Η Ιερά Σύνοδος για την πρώτη ημέρα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Μηνός Σεπτεμβρίου 2019


Φωτογραφία: Γεώργιου Φερδή, Θεολόγου – Δημοσιογράφου

Δελτίο Τύπου σχετικά με τις Εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά την πρώτη ημέρα Συνεδριάσεως της εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διαβάστε αναλυτικά:

Συνήλθε την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019, στην πρώτη Συνεδρία της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου.

Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη Ενάρξει των Εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τα νέα Μελη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος ευόδωση των Εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος.

Μετά την Επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις Διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια Διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις Διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης, έγινε η Συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών Διορίσθηκαν:

– Στη Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ.κ. Τίτος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος.
– Στη Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος.
Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος.

Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μετά το πέρας των Εργασιών της Δ.Ι.Σ. πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού η Τελετή Παραδόσεως Υποτροφιών σε 48 Έλληνες φοιτητές, για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, και σε 37 Φοιτητές αδελφών Εκκλησιών για Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των Υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2019 – 2020 ανέρχεται συνολικά σε 333.000 ευρώ. Η Τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν Αποφάσεως της Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. της 26ης Ιουνίου 2019.

Στην Τελετή ήσαν παρόντες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες, τα Μέλη της Υποεπιτροπής Υποτροφιών Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Θεοχάρης.

Αρχικά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιγραμματεύς, αφού καλωσόρισε τους Υποτρόφους, αναφέρθηκε στον Θεσμό των Υποτροφιών παρέχοντας στοιχεία για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019 – 2020 και τονίζοντας ότι οι Υποτροφίες αυτές αποτελούν μία ελάχιστη προσφορά της Μητέρας Εκκλησίας στον αγώνα των Υποτρόφων να σπουδάσουν.
Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι αποτελεί κατόρθωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος να διατηρεί σε καιρούς δύσκολους αυτόν τον θεσμό και υπενθύμισε ότι ο Θεσμός Χορηγήσεως Υποτροφιών.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο