Ύστερα από 19 χρόνια στο Πηδάλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης έλαβε την Απόφασή επισήμως, σύμφωνα με την λιτή Ανακοίνωση, έθεσε την Παραίτηση του στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Προς ώρας αυτό απλά δηλώνει την επιθυμία του Παναγιωτάτου καθώς η παραίτηση θα πρέπει να γίνει αρχικά αποδεκτή από την ΔΙΣ και εν συνεχεία να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την διαδοχή όπως αυτές ορίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πρόκειται για μία απόφαση η οποία δεν ξάφνιασε κανέναν από τους γνωρίζοντες τα πράγματα. Ο 89χρονος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει κυρίως κινητικά προβλήματα τα οποία δεν του επέτρεπαν να ασκεί τα καθήκοντά του με άνεση, γεγονός που περιορίζει και τις δημόσιες εμφανίσεις του. Ο Παναγιώτατος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά έως και την ημέρα που η ΔΙΣ θα κάνει δεκτή την παραίτησή του.
Μετά την Ανακοίνωση της Παραίτησης του Μητροπολίτου η Τοπική Κοινωνία ξεκίνησε να σχολιάζει την Απόφαση. Ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός κ. Θεόδωρος Καράογλου χαρακτήρισε ως γενναία την Απόφαση του κ. Ανθίμου. “Γενναία η απόφαση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου να παραδώσει τη σκυτάλη. Πιστός Ιεράρχης, εργατικός και δραστήριος, μαχητικός και δυναμικός, έκλεισε έναν 60ετή κύκλο ιερατικών καθηκόντων”, έγραψε σε ανάρτησή του.
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος με τον Βουλευτή και πρώην Υπουργό κ. Καράογλου
Έρχονται και άλλες παραιτήσεις
Η επερχόμενη Ιεραρχία του Οκτωβρίου δεν θα έχει όπως όλα δείχνουν μόνο μία πλήρωση κενής θέσεως Μητροπολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr τον δρόμο που επέλεξε ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος φαίνεται πως έχουν τραβήξει ακόμη δύο γηραιοί Μητροπολίτες καθώς έχουν υποβάλει και αυτοί τις παραιτήσεις τους. Συζητήσεις γίνονται και για ακόμη μία Μητρόπολη της Βορείου Ελλάδας. Αλλά εκεί μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει το θέμα της παραίτησης.
Πρόθεση τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και γενικότερα της Ιεραρχίας είναι η όλη διαδικασία να γίνει με τρόπο διακριτικό και συναινετικό, χωρίς να δημιουργηθούν προστριβές. Αυτός ο στόχος φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί.
Οι μέρες που περνάνε θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου θα συνεδριάσει από τις 24 Αυγούστου. Εκεί μάλιστα θα φανεί αν οι παραιτήσεις θα γίνουν δεκτές ή το έργο της αποδοχής των παραιτήσεων και της δρομολόγησης των διαδικασιών θα αναλάβει η νέα ΔΙΣ από τον Σεπτέμβριο.
Ακόμη ένας κύκλος για την Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να κλείσει καθώς μετά και τις αλλαγές που θα έχουμε το σώμα της Ιεραρχίας αναμένεται να ανανεωθεί και άλλο. Ονόματα και σενάρια για την διαδοχή πέφτουν στο τραπέζι, αλλά όπως η ιστορία έχει δείξει καλό είναι να περιμένουμε μέχρι να πλησιάσει η ώρα της κάλπης.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μετά από 49 χρόνια Αρχιερωσύνης Υπέβαλε την Παραίτησή του προς την ΔΙΣ
“Σχολάζοντες” Αρχιερείς
Τι προβλέπεται μετά την Παραίτηση Μητροπολίτου;
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη Μητροπολίτης μη δυνάμενος να εκτελεί τα καθήκοντά του “Διά Νόσον ή Γήρας” δικαιούται να Υποβάλει κανονική Παραίτηση. Η Παραίτηση υποβάλλεται Εγγράφως στην Δ.Ι.Σ., η οποία, αποδεχομένη της Παραιτήσεως, την Ανακοινώνει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 2 του Καταστατικού Χάρτου Μητροπολίτης Δύναται να Παραιτηθεί και για κάθε άλλο σοβαρό λόγο, περί του οποίου Αποφαίνεται η Δ.Ι.Σ. δι’ απολύτου πλειονοψηφίας των παρόντων Μελών αυτής.
Άλλη οδός σε περίπτωση μη παραιτήσεως και ενώ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανικανότητα ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων είναι αυτή της ειδικής Επιτροπής που έχει το Δικαίωμα να συστήσει η ΔΙΣ προκειμένου να εξετάσει την περίπτωση. Έχουμε δει να ενεργοποιείται κατά το παρελθόν, αλλά στις περιπτώσεις που αφορούν την τρέχουσα χρονική περίοδο δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 8 οι Μητροπολίτες που απομακρύνονται από την Μητρόπολή τους δια παραιτήσεως όταν θεωρούνται “Σχολάζοντες” Αρχιερείς. Σήμερα στην Εκκλησία της Ελλάδος έχουμε τέσσερεις “Σχολάζοντες” Αρχιερείς. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, πρώην Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο, πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιο και πρώην Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιο.
Views: 7