Η Πρέσβειρα στη Βηρυτό για τον Επαναπατρισμό των Ιερών Εικόνων (VIDEO)


Για την επικείμενη επιστροφή στην Ελλάδα των δύο πολύτιμων εικόνων του 18ου αιώνα, που είχαν κατασχεθεί στον Λίβανο μετά την κλοπή τους, το 2006, από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Καρδίτσας, μίλησε η Πρέσβειρα της Ελλάδος στη Βηρυτό, Αικατερίνη Φουντουλάκη, στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα» και τη Μαρία Γιαχνάκη.

Οι Εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας είχαν κατασχεθεί λίγο πριν βγουν σε Δημοπρασία.

Οι Αρχές του Λιβάνου, δια του Δικαστού, κ. Imad Kabalan, παρέδωσαν τις Εικόνες στην Πρέσβειρα της Ελλάδος στη Βηρυτό, προκειμένου να τις επιστρέψει σύντομα στη Χώρα μας.

Τον Οκτώβριο του 2020 οι δύο Εικόνες εντοπίστηκαν από Αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο ελέγχου Καταλόγου Δημοπρασίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Ντίσελντορφ (Düsseldorf) της Γερμανίας. Καταλυτικά στοιχεία για την ταύτισή τους, εκτός των εικονογραφικών στοιχείων, ήταν τα συμπιλήματα και οι επιγραφές, όπως αυτή που φέρει η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα «εκ Θεσσαλονίκης. χειρ Μαργαρίτη, όπως σημειώνεται στην Ανακοίνωση.

Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Αστυνομικής Συνεργασίας για τον εντοπισμό, την Κατάσχεση και την απόδοσή τους στο Ελληνικό Κράτος. Οι δύο Εικόνες εντοπίστηκαν εν τέλει στον Λίβανο και επρόκειτο να μεταφερθούν στο Ντίσελντορφ μετά την πώλησή τους.

Ακολούθησε η Ενημέρωση εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ των Αρμόδιων Δικαστικών Αρχών και κατατέθηκε άμεσα Αίτημα Δικαστικής Συνδρομής από τον Αρμόδιο Ανακριτή Πρωτοδικών Καρδίτσας προς τις Εισαγγελικές Αρχές του Λιβάνου. Μετά την ολοκλήρωση της Ανακριτικής διαδικασίας, οι δύο Εικόνες κατασχέθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λιβάνου και διατάχθηκε η απόδοσή τους στο Ελληνικό Κράτος.

Οι δύο Εικόνες φυλάσσονται προσωρινά στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βηρυτό και πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα και να αποδοθούν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Οξυάς Καρδίτσας, όπως αναφέρεται στην Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επισκέψεις: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο