Η συνεχόμενες αντιδράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις προκλήσεις του Ερντογάν και οι προειδοποιήσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως


Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έχει διατυπώσει αρκετές φορές,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί, διασπείροντας παντού ότι η Αγιά Σοφιά θα γίνει Τζαμί.

Μάλιστα οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου,  ξεσήκωσαν σχεδόν όλη την Ελληνική πολιτική ηγεσία η οποία αντιδρά επιπλέον και για τις παράνομες κινήσεις  Ερντογάν εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας.

Ωστόσο ο Παναγιώτατος έχει εκφραστεί για την επιθυμία του Τούρκου Προέδρου εδώ και αρκετά χρόνια με πολύ σημαντική αναφορά στη Σύναξη των προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών, που πραγματοπιοήθηκε στην πόλη το 2014 λέγοντας ότι:

«Αν η Αγία Σοφία πρόκειται να γίνει και πάλι χώρος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι αυτό κτίσθηκε» είχε σημειώσει ο  κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος τότε και πάλι σε μια συζήτηση, που εξελισσόταν  σε ορισμένους κύκλους στην Τουρκία».

Μάλιστα δεν είχε διστάσει να απευθύνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση τότε που όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας αναφερόταν στις δηλώσεις του:

«Την τελευταία περίοδο βλέπουμε σε ορισμένα τμήματα της κοινής γνώμης την τάση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Ως Εκκλησία, αντιτιθέμεθα σε αυτό και μαζί μας θα αντιδράσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός κόσμος» είχε τονίσει ο Πατριάρχης.

Κατά την επίσκεψή του στη Βόννη την ίδια χρονιά είχε μιλήσε στην DW και πάλι για το ίδιο θέμα λέγοντας: “Στην Αγία Σοφία στην Κων/πολη πιστεύω ότι δεν θα γίνει τελικά η μετατροπή σε τέμενος, αλλά θα επικρατήσει η λογική και το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας, που είναι να διατηρηθεί ως μουσείο. Το είπα δημοσίως, σε δηλώσεις μου, σε συνεντεύξεις μου. Το είπα και στην κ. πρόεδρο της UNESCO διότι η Αγία Σοφία είναι υπό την προστασία του διεθνούς οργανισμού. Η Αγία Σοφία είναι σήμερα μουσείο ανοικτό σε όλο τον κόσμο. Και πράγματι έρχονται εκατοντάδες, χιλιάδες κάθε μέρα. Και η Τουρκία έχει και ένα μεγάλο έσοδο από το εισιτήριο.

 Σε συνέντευξη που είχε παραχώρησει στην εφημερίδα «Μιλλιέτ» το 2013, ο Παναγιώτατος είχε υπογραμμίσει ότι εάν είναι η Αγιά Σοφιά να λειτουργήσει ως χώρος λατρείας θα πρέπει να είναι ως χριστιανικός ναός. «Οικοδομήθηκε ως εκκλησία και δεν κτίστηκε ως τζαμί» εξήγησε και ξεκαθάρισε ότι θα ήταν προτιιμότερο να παραμείνει μουσείο. Υπονόησε μάλιστα  ότι η διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο δεν οξύνει τα πνεύματα και δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο πιθανής αντιπαράθεσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επίσης μίλησε γενικότερα για τις τουρκικές προκλήσεις για τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν σφυρηλατηθεί στη βάση όχι μόνο κοινών συμφερόντων αλλά και κοινών αξιών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μιλώντας στο Έθνος, κυρίως για τις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου και τις γκρίζες ζώνες είπε:

«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια» δηλώνει, προειδοποιώντας παράλληλα την Τουρκία ότι «οι αναθεωρητισμοί και τα περί “γκρίζων ζωνών” θα μπορούσαν να της γυρίσουν μπούμερανγκ».

Hχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει και  το Ρωσικό Πατριαρχείο, ζητώντας να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά. Ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν  σχετικά με την εντολή του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επεξεργαστεί το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί είναι ανησυχητικές… Στον εύθραυστο και ασταθή κόσμο αυτής της περιόδου, πρέπει να αποφευχθούν βήματα που συνδέονται με κινδύνους για τις υπάρχουσες ισορροπίες και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν περιττή ένταση στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών» σημείωσε και συνέχισε: «Οι Ρώσοι πιστοί κρατούν μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στην Αγία Σοφία, όπου, σύμφωνα με αναφορές, βαφτίστηκε η πριγκίπισσα Όλγα. Τώρα οι πιστοί μας, που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη, σίγουρα προσπαθούν να επισκεφθούν αυτό το μέρος, για να αναβιώσουν τις ιερές αναμνήσεις που σχετίζονται με αυτό. Τυχόν φήμες ότι αυτό το ιστορικό μνημείο θα αλλάξει καθεστώς και το προσκύνημα εκεί θα είναι αδύνατο, αφορά εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια ώρα προτείνει, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934.

Τα λόγια του Τούρκου προέδρου που ξεσήκωσαν Εκκλησία και Πολιτική ηγεσία ήταν σαφέστατα:

«Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγία Σοφία, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, αν και επισήμανε ότι «δεν χρειάζονται βιασύνες, πρώτα να διερευνηθεί καλά το θέμα».

Την κατηγορηματική του αντίθεση διατύπωσε χθες και ο Έλληνας υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα για τις πολιτικές και εθνικές προκλήσεις του Τούρκου προέδρου

Έτοιμος για όλα, ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι της Τουρκίας, δήλωσε μιλώντας στο Star σε σχέση με τη γενικότερη προκλητικότητα της Τουρκίας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων.  καταλήγοντας : “Ο  νοών νοείτω”! 

¨Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό.

Με αφορμή τη χρήση της Αγίας Σοφίας, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από την τουρκική κυβέρνηση, για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνηείχε κάνει την ακόλουθη δήλωση στην:

“Η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας. Το 1934 ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε η διαχρονική Ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η πολυπολιτισμικότητά της. Στην ουσία απεδόθη ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο” είχε πει η υπουργός.

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά την επέτειο της Άλωσης   και  ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ είπε ότι «βεβαίως και μας ενοχλεί, αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας», ωστόσο ο κύριος στόχος του δεν είναι η Ελλάδα αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη όπου έχει γνωρίσει την ήττα δυο φορές ο Τούρκος πρόεδρος και επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο