Η επόμενη μέρα της φωτιάς: Εικόνες θλίψης στην Ιερά Μονή Βαρνακόβης (ΦΩΤΟ & Α’ , Β’ , Γ’ & Δ’ VIDEO)

Η επόμενη μέρα της φωτιάς: Εικόνες θλίψης στην Ιερά Μονή Βαρνακόβης (ΦΩΤΟ & Α' , Β' , Γ' & Δ'  VIDEO)

Το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην ιστορική Μονή της Θεοτόκου Βαρνακόβης, του αγαπημένου Μοναστηρίου των Κομνηνών με τη θαυματουργή Εικόνα.

Παρά τις προσπάθειες των Δυνάμεων της Πυροσβεστικής καταστράφηκαν τόσο ο Ναός της Μονής όσο και η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας.

Από την Εικόνα διεσώθη ένα μικρό κομμάτι που έμεινε άθικτο και θα αξιολογηθεί από τους Αρμόδιους Φορείς.

Επιτόπου έσπευσαν 26 Πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και μία ομάδα Πεζοπόρου Τμήματος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, που ενημερώθηκε στις 20:47, οι Μοναχές πρόλαβαν κι αποχώρησαν έγκαιρα και δεν κινδυνεύουν.

Οι Εικόνες από την επόμενη ημέρα είναι αποκαρδιωτικές.

Μπορεί εικόνα της Παναγίας στο Μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Φωκίδα να γλίτωσε το 2017 από τις φλόγες, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τη φωτιά που ξέσπασε χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δωρίδος Γιώργο Καπετζώνη, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η εικόνα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Υπάρχουν μόνο κάποια μικρά υπολείμματα τα οποία θα αξιολογήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και θα εκδώσει το Πόρισμά της».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος και σύμφωνα με την Ενημέρωση που παρείχε ο Υποστράτηγος, Συντονιστής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Ιωάννης Πετρούτσος, τόσο στον ίδιο όσο και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστο πως «μαζί με την Εικόνα καταστράφηκε το Ιερό Ευαγγέλιο και άλλα Κειμήλια, ενώ έχουν σωθεί μερικά από τα Τάματα των πιστών».

Η επόμενη μέρα της φωτιάς: Εικόνες θλίψης στην Ιερά Μονή Βαρνακόβης (ΦΩΤΟ & Α' , Β' , Γ' & Δ'  VIDEO)

«Είναι ένα βαρύ πλήγμα και για την Ιερά Μητρόπολη αλλά και για το Μοναστήρι» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ.κ. Θεόκτιστος που βρέθηκε στον τόπο της πυρκαγιάς από τις πρώτες στιγμές.

Ο ίδιος έδειξε προβληματισμένος για το γεγονός ότι το Μοναστήρι «έπιασε φωτιά δυο φορές μέσα σε τρία χρόνια χωρίς να ξέρουμε από πού προήλθε» και συμπλήρωσε ότι: «Ευχαριστούμε τις Δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έφτασαν αμέσως και απέτρεψαν τα χειρότερα».
Οι πρώτες Δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ.κ. Θεοκτίστου για το δυσάρεστο περιστατικό της ολοσχερούς πυρκαγιάς στην Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας:

«Δύσκολη, πάρα πολύ δύσκολη βραδιά και για την Ιερά Μητρόπολη και για την Περιοχή ολόκληρη και για τη Μονή οπωσδήποτε.

Μέσα σε τρία χρόνια, δεύτερη φορά, να πιάνει το Μοναστήρι φωτιά και δεν ξέρουμε ακριβώς από που προήλθε. Από τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε, λένε ότι και η εικόνα έχει καεί. Έτσι μάς είπαν, δε γνωρίζουμε τίποτε περισσότερο» είπε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, εμφανώς στεναχωρημένος, ιδιαιτέρως προβληματισμένος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ιερά Μονή Βαρνάκοβας, εικόνες από ότι βρέθηκε μέσα στον καμένο Ιερό ναό με τις πρώτες έρευνες:

Η φωτιά ξέσπασε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 το βράδυ. Ξεκίνησε από τη σκεπή του Ναού και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις.

Οι Πυροσβέστες που έφτασαν εκεί απομάκρυναν αμέσως τις Μοναχές που βρίσκονταν στο Μοναστήρι, αλλά οι φλόγες είχαν κυκλώσει ήδη τον ναό.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπετσώνης «λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι Πυροσβέστες περιόρισαν τις φλόγες και έχουν αποτρέψει την πιθανότητα επέκτασης της πυρκαγιάς στο εφαπτόμενο Δάσος το οποίο απειλήθηκε άμεσα λόγω της έντασης των ανέμων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017 είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες το Μοναστήρι και τότε, εκτός από εγκαταστάσεις, είχε καταστραφεί η πλούσια βιβλιοθήκη του. Επίσης, με τον σεισμό του 1995 ο κυρίως Ναός του Μοναστηριού έχει πάθει σημαντικές ζημιές και από τότε έχει κλείσει.

Ο Ναός που χρησιμοποιείται από τότε ήταν ένα Παρεκκλήσι και βρίσκεται στον τρίτο όροφο της οικοδομής, καθώς κάτω από τον Ναό υπάρχουν υπόγεια Κελιά και εγκαταστάσεις του Μοναστηριού.

Ο συγκεκριμένος Ναός καταστράφηκε τώρα ολοσχερώς, ενώ οι Πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες και απέτρεψαν να προχωρήσουν οι φλόγες και σε άλλα σημεία του Μοναστηριού.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι ένα από τα ιστορικότερα Μοναστήρια της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε κατά τη Μεσοβυζαντινή Περίοδο, το έτος 1077, από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη και γρήγορα ανεδείχθη σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας, θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα, αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης».

Το χαρακτηριστικό της όνομα «Βαρνάκοβα» (ή «Βερνίκοβα», ή «Βερνίκωβα»), πιθανώς προέρχεται από παλαιότερο Σλαβικό τοπωνύμιο.

Η Μονή βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό άκρο του Νομού Φωκίδος, στον πρώην Δήμο Ευπαλίου, 25 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, στον παλαιό δρόμο του Λιδωρικίου.

Είναι κτισμένη πάνω σε έναν μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Ορέων και σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, μέσα σε πυκνό δάσος από δρυς και αγριοκαστανιές, με πλουσιότατη θέα προς την ορεινή Ναυπακτία, τη Δωρίδα, το Όρος Γκιώνα και τον ποταμό Μόρνο.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του Μοναστηριού, δέσποζε η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας.

Η Εικόνα φέρει εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου τής Θεοτόκου, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού του ευδρόμου Έλλη στην Τήνο.

Η Εικόνα, μαζί με άλλα Ιστορικά Κειμήλια, καταστράφηκε από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μοναστήρι στις 14 Ιουνίου του 2020.

Πηγή: Nafpaktianews.gr

Επισκέψεις: 0

FacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailFacebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremailby feather
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο