Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή


Αφιερωμένο στη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τον οδυνηρό και βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας είναι το Ημερολόγιο του 2022, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

Στην πολυσέλιδη Εγκόλπια Έκδοση τιμητική θέση έχουν οι Βίοι των Μητροπολιτών και Επισκόπων που μαρτύρησαν υπερασπιζόμενοι τα Άγια χώματα της Μικρασίας, ενώ γίνεται και εκτενής χρονολογική αναφορά στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922.

Ξεχωριστή θέση έχουν οι Ιερές Εικόνες και τα Κειμήλια από τις Πατρογονικές Εστίες της Μικράς Ασίας που σήμερα φυλάσσονται κυρίως στο Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητρόπολης «Ψυχής Άκος», ενώ κάποιες είναι από ιδιωτική συλλογή.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει  η πάντιμη Εικόνα της Παναγίας «Ρόδον το αμάραντον», από την Περιοχή Μπάσκιοϊ Κιουπλιών Μικράς Ασίας που σήμερα φυλάσσεται στον Ιερό Ναό των Εισοδίων Θεοτόκου Σερρών και στη θαυμαστή ιστορία της.

Στο Μήνυμά του ο οικείος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, τονίζει ότι «η πικρά Επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής μας καλεί να διδαχθούμε από τα τραγικά γεγονότα εκείνων των πικρών ημερών».

Και συνεχίζει πως «είναι χρέος μας να κτίσουμε ισχυρά αναχώματα απέναντι σε κάθε προσπάθεια απομειώσεως της Εθνικής μας ιστορίας και να καλλιεργήσουμε κυρίως με σύνεση και ομοψυχία τις Εθνικές μας Αρετές, καθώς «οἱ καιροί οὐ μενετοί».

Επιπρόσθετα, στο Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, εκτός από τα χρηστικά, ο Αναγνώστης θα βρει και τους Βίους των Τοπικών Αγίων, Οσιομαρτύρων και Ιερομαρτύρων.

Την Έκδοση επιμελήθηκαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικήτας Χαλέμης και ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως, Δρ. θεολογίας Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος.

Visits: 11


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο