Επιφάνιος: ”Θα πετύχουμε το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα παρασκευάζουμε Άγιο μύρο”


Συνέντευξη στο “Radio Liberty” παραχώρησε ο Επικεφαλής της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος, ο οποίος κατηγόρησε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία για συνεργασία με τη Μόσχα.

«Μόνο ονομάζουν τον εαυτό τους ως Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της Ρωσικής Εκκλησίας. Αφού το Διοικητικό Κέντρο βρίσκεται στη Μόσχα, σε ποιον θα υπακούουν και τίνων υποδείξεις θα ακολουθούν;

Εξακολουθούν να αποκαλούν τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία ως “εμφύλιο πόλεμο” και ούτε μία φορά δεν αποκάλεσαν τη Ρωσία ως εισβολέα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι σύμφωνα με τον νόμο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο δε δικαιούται να αποκαλεί τον εαυτό της ως Ουκρανική και πρέπει να αρνηθεί αυτή την ονομασία.

«Υπάρχει νόμος και θα έρθει ο καιρός που θα αναγκαστούν να αρνηθούν την ονομασία τους. Εμείς είμαστε πραγματική Ουκρανική Εκκλησία, ενώ η ονομασία αυτή είναι προσωρινά κατεχόμενη από αυτούς» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος – (σ.σ.: ο νόμος που υποχρεώνει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία να αρνηθεί την ισχύουσα ονομασία της, υιοθετήθηκε επί του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο το 2018 και έκτοτε δέχθηκε επανειλημμένες κριτικές λόγω διάκρισης και τώρα προσβάλλεται δια δικαστικής οδού. Η διαδικασία της υποχρεωτικής μετονομασίας αναστάλθηκε Δικαστικώς).

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο τα τελευταία δύο χρόνια στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας προσχώρησαν περίπου 700 ενορίες, αλλά τώρα η διαδικασία αυτή διακόπηκε.

Κατά την εκτίμησή του, το πρόβλημα συνίσταται στο ότι δεν επιθυμούν όλες οι κοινότητες να μεταβούν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία, παρότι όλες αυτές ανήκουν σ’ αυτήν, όπως δήλωσε. 

«Όσο για τη μετάβαση των ενοριών, η εξέλιξη τελευταία διακόπηκε λίγο… Πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε πιο βαθιά την ουσία αυτού του ζητήματος… Σύμφωνα με τον τόμο και σύμφωνα με τις εξηγήσεις του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Βαρθολομαίου όλες οι ορθόδοξες ενορίες στην Ουκρανία ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Υπάρχει όμως ορισμένη κανονική κατάρρευση, επειδή στην Ουκρανία υπάρχουν όσοι δεν αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα. Πιστεύω όμως ότι σταδιακά θα προσχωρήσουν στην αναγνώριση του τόμου… Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όλοι αυτοί ανήκουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ωστόσο επιθυμούν να ανήκουν προσωρινά στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και είναι κανονικά λανθασμένο» δήλωσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Επιφανίου, οι τρεις μεγαλύτερες Λαύρες της Ουκρανίας πρέπει να του ανήκουν, αλλά η παράδοσή τους αναβάλλεται αναγκαστικά λόγω του φόβου μήπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή.

«Συζητάμε συνεχώς, μα πότε επιτέλους οι ουκρανικές μας Λαύρες θα ανήκουν στην ουκρανική Εκκλησία… Πιστεύω ότι το ζήτημα αυτό στο μέλλον θα λυθεί προς όφελος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Τώρα όμως δεν έχουμε δικαίωμα να οξύνουμε αυτό το θέμα. Γιατί; Μα γιατί βλέπουμε τι γίνεται στα σύνορα… Στο μέλλον όμως πιστεύω ότι ο Κύριος θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το κράτος να διατάξει να ανήκουν αυτές οι λαύρες στην Ουκρανική Εκκλησία» συμπλήρωσε ο κ. Επιφάνιος.

Κλείνοντας και απαντώντας στην κριτική εκ μέρους του επικεφαλής του «Πατριαρχείου Κιέβου» Φιλάρετου Ντενισένκο ο Μητροπολίτης Επιφάνιος υποσχέθηκε ότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας πάλι θα πετύχει το καθεστώς του Πατριαρχείου για την ίδια και η ίδια θα παρασκευάζει Άγιο Μύρο.

«Ο πρώην πατριάρχης Φιλάρετος ήδη ανοιχτά παίζει με το μέρος της Ρωσικής Εκκλησίας… Στο μέλλον όμως και θα πετύχουμε το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα παρασκευάζουμε και Άγιο Μύρο» τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος.

Visits: 1


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο