ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για τη θωράκιση των Δικαιωμάτων των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία


Ένα Νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται να καταστεί υπόλογη η Τουρκία για την Παραβίαση των Θρησκευτικών Ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών υπέγραψαν οι επικεφαλής της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο.

Στους στόχους του Νομοσχεδίου είναι η πίεση τόσο για την προστασία των χριστιανών όσο και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να σταματήσει η εκστρατεία των θρησκευτικών διακρίσεων εναντίον των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων που βρίσκονται στη γείτονα χώρα.

Οι βουλευτές που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις, η κα. Κάρολιν Μαλόνεϊ του Δημοκρατικού Κομμάτος και ο κ. Γκας Μπιλιράκης του Κόμματος των Ρεπουμπλικανών, προχωρούν σε αυτή τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να προστατέψουν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο από τις τουρκικές αυθαιρεσίες.

Σχολιάζοντας το Νομοσχέδιο, η Κάρολιν Μαλόνεϊ σημείωσε ότι:

«O Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Χωρίς απτές επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να λειτουργεί με ατιμωρησία και η Τουρκία θα διατηρήσει την εκστρατεία της για θρησκευτικές διακρίσεις εναντίον των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ως συνιδρυτής και συμπρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Hellenic Caucus) στο Κογκρέσο, έχω καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτή η νομοθεσία είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε για να επιτευχθεί αυτός ο τελικός στόχος».

Από την πλευρά του, ο Γκας Μπιλιράκης τόνισε ότι:

«οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στην επιβολή των κοινών δημοκρατικών αξιών, οι οποίες αναμένονται από τους λεγόμενους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης ενός συνεπούς σεβασμού στα θέματα των θρησκευτικών ελευθερίων».

Το διακομματικό νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» θα καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις θρησκευτικές διακρίσεις και θα εκφράσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας με τρεις τρόπους:

Εκφράζοντας την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η τοποθέτηση της Τουρκίας στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) θα ήταν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο για την επισήμανση των παραβιάσεων εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ζητώντας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο στην περίπτωση που θα αποφασίσει να αγνοήσει τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής (USCIRF) και να μην συμπεριλάβει την Τουρκία στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης. Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια λεπτομερή αιτιολόγηση της απόφασης του.

Ζητώντας από τον Υπουργό Εξωτερικών να υποβάλει Έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προώθηση των Θρησκευτικών Ελευθερίων στην Τουρκία, Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια περιγραφή των προγραμματισμένων προσπαθειών για την καταπολέμηση των επιδεινούμενων συνθηκών για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η διπλωματία, τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και άλλες σχετικές προσπάθειες.

Παλαιότερες ενέργειες των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι από την περσινή χρονιά οι ΗΠΑ είχαν εγκαλέσει την Τουρκία για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αλλά και για την Αγιά Σοφιά, λίγο καιρό πριν την μετατροπή της σε τζαμί. 

Συγκεκριμένα με έκθεση που  εξέδωσε η Επιτροπή Παγκόσμιας Θρησκευτικής Ελευθερίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USCIRF) περιέγραψε την κατάσταση στην Τουρκία ως εξής:

«Το 2019, οι συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία παρέμειναν ανησυχητικές, με τη διαιώνιση περιοριστικών και παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών και σημαντική αύξηση των περιστατικών βανδαλισμού και κοινωνικής βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων».

«Πολλά μακροχρόνια ζητήματα που αφορούν θρησκευτικούς χώρους, όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παρέμειναν άλυτα. Σε αρκετές περιπτώσεις το 2019, οι θρησκευτικοί και πολιτιστικοί χώροι των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένων πολλών νεκροταφείων, αντιμετώπισαν σοβαρές ζημιές ή καταστροφές – σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω αμέλειας, αλλά και λόγω βανδαλισμού ή οικοδομικών έργων που υποστηρίζονται από το κράτος» τονίζεται μεταξύ άλλων σε εκείνη την έκθεση.

Τον Ιούνιο του 2019, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σάμουελ Μπράουνμπακ προέτρεψαν την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει εκ νέου το την Ελληνική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Πρέσβης Μπράουνμπακ ταξίδεψε στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητήσει θέματα θρησκευτικής ελευθερίας» καταλήγει η έκθεση.

Το USCIRF είναι μια ανεξάρτητη, οντότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που ιδρύθηκε από τον Διεθνή Νόμο για τη Θρησκευτική Ελευθερία του 1998 (IRFA) και εξέδωσε την πρώτη ετήσια έκθεσή του τον Μάιο του 2000.

Διαβάστε περισσότερα εδώ – Οι ΗΠΑ εγκαλούν την Τουρκία

Ικανοποίηση στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, είπε ότι:

«ήταν τιμή για το AHI να συνεργαστεί με τη βουλευτή Μαλόνεϊ για να στηρίξει τη νομοθεσία σχετικά με τη συστηματική δίωξη της Τουρκίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγχαίρουμε την βουλευτή Μαλόνεϊ για την μακροχρόνια δέσμευση της στην προστασία των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι σωστό και απαραίτητο να έχουμε μια ισχυρή και διμερή αντίδραση από το Κογκρέσο. Αυτή η νομοθεσία ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη».

Ο ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, Τζορτζ Χωριάτης, επισήμανε ότι «η Τουρκία καταστέλλει διαρκώς τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών της με ατιμωρησία. Ο Νόμος 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μια σημαντική διακομματική νομοθεσία που θα καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την μισαλλοδοξία και το κακό ιστορικό της πάνω σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης σημείωσε ότι «η βουλευτής Μαλόνεϊ έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι η καταπίεση της Τουρκίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Χριστιανισμού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη στάση αρχής της βουλευτή Μαλόνεϊ σε αυτό το ζήτημα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει επίσης ισχυρό ιστορικό στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρέπει να στηριχτεί στο προηγούμενο που δημιούργησε η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον και να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπίεση των χριστιανικών μειονοτήτων».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επισκέψεις: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο