Η Σάγια Τσαουσίδου, νέα Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων


Οι εκλογές για το Διεθνές Συμβούλιο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά τη Δευτέρα 15/2/2021. Εκλέχθηκε νέα πρόεδρος η κα Σάγια Τσαουσίδου, με πολυετή θητεία στα ευρωπαϊκή ειδησεογραφία, η οποία είναι επίσης Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της AEJ.

Με την απόλυτη πλειοψηφία οι ευρωπαίοι συνάδελφοί της από όλα τα τμήματα την εξέλεξαν ως την νέα διεθνή Πρόεδρο με διετή θητεία.

Ή νεοεκλεγείσα Διεθνής Πρόεδρος αφού ευχαρίστησε τους συναδέλφους της για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό της δήλωσε:

«Φέτος η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κλείνει 59 χρόνια ύπαρξης και δραστηριότητας. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τους στόχους και τις δραστηριότητές μας, μιας και η Ευρώπη, ο κόσμος, αλλά και η δημοσιογραφία έχουν αλλάξει.

Ζούμε στον κόσμο της στιγμιαίας δημοσιογραφίας, που δεν ελέγχεται η αξιοπιστία των πηγών και η σημασία των ειδήσεων διαρκεί όσο το πάτημα του τηλεκοντρόλ ή του πληκτρολογίου για την εναλλαγή τηλεοπτικών καναλιών ή διαδικτυακών σελίδων. Ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση, οι ψεύτικες ειδήσεις φαίνεται να είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες μας. Είναι επείγον λοιπόν η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων να αναλάβει νέες δράσεις σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται ταχύτατα. Ήρθε η ώρα να δούμε την Ευρώπη ως το κοινό μας σπίτι που θα κάνουμε καλύτερο για εμάς και τις επόμενες γενιές. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για όλους αν θέλουμε να φέρουμε αυτές τις αλλαγές. Κανείς δεν περισσεύει. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί για να κάνουμε πραγματικότητα τα οράματα των ιδρυτών μας».

Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται γυναίκα Ελληνίδα σε αυτή τη θέση. Επίσης, άλλα δύο μέλη του Ελληνικού Τμήματος της AEJ εξελέγησαν στην Ελεγκτική Επιτροπή (κ. Λάμπρος Ρόδης) και στην Επιτροπή Διαιτησίας (κ. Παναγιώτης Σφαέλος).   Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο γνωστός δημοσιογράφος και αρθρογράφος κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, εκ των συνιδρυτών του Ελληνικού τμήματος, θήτευσε με επιτυχία στην θέση του Προέδρου της διεθνούς Ένωσης για έξι χρόνια.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της AEJ είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Σάγια Τσαουσίδου (Ελλάδα)

Αντιπρόεδροι:

Javier F. Arribas (Ισπανία),

Tibor Macak (Σλοβακία),

Simone Rapple (Ιρλανδία).

Γενικός Γραμματέας: Edward Steen (Αυστρία)

Ταμίας: LuigiCobisi (Ιταλία)

Ειδικός εκπρόσωπος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης: William Horsley (UK)

Εκπρόσωπος των Βρυξελλών: Javier Jimenez-Moratalla (Ισπανία)

Εκπρόσωπος Fake News: Irina Nedeva (Βουλγαρία)

Ελεγκτική Επιτροπή:

Javier Martín Domínguez (Ισπανία),

Λάμπρος Ρόδης (Ελλάδα),

Tim Ryan (Ιρλανδία),

Hasan Kahvecioglu (Κύπρος),

David Worsfold (Ηνωμένο Βασίλειο)

Επιτροπή Διαιτησίας:

BrindusaArmanca (Ρουμανία)

Nurer Zaman Bhuiyan (Φινλανδία),

Eileen Dunne (Ιρλανδία),

Giuseppe Jacobini (Ιταλία),

Pedro GonzalesMartinez (Ισπανία),

Παναγιώτης Σφαέλος (Ελλάδα)

Από την ίδρυσή της το 1962 στο Σαν Ρέμο, η AEJ έχει κάνει σπουδαίο έργο για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και στην προστασία των δημοσιογράφων από διώξεις. Η AEJ προωθεί την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης βοηθώντας τους δημοσιογράφους στο έργο τους να ενημερώνουν τους πολίτες με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Η AEJ έχει τμήματα σε πολλά  κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης με σημαντική συμβολή στην προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, το οποίο είναι κεντρικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης, η αμερόληπτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατική λογοδοσία των κυβερνήσεων.

Το Ελληνικό Τμήμα της AEJ εύχεται καλή επιτυχία στην νέο-εκλεγείσα Πρόεδρο και το νέο διοικητικό συμβούλιο στο έργο τους, προκειμένου να έχουμε ανεξάρτητα και δημοκρατικά μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο