Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 στην ΕΡΤ3, ώρα 11:00 – 13:00 – Η τέχνη του κλαρίνου» (VIDEO)


Αυτή την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 στην ΕΡΤ3, ώρα 11:00 – 13:00 Παναγιώτης Πλαστήρας (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Η τέχνη του κλαρίνου».

Η Εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας, την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 και ώρα 11.00-13.00, υποδέχονται τον σπουδαίο Δεξιοτέχνη του Λαϊκού Κλαρίνου Παναγιώτη Πλαστήρα.

(ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

Με καταγωγή από το Αγγελόκαστρο του Αγρινίου, ξεκίνησε παίζοντας φλογέρα, για να περάσει στο κλαρίνο αυτοδίδακτος ακούγοντας τους κορυφαίους οργανοπαίκτες (Βασίλη Σούκα, Γιάννη Βασιλόπουλο, Μάκη Βασιλειάδη, Βαγγέλη Κοκκώνη) που έπαιζαν στο ονομαστό πανηγύρι του χωριού του. Εξελίχτηκε, με τη σειρά του, σε εξαιρετικό οργανοπαίκτη με σημαντική παρουσία στα πανηγύρια και στη δισκογραφία, σε σύμπραξη με όλα τα μεγάλα ονόματα του δημοτικού τραγουδιού, ενώ παράλληλα διδάσκει πολλούς νέους Μουσικούς προσφέροντας γενναιόδωρα τα «Μυστικά» της Τέχνης του.

Στην Εκπομπή ανακαλεί μνήμες από την πολύχρονη θητεία του στο «μεγάλο σχολείο» του λαϊκού πανηγυριού, τιμά τους πρωτομάστορες του λαϊκού κλαρίνου και αναφέρεται στην αμοιβαία σχέση Μουσικού και Χορευτή.

Στο Πρόγραμμα παρουσιάζεται μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τραγούδια και σκοπούς από την Ήπειρο, τη Δυτική Ρούμελη και τον Μοριά, σε ερμηνείες που αποτελούν πρότυπα για τη σπουδαία τέχνη στο ελληνικό λαϊκό κλαρίνο!

Στην κομπανία του Παναγιώτη Πλαστήρα συμμετέχουν οι Μουσικοί: Κλέαρχος Κορκόβελος (τσίμπαλο), Μπάμπης Μέτσιος (ακορντεόν), Μπάμπης Φωτίου (κιθάρα), Στάθης Κουτούζoς (κρουστά) και ο Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα). Στο τραγούδι ο Γιάννης Σιέττος και ο Γιώργος Μπέκιος. Χορεύουν μέλη του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής και Μαρία Ζιάκα).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Views: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο