα βρει έδαφος στην Κύπρο ο κορωναϊός. Λίγο προσεκτικοί να είμαστε. Δεν θέλει πολλή προσπάθεια· να μην πλησιάζει πολύ ο ένας τον άλλο, να μην μπαίνει ο ένας μέσα στα μούτρα τού άλλου. Και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα κανείς. Να φοράμε τη μάσκα εκεί όπου υπάρχει πολύς κόσμος, όπως ανακοίνωσε τα μέτρα η Κυβέρνηση και θα είναι όλα καλά».

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Παναγιώτης Γκιλιτσης - Οδοντίατρος

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο