Η Συντακτική Ομάδα του Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr συμμετέχει στην Συλλογή Μπαταριών


1) Τί είναι η ΑΦΗΣ;

Η ΑΦΗΣ (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) είναι το Σύστημα Εναλλακτικής διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δυνάμει του Ν. 2939/2001(ΦΕΚ 179Α/06.08.2001) και του ΠΔ 115/2004 (ΦEK 80Α/05.03.2004) με την υπ. αριθ. 106155/7.7.2004 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 1056Β/14.07.2004) για την εναλλακτική διαχείριση φορητών ηλεκτρικών στηλών (μέχρι 1500 γραμμάρια).

2) Τί είναι η εναλλακτική διαχείριση μπαταριών;

Εναλλακτική διαχείριση μπαταριών αποτελούν οι εργασίες συλλογής, παραλαβής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, ανακύκλωσης και ανάκτησης ενέργειας των μπαταριών.

3) Τί είναι η ανακύκλωση μπαταριών;

Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες, δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων.

4) Γιατί να κάνω ανακύκλωση; Ποιο είναι το δικό μου προσωπικό όφελος;

Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους, Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, η ανακύκλωση μπαταριών γίνεται για:

Την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών
Την μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στα ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων)
Την εξοικονόμιση πρώτων υλών
Την εξοικονόμιση ενέργειας
Την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Την συνεισφορά στον πολιτισμό, εφόσον η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού.

5) Πώς μπορώ εγώ να συνεισφέρω στην προστασία του περιβάλλοντος από τις βλαβερές ουσίες των μπαταριών;

Αναζητήστε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μπαταριών ΑΦΗΣ, από όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν. Έτσι προστατεύετε το νερό και το έδαφος από επικίνδυνες για την δημόσια υγεία ουσίες.

6) Ποιες μπαταρίες μπορώ να πετώ στον κάδο ανακύκλωσης μπαταριών;

Όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες).

Για μεγαλύτερες μπαταρίες ή ηλεκτρικούς συσσωρευτές θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα (ΣΥΔΕΣΥΣ Α.Ε., τηλ. επικοινωνίας 210 3421951).

Επίσης δεν παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχονται (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές) αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες στο προϊόν. Για μπαταρίες που βρίσκονται ενσωματωμένες σε προιόντα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., τηλ. επικοινωνίας 210 5319780).

7) Πού μπορώ να βρω κάδο ανακύκλωσης μπαταριών;

Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση κάδων συλλογής μπαταριών πανελλαδικά σε Δήμους, καταστήματα, Σούπερ Μάρκετ, Σχολεία, Δημόσιους Φορείς, Ξενοδοχεία, Κατασκηνώσεις, κ.λ.π. ή Επικοινωνήστε στο Τηλεφωνικό Κέντρο του Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr (τηλ. 2317 007771 – 2317 007772 – 2317 007773 – E-mail: lavaron.com.gr@gmail.com ).  Ή Στο κατάστημα της PALS υπάρχει κάδος περισυλλογής για τις άχρηστες μπαταρίες όλων των ειδών  


8) Πού ανακυκλώνονται οι μπαταρίες που έχουν συλλεχθεί;

Προς το παρόν δεν υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μόλις 4-5 Εργοστάσια Ανακύκλωσης που δέχονται μπαταρίες και όπως και τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και η Ελλάδα στέλνει σε αυτά τις μπαταρίες για να ανακυκλωθούν.

9) Ποιος καλύπτει τα έξοδα της συλλογής και ανακύκλωσης μπαταριών στην Ελλάδα;

Τα έξοδα για την συλλογή και αποστολή των μπαταριών στο εξωτερικό για ανακύκλωση καλύπτονται από τους εισαγωγείς μπαταριών σύμφωνα με το ΠΔ 115/2004 (ΦEK 80Α/05.03.2004). Το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (ΑΦΗΣ Α.Ε.) που έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους εισαγωγείς, λειτουργεί με τις εισφορές εναλλακτικής διαχείρισης και συντονίζει τις διαδικασίες που απαιτούνται από την ενημέρωση του καταναλωτή και τη συλλογή των μπαταριών μέχρι και την τελική διάθεσή τους για Ανακύκλωση.Views: 20


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο