Κυκλοφόρησε η Αποκάλυψη του Ιωάννου σε Μετάφραση Κωνσταντίνου Μπογδάνου


Κυκλοφόρησε η Αποκάλυψη του Ιωάννου σε Μετάφραση Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Η Αποκάλυψη του Ιωάννη σε απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε σχετική ανάρτησή του, «Η “μετάφρασή” μου αυτή δεν είναι λογοτεχνική. Πιο πολύ, είναι ένα «λυσάρι» που προσεγγίζει με δέος και ευλάβεια τον λόγο του Ιωάννη, μεταφέροντας στα Νέα Ελληνικά μόνο ό,τι είναι απαραίτητο, τηρώντας τη σύνταξη, τη στίξη και τον ρυθμό της πηγής, ώστε να πλησιάσει κανείς το πρωτότυπο κατά το δυνατόν “χωρίς μεσάζοντες”».

Τί ώθησε όμως τουν Ανεξάρτητο Βουλευτή Α’ Αθήνας σε αυτό το ασυνήθιστο εγχείρημα; Ο ίδιος γράφει στην εισαγωγή της έκδοσης, όπου επίσης διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται τυπικά για Μετάφραση, όσο για Απόδοση, Μεταγραφή ή Μεταφορά του πρωτοτύπου από τα Ελληνικά μίας ιστορικής Εποχής στα Ελληνικά του σήμερα:

“Καθώς η Αποκάλυψη είναι ένα εσχατολογικό, μεταφυσικό κείμενο, ένα μυστικιστικό αφήγημα γεμάτο ρυθμούς, επαναλήψεις, επωδούς και συνηχήσεις, διαπνέεται από αυτό που ο Ουελμπέκ περιγράφει ως «τη βασική ιδέα της ποίησης, μιας ένωσης της αντήχησης και της σημασίας, που επιτρέπει να ειπωθεί ο κόσμος».

Αλλά γιατί και πως να μεταφράσει κανείς την Αποκάλυψη στα Νέα Ελληνικά;

Μέριμνα αυτής της έκδοσης, αλλά ταυτόχρονα και απάντηση στο γιατί να καταπιαστεί κανείς με ακόμα μία μεταφορά της Αποκάλυψης του Ιωάννη στα Νέα Ελληνικά, είναι η επιδίωξη να αποδοθεί το πρωτότυπο με την κατά το δυνατόν μικρότερη απόκλιση από τη Γλώσσα του, ακολουθώντας αν γίνεται τη Σύνταξη του αρχικού κειμένου και συγχρόνως επιδιώκοντας ο αριθμός λέξεων της Απόδοσης να παραμένει στα μέτρα εκείνου της πηγής. Να τηρηθεί, δηλαδή, στη σύγχρονη Ελληνική Γλώσσα μία οικονομία, που αποτελεί και τη βάση τόσο της υπερβατικής ποιητικότητας του έργου, όσο και της αφηγηματικής του αξίας.”

Αναμένεται με ενδιαφέρον η κριτική…

Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο