Τι συζητούν στην κυβέρνηση πίσω από κλειστές πόρτες και σε ποιους φαίνεται να απευθύνεται το SMS στο 13033 σε πρώτη φάση;
Μεγάλη είναι η ανησυχία για τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς πλέον βρίσκονται σε φάση έξαρσης.
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες ανακοινώθηκαν πάνω από 180 νέα κρούσματα. Σκέψεις για επαναφορά του SMS 13033 και νέα μέτρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι επιστήμονες βάζουν στο τραπέζι πιο σκληρά μέτρα, επαναφορά του 13033 για ορισμένους, ακόμη και τοπικά lockdown, προκειμένου να είναι η χώρα σε ετοιμότητα.
Αυτή τη στιγμή λαμβάνονται νέα μέτρα, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις περιπτώσεις μαζικού συγχρωτισμού, όπως σε μπαρ, γάμους και εργοστάσια.
Χθες, Κυριακή, αναρτήθηκαν τα νέα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτεια.
Οι διοικήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων κατά την προσέλευση των καταναλωτών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση.
Εκτός από τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση, εξετάζει την επαναφορά των SMS, ενώ σε δεύτερο χρόνο τα τοπικού χαρακτήρα lockdown.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης και πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ, αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.
«Τα κρούσματα είναι αυξημένα και αυτό μας ανησυχεί. Πρέπει όμως να δούμε και τη φύση των κρουσμάτων. Υπάρχουν συγκεκριμένες μικρές επιδημίες. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς πρέπει να βάλουμε μέτρα και να αλλάξουν συμπεριφορές, αλλά δεν είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται συγκεκριμένη συμπεριφορά από τους πολίτες. Τα μέτρα που έγιναν νόμος ήταν ισχυρές συστάσεις. Δεν σημαίνει ότι πρέπει το κράτος να νομοθετεί για να κρατάμε τις συστάσεις. Είναι κάτι που είναι συνεχές. Δεν είναι έκτακτο. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό τουλάχιστον τους επόμενους 6-8 μήνες», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.
«Ασυμπτωματικοί ξέραμε ότι υπάρχουν, προφανώς η αύξηση των τεστ βρίσκει περισσότερους, ενώ υπάρχει και εγρήγορση στην κοινωνία. Είναι γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουμε περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι φυσιολογικό. Ακολουθεί ο ιός την κανονική του πορεία, και εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τον εμποδίσουμε. Είναι πολύ δύσκολο σε ένα αστικό κέντρο να το ελέγξουμε πλήρως. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να λειτουργούμε σαν να είμαστε φορείς ή σαν να έχουμε δίπλα μας φορείς», συνέχισε ο ίδιος.
Όπως είπε στον ΑΝΤ1 o επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με αφορμή τα νέα κρούσματα, είμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυναμική. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επόμενη εβδομάδα για να δούμε πού θα κινηθεί.
«Τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι οι μειώσεις πυκνότητας σε διάφορους χώρους αλλά αν δούμε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων μπορούν να περιχαρακωθούν με τοπικά lockdown θα γίνει και αυτό».
Για το αν θεωρεί ότι η επιστροφή του SMS στις εξόδους των πολιτών, θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα, ο ίδιος είπε: «Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιστρέψει αλλά σε βάθος χρόνου. Δε νομίζω ότι είμαστε κοντά σε αυτό… Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά (που πάρθηκαν) μπορεί να έχουν αποτελεσματικότητα και να μη χρειαστεί να περάσουμε σε μια δεύτερη φάση».
Την εκτίμηση πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια επικίνδυνη φάση όσον αφορά την εξέλιξη του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος
Όπως τόνισε μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, «αυτήν τη στιγμή είμαστε σε μια σημαντική αύξηση, στα επίπεδα του Μαρτίου και του Απριλίου», αλλά «τα περισσότερα κρούσματα οφείλονται και στο γεγονός ότι γίνονται τριπλάσια τεστ».
«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν “κόκκινες” γραμμές», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Όπως εξήγησε, «αν συνεχίσουμε έτσι, ο δείκτης R θα φτάσει το 1». Και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης, στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», επεσήμανε.
Στη συνέχεια ο κ. Γώγος είπε πως δεν φτάνει μόνο το μέτρο της μάσκας. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας».
«Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο “αθώου” lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σαν να κλεινόμαστε σπίτια μας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.
Όπως ανέφερε, αυτό που τον προβληματίζει, είναι η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό. «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Οτιδήποτε συμβεί αυτήν τη στιγμή, θα το βρούμε μπροστά μας».
Views: 0