Η ΠΟΕΣΥ για την εξοντωτική αγωγή (SLAPP) κατά μέλους της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει για μια ακόμη φορά την ανησυχία της για το φαινόμενο των καταχρηστικών αγωγών (SLAPPS), που λαμβάνει ανησυχητικές διατάσεις και στέκεται στο πλευρό του μέλους της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας) και πρώην προέδρου της Χρήστου Μπεχλιβάνου που αντιμετωπίζει εξοντωτική αγωγή. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των SLAPPS η ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με τις Ενώσεις Συντακτών μέλη της, αλλά και με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών στο πνεύμα των αποφάσεων που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι προτάσεις αυτές έχουν τεθεί υπόψη υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας μας προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, η ΠΟΕΣΥ προχώρησε στην ίδρυση παρατηρητηρίου SLAPPS, με στόχο την καταγραφή, καταγγελία, δημοσιοποίηση τέτοιων απαράδεκτων πρακτικών, την άσκηση πίεσης για μεταβολές στο νομικό πλαίσιο με βάση και την αναμενόμενη ευρωπαϊκή οδηγία και τη συνεργασία με διεθνείς, ευρωπαϊκές και ελληνικές Οργανώσεις (δημοσιογραφικές, δικηγορικές και δικαστικές) προκειμένου να μπουν φραγμοί στο φαινόμενο αυτό, που ταλαιπωρεί τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ και έχει στόχο τη φίμωση της τεκμηριωμένης δημοσιογραφικής έρευνας και ελευθερίας. Στους στόχους του Παρατηρητηρίου είναι επίσης η εκπαίδευση και η επιμόρφωση όλων των εμπλεκόμενων, σε συνεργασία και με Νομικούς, Δικαστικούς και Ακαδημαϊκούς.

Για το θέμα της καταχρηστικής αγωγής κατά του συναδέλφου Χρήστου Μπεχλιβάνου, η ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

« Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό καταχρηστικών αγωγών (slapps) από ισχυρά πρόσωπα, ομάδες συμφερόντων και κρατικά όργανα εις βάρος δημοσιογράφων, που έχουν ως σκοπό την παρενόχληση και τον εκφοβισμό των λειτουργών του Τύπου. Στόχος των αγωγών αυτών είναι να αποθαρρύνουν τα μέλη μας μέσω των υπέρμετρων δικαστικών αξιώσεών τους και λόγω αυτού της εξάντλησης των οικονομικών τους πόρων από την επιτέλεση του έργου τους, που δεν είναι άλλο από την αποκάλυψη της αλήθειας, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος  και την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας καταχρηστικής αγωγής (slapp) είναι η εξοντωτική αγωγή που αντιμετωπίζει το μέλος μας Χρήστος Μπεχλιβάνος από τους ιδιοκτήτες και τη διοίκηση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Η αποζημίωση των 100.000€ που ζητάνε οι ενάγοντες από τον Χρήστο Μπεχλιβάνο αποτελεί προσπάθεια να επιτευχθεί ο οικονομικός και επαγγελματικός αφανισμός του συναδέλφου. Αγωγές όπως αυτή υπερβαίνουν τη διάσταση της ατομικής αντιδικίας αποκτούν χαρακτηριστικά επίθεσης κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Η ΕΣΗΕΘΣτΕΕ δηλώνει ότι δεν θα περιοριστεί στη στήριξη του συναδέλφου μόνο συνδικαλιστικά. Θα καταγγείλει την αγωγή αυτή στο Παρατηρητήριο για τις αγωγές SLAPPS που πρόσφατα ίδρυσε η ΠΟΕΣΥ, θα ενώσει τις δυνάμεις της με τις λοιπές δημοσιογραφικές ενώσεις για τη θεσμική θωράκιση των δημοσιογράφων με σκοπό την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων ενόψει και της έκδοσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία των δημοσιογράφων από τα slapps και θα προβεί σε κάθε άλλη ενέργεια για την υποστήριξη του συναδέλφου στην ελεύθερη άσκηση του δικαιώματός του να δημοσιεύει το προϊόν της δημοσιογραφικής έρευνάς του τηρώντας τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Views: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο