Η Ίμβρος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου


Πολλά τα αφιερώματα με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων Διακονίας στον Οικουμενικό Θρόνο της Α.Θ.Π. του Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Α’.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου, που φέρει τον τίτλο “Η Ίμβρος του Πατριάρχη” και υπογράφουν η Βάσω Ξεινού και ο Στυλιανός Χαραλαμπίδης (Εκδόσεις Επτάλοφος).

Ένα συλλεκτικό λεύκωμα με φωτογραφίες σπάνιες, που ειδικά φωτογράφισαν οι δημιουργοί του. Λάτρες αμφότεροι της αγαπητής τους Ίμβρου, της γενεθλίου γης του Πατριάρχου που την προσκυνά και την τιμά με κάθε ευκαιρία, επωφελήθηκαν της αφορμής των πολλαπλών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια της Πατριαρχίας και τα 60 χρόνια χειροτονίας του νεαρού τότε Αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής Χάλκης Δημητρίου Αρχοντώνη, από τον Γέροντα του, Μακαριστό Μητροπολίτη κ. Μελίτωνα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγιάς στην Ίμβρου, στις 13 Αυγούστου του 1961. Έτσι συνεισέφεραν και αυτοί, το κατά δύναμη, στη διαιώνιση της ιστορικής αυτής επετείου, όχι μόνο για τον τιμώμενο Πατριάρχη, αλλά και για την Ίμβρο και τη Ρωμιοσύνη της Πόλης.

Φυλλομετράει κανείς το Λεύκωμα και διαβάζει συγκινημένος τον πλήρη νοήματος και νοσταλγίας χαιρετισμό του Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου.

Ακολουθεί η Εισαγωγή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου ο οποίος καταλήγει με την τόσο ανθρώπινη Προσφώνηση Υιού προς τον Πατέρα “Παναγιώτατε, πολλά, πάμπολλα τα έτη Σας” «με άπειρη αγάπη, απόλυτη αφοσίωση και εκ βάθους καρδίας ευχαριστίες για το εύ ζήν».

Συνεχίζει ο Πρόλογος του Στυλιανού Χαραλαμπίδη. Οι φωτογραφίες του που πράγματι αποτελούν “έργον τέχνης” και παρότι μονόχρωμες ουδόλως υστερούν έγχρωμων φωτογραφιών. Το λεύκωμα συμπληρώνεται με το β΄ μέρος των έγχρωμων  φωτογραφιών  και τον πρόλογο της εκλεκτής καλλιτέχνιδος Βάσως Ξεινού η οποία και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η συγκεκριμένη φωτογράφιση έγινε για να απαθανατιστούν  στιγμές του νόστου του Πατριάρχου και εικόνες του Τόπου Του, της Ίμβρου μας που πάντοτε θυμόμαστε».

Και καταλήγει η Βάσω Ξεινού με μια φωτογραφική ξενάγηση σε όλη την Ίμβρο, αρχής γενομένης από τους Αγίους Θεοδώρους, τη γενέτειρα του Πατριάρχου, που ως προς το αποτέλεσμα κεντρίζει το ενδιαφέρον μας για μια προσεχή επίσκεψη.

Visits: 6


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο