Κυριακή 13 Φεβρουαρίου – Του Τελώνου και Φαρισσαίου


Κυριακή 13 Φεβρουαρίου
#Τελώνου_και_Φαρισαίου

Αρχή #Τριωδιου
«[…] Γι’ αυτ
ό, πριν από την εορτή του Πάσχα, υφίσταται μια μακρά περίοδος προπαρασκευής με μετάνοια και νηστεία, που απλώνεται, στη σημερινή Ορθόδοξη πρακτική, σε περισσότερες από δέκα εβδομάδες. Στην αρχή υπάρχουν είκοσι δύο ημέρες (τέσσερις διαδοχικές Κυριακές) μιας προκαταρκτικής δοκιμασίας· κατόπιν ακολουθούν οι έξι εβδομάδες ή σαράντα ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής· και τελικά η Μεγάλη Εβδομάδα. Για να εξισορροπήσει η Εκκλησία τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, μετά το Πάσχα ακολουθεί μια αντίστοιχη περίοδος πενήντα ημερών, μια περίοδος ευχαριστίας, που ολοκληρώνεται με την Πεντηκοστή.
Καθεμιά από αυτές τις περιόδους διαθέτει το δικό της λειτουργικό βιβλίο. Για την περίοδο της προετοιμασίας υπάρχει το «Τριώδιον» ή το «Βιβλίο των Τριών Ωδών».
[…]Τι βρίσκουμε, λοιπόν, σ’αυτό το βιβλίο προ¬ετοιμασίας που αποκαλούμε Τριώδιο; Μπορεί πολύ συνοπτικά να περιγραφεί ως το βιβλίο της νηστείας. Όπως ακριβώς οι υιοί Ισραήλ έφαγαν «άρτον κακώσεως» (Δευτερ. 16:3) για να προ¬ετοιμαστούν για το Πάσχα-Διάβαση, έτσι και οι Χριστιανοί προετοιμάζονται να εορτάσουν το Καινό Πάσχα νηστεύοντας.».


#Από_τον_σταυρό_στην_Ανάσταση, του Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου Ware,

👉Για online αγορά πατήστε εδώ https://bit.ly/3vjS0hb

Εκδόσες Πορφύρα-Ακρίτας
Τ 2130291224,

www.porphyrabooks.gr

Visits: 9


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο