Κοινή Δήλωση των Οικουμενικού Πατριάρχου, Πάπα Φραγκίσκου και Αρχιεπισκόπου Καντερμπέρι για το μέλλον του Πλανήτη


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury Justin Welby, μέσω κοινού Μηνύματός τους απευθύνουν έκκληση στους πιστούς «να ακούσουν την κραυγή της Γης» και να στηρίξουν τις ενέργειες εκείνες που ανακόπτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο «Κοινό Μήνυμα για την Προστασία της Δημιουργίας γίνεται ειδική μνεία στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, και ζητείται από τους χριστιανούς να προσευχηθούν για τους ηγέτες που θα λάβουν μέρος, ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Ο Παναγιώτατος, μαζί με τους Προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, επισημαίνουν ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μιας σκληρής δικαιοσύνης: η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή είναι οι αναπόφευκτες συνέπειες των πράξεών μας, δεδομένου ότι καταναλώσαμε με απληστία περισσότερους πόρους απ’ όσους μπορεί να αντέξει ο πλανήτης». Εστιάζουν δε και στη «βαθιά αδικία» ότι οι άνθρωποι που υφίστανται τις πιο καταστροφικές συνέπειες είναι οι φτωχότεροι του πλανήτη, οι οποίοι φέρουν και τη μικρότερη ευθύνη.

Επισημαίνουν ακόμη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή «δεν είναι μόνο μια μελλοντική πρόκληση, αλλά ένα άμεσο και επείγον ζήτημα επιβίωσης».

Κλείνοντας υπογραμμίζουν ότι η φροντίδα για τη Δημιουργία του Θεού είναι μια πνευματική εντολή που απαιτεί τη δέσμευσή μας, ενώ επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, διαμηνύουν πως από τη στάση μας εξαρτώνται το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον του κοινού μας οίκου.

Ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο του κοινού Μηνύματος, στην αγγλική γλώσσα.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο