Η Έλενα Ριζεάκου για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στους Τ/Σ πανελλήνιας εμβέλειας | ΠΟΕΣΥ PFJU (VIDEO)


Θα συμφωνήσουμε ‘ότι εδώ και μία δεκαετία ο Κλάδος των δημοσιογράφων έχει χτυπηθεί αλύπητα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που έφερε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μείωση των αποδοχών και την ίδια στιγμή, αύξησε τα ήδη σημαντικά ποσοστά ανεργίας. Και μπορούμε επίσης να συμφωνήσουμε, ότι προκειμένου να υπάρχουν καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υπάρχουν βιώσιμες και οικονομικά ισχυρές επιχειρήσεις.. Αποτελεί ευθύνη της πολιτείας να βρει την ισορροπία μεταξύ των αντικρουόμενων συμφερόντων των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, όταν αυτές προκύπτουν, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρεται στο κοινό. Κατανοούμε ότι κάποιες φορές αυτό μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση. Με πολύ κόπο και προσπάθεια το 2016 κατορθώσαμε ως Κλάδος να επιτύχουμε την πρόσληψη ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, σαν αναγκαίο όρο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και σαν ένα μέσο διασφάλισης της ποιότητας της ενημέρωσης, αλλά και την υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σήμερα με τις προτεινόμενες διατάξεις, ο αριθμό των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας στους αδειούχους σταθμού μειώνονται. Ενώ πλέον, στον συνολικό αριθμό θα προσμετρώνται και οι εργαζόμενοι στις συνδεδεμένες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών παραγωγής.

Η πρόταση του κ. Υπουργού είναι αλήθεια πως εμφανίζεται βελτιωμένη από τις προηγούμενες που είχαν τεθεί σε διαβούλευση, καθώς πλέον μπαίνει περιορισμός στο 15% του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού. Όμως η μείωση των εργαζομένων ς ότι αυτό όλο αποτελεί πρόβλημα τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν.

Η ρύθμιση αυτή όπως έχουμε τονίσει τόσο στον νυν όσο και στον πρώην αρμόδιο Υπουργό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων επιφέροντας πλήγμα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Το μοτίβο είναι γνωστό σε όλους μας.

Οι Δημοσιογράφοι θα υποχρεωθούν για μία ακόμη φορά, βρισκόμενοι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, να αποδεχθούν μειώσεις αποδοχών και ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων. Ισχυρό, όμως, θα είναι το πλήγμα και στον ασφαλιστικό μας φορέα, του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. που όπως καλώς γνωρίζεται χρειάζεται μέτρα στήριξης και όχι μέτρα απορρύθμισης, αλλά και στο συνταγματικό δικαίωμα, στην απεργία και στη συλλογική διαπραγμάτευση. Όλα αυτά σε μια χρονική συγκυρία που τα Πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια έχουν πολλαπλώς ενισχυθεί και πολλά από τα αιτήματά τους έχουν ικανοποιηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό δεν μπορούμε να πούμε, ότι συμβαίνει στα περιφερειακά κανάλια που διαχρονικά δεν έχουν λάβει τη δέουσα σημασία από την πολιτεία. Ζητάμε από τον κύριο Υπουργό, αλλά και από τον καθένα από εσάς να αναθεωρηθεί η εν λόγω διάταξη κατά τρόπο, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτος ο αριθμός των άμεσα εργαζομένων και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Δεν μπορούν, οι δημοσιογράφοι να χάσουν κι άλλες θέσεις εργασίας και μάλιστα με νομοθετήματα.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ)

► Click HERE για εγγραφή στην ΠΟΕΣΥ https://www.youtube.com/channel/UCDFA…

► Like our page on Facebook https://www.facebook.com/%CE%A0%CE%9F…

► Follow us on Instagram https://www.instagram.com/poesy.pfju/

Visits: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο