Ιεροψαλτικό Συνέδριο στην Ορεστιάδα


Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες του Α΄ Ιεροψαλτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα από 15 έως 17 Ιουνίου 2023.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ) και ήταν μια πρωτοβουλία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου «Θρασύβουλος Στανίτσας».

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Ο Αδριανουπολίτης Πατριάρχης Κύριλλος ο ΣΤ΄ και η Συμβολή του στην Μεταρρύθμιση της Μουσικής Γραφής».

Ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου παρέστη ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Λάζαρος Θεοδοσίου, Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Στην Εναρκτήρια Συνεδρία, μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό και την Ανάγνωση του Μηνύματος της Ιεράς Συνόδου από τον Εκπρόσωπο του οικείου Μητροπολίτου Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο Αστεριάδη, χαιρετισμούς απηύθυναν· ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Βασίλειος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Μαργαρίτης Αστεριάδης, ο επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Γεώργιος Πατρώνας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.  Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, εκ μέρους της Περιφέρειας, η κα Ελένη Σπυράκη, εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ).

Τις Εκδηλώσεις του Συνεδρίου τίμησαν, εκτός των προαναφερθέντων, οι Μουσικολογιώτατοι Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Πάρης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε Παναγιώτης Νεοχωρίτης, οι Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε. Θεόδωρος Βασιλικός, Αντώνιος Πατρώνας, Γεώργιος Χατζηχρόνογλου και Χαράλαμπος Σιούφας.

Στα πλαίσια των Εργασιών του Συνεδρίου βραβεύθηκε ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Βασίλειος Παπαμιχαήλ για την μακρόχρονη προσφορά και ουσιαστική συμβολή του στην διάδοση της Βυζαντινής Μουσικής στην Ακριτική Επαρχία.

Το Συνέδριο έκλεισε με την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ορεστιάδος, με την παρουσία του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος ευλόγησε τους Άρτους και απηύθυνε τον προσήκοντα χαιρετισμό στους Συνέδρους επί τη Λήξει του Συνεδρίου.

Επισκέψεις: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο