Κιέβου: Γενναία απόφαση η επίλυση του Εκκλησιαστικού προβλήματος στην Ουκρανία


Γενναία απόφαση χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας, κ. Επιφάνιος, την επίλυση του χρονίου Εκκλησιαστικού προβλήματος στην Ουκρανία.

Με μήνυμά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ο κ. Επιφάνιος ευχήθηκε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας τα χρόνια πολλά για την 80ή Επέτειο των Γενεθλίων του, χαρακτηρίζοντας τη Διακονία αυτή ως βαρύ Σταυρό.

“Η Διακονία του Προκαθημένου της Εκκλησίας, ιδιαιτέρως του Πρώτου ανάμεσά μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου, εξωτερικώς φαίνεται ως γεμάτη από δόξα, σεβασμό και εκτίμηση. Αλλά μόνο ο Θεός και Εσείς ο Ίδιος γνωρίζετε πλήρως πόσο δύσκολη είναι η διακονία αυτή, πόσο βαρύς είναι ο Σταυρός που ανετέθη στους ώμους Σας πριν από τρεις σχεδόν δεκαετίες. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα κατανοητό σήμερα, όταν λόγω των γενναίων κανονικών Σας αποφάσεων προς επίλυσιν του χρονίου Εκκλησιαστικού προβλήματος εις την Ουκρανίαν.

Η ευχετήρια επιστολή που διαβάστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά τον αποψινό Εσπερινό, μεταφέρθηκε από Μέλη της Αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας με Επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ κ. Θεόδωρο.

Ακολουθεί ολόκληρη η Επιστολή του Μητροπολίτου Κιέβου, κ. Επιφανίου:

Παναγιώτατε,

Με την παρούσα Επιστολή μου, παρακαλώ να δεχθείτε τας εγκαρδίους Ευχάς και τα Συγχαρητήριά μου για την 80ή Επέτειο των Γενεθλίων Σας.

Η Διακονία του Προκαθημένου της Εκκλησίας, ιδιαιτέρως του Πρώτου ανάμεσά μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου, Εξωτερικώς φαίνεται ως γεμάτη από δόξα, σεβασμό και εκτίμηση. Αλλά μόνο ο Θεός και Εσείς ο Ίδιος γνωρίζετε πλήρως πόσο δύσκολη είναι η Διακονία αυτή, πόσο βαρύς είναι ο Σταυρός που ανετέθη στους ώμους Σας πριν από τρεις σχεδόν δεκαετίες.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα κατανοητό σήμερα, όταν λόγω των γενναίων κανονικών Σας Αποφάσεων προς επίλυσιν του χρονίου Εκκλησιαστικού προβλήματος εις την Ουκρανίαν, κάποιοι προβαίνουν εις εξαπόλυσιν ψευδών εις βάρος σας κατηγοριών. Εις απάντησιν όλων αυτών, επιθυμώ να παραθέσω το ψαλμικόν: «Καταράσονται αὐτοί, καὶ σὺ εὐλογήσεις· οἱ ἐπανιστάμενοί μοι αἰσχυνθήτωσαν, ὁ δὲ δοῦλός σου εὐφρανθήσεται» (Ψαλμ. 180:28).

Συμφώνως προς τα ανθρώπινα μέτρα, τα 80 έτη είναι όντως μια ηλικία σοβαρά, αλλά ακριβώς εις αυτήν την ηλικίαν ο Κύριος εκάλεσε τον Μωϋσήν να Διακονήσει και σε όλες τις επόμενες δεκαετίες παρείχε εις αυτόν τη δύναμιν διά να οδηγεί τον λαόν του Θεού.

Επομένως, και εγώ προσωπικώς, και σύμπαν το πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας οι Αρχιερείς, οι Ιερείς, οι Μοναχοί και οι λαϊκοί ευχόμεθα εις την Παναγιότητά Σας πολλά και ευλογημένα Έτη Διακονίας, με υγείαν αδιάπτωτον, με ενίσχυσιν των πνευματικών και σωματικών Σας δυνάμεων και με όλα τα από Θεού αγαθά.

Ο Άγιος Θεός να Σας ενδυναμώνει, διά πρεσβειών των Αγίων προκατόχων Σας εις τον Θρόνον της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, της Μητρός μας, την οποίαν και εκείνοι Διηκόνησαν όπως τους ανέθεσε ο Θεός και η Εκκλησία. Θα επικαλούμεθα και ημείς καθημερινώς εις τας προσευχάς μας τας Αγίας προς Θεόν Πρεσβείας των Διά την Παναγιότητά Σας, Διά την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας είσθε ο άξιος Προκαθήμενος, και διά την επιτυχή Διακονίαν Σας με την Χάριν και την βοήθειαν του Θεού εις τα έργα Σας.

Παρακαλούμε την Παναγιότητά Σας να προσεύχεται διά την Ουκρανίαν και διά την Τοπικήν μας Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ουκρανίας.

Πολλά και ευλογημένα έτη, Παναγιώτατε!

Μετ’ αδελφικής αγάπης και εγκαρδίων ευχών
διά την Επέτειον των Γενεθλίων Σας

† Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος

Η απομαγνητοφώνηση έγινε από το σχετικό βίντεο που έχει αναρτηθεί στη σελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Facebook.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο