Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, ανακάλυψαν ένα μέρος στον εγκέφαλό μας, που υπαγορεύει σε πολλούς ανθρώπους να μη μπορούν να σταματήσουν να ενδιαφέρονται για τις πιο ακραίες ειδήσεις καταστροφής.
Η μελέτη αναφέρει ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο καθένας την αβεβαιότητα για το τι κρύβει το μέλλον, ίσως οφείλεται στην βιολογία του εγκεφάλου του. Η επιμονή για ανάγνωση ειδήσεων με σενάριο επικείμενης καταστροφής του κόσμου, είναι ένα παράξενο χόμπι για πολλούς και μπορεί να είναι απίστευτα εθιστικό, ειδικά στην περιήγηση στο Διαδίκτυο.
Κάποιοι επίσης προτιμούν απλά να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει, παρά να ενημερωθούν για κάτι άσχημο. Αν και μερικοί δεν μπορούν να αντισταθούν στο να διαβάσουν την κάθε τελευταία είδηση, άλλοι προτιμούν να αποφεύγουν πλήρως τις άσχημες ειδήσεις.
Η μελέτη αναφέρει ότι η ατελείωτη αναζήτηση κακών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (doomscrolling) έχει γίνει όλο και πιο συχνή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 καθώς οι άνθρωποι παρέμειναν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Ο καθηγητής Ilya Monosov αναφέρει: “Ξεκινήσαμε αυτήν τη μελέτη επειδή θέλαμε να μάθουμε τον τρόπο που ο εγκέφαλος κωδικοποιεί την επιθυμία μας να μάθουμε τι κρύβει το μέλλον για εμάς”, εξηγεί ο Monosov. “Οι εγκέφαλοί μας δεν εξελίχθηκαν για να διαχειριστούν τον κόσμο που ζούμε τώρα. Η διαρκής διαθεσιμότητα πληροφοριών είναι μια νέα πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι η κατανόηση των μηχανισμών αναζήτησης πληροφοριών είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία και την ψυχική υγεία σε επίπεδο γενικού πληθυσμού”.
Οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με αυτή τη μελέτη, ανακάλυψαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται anterior cingulate cortex, αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με τη στάση απέναντι σε καλές και κακές πιθανότητες.
Ανακάλυψαν επίσης και μια άλλη περιοχή, που ονομάζεται κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός (ventrolateral prefrontal cortex), που περιέχει μεμονωμένα κύτταρα των οποίων η δραστηριότητα αντικατοπτρίζει την στάση μας υποδηλώνοντας, ότι δεν επιθυμούμε να μάθουμε την αιτία του ερεθίσματος ή την πηγή του.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron.
Πηγές: medicine.wustl.edu, studyfinds.org, iatropedia.gr
Επισκέψεις: 0