Επίσημη Έναρξη της 47ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής


Με τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και την κεντρική ομιλία του, έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 1ης Ιουλίου 2024 η επίσημη Έναρξη της 47ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στη μεγάλη Αίθουσα του Ξενοδοχείου Sheraton San Diego Hotel & Marina του Σαν Ντιέγκο. Ταυτόχρονα, έγινε και η Έναρξη του Συνεδρίου της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας.

Στην Εισηγητική του ομιλία ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος έκανε μία λεπτομερή αναφορά εφ’ όλης της ύλης των πεπραγμένων του κατά τη διαρρεύσασα πενταετία της Αρχιεπισκοπίας του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αναφέρθηκε στην αποπεράτωση του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ευχαρίστησε την Ηγεσία των 100 για τις χορηγίες στη στήριξη των προγραμμάτων και Διακονιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και για τη Θεολογική Σχολή, για την οποία είπε ότι θα είναι η προτεραιότητά του για την επόμενη πενταετία και σημείωσε ότι αποπληρώθηκε το χρέος των 15 εκατομμυρίων που είχε η Σχολή.

Αναφέρθηκε ακόμα στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου και την Αξιοποίησή της, για την οποία έχει οριστεί Επιτροπή να κάνει Εισηγήσεις για το Κατασκηνωτικό Κέντρο του Ιονικού Χωριού στην Ελλάδα. Τόνισε ακόμα, πως όλες οι κοινότητες πρέπει να έχουν Ελληνικό Σχολείο Διδασκαλίας της Γλώσσας και του Πολιτισμού, ενώ επαίνεσε τα φεστιβάλ Ελληνικών Χορών των Μητροπόλεων Αγίου Φραγκίσκου και Ατλάντας.

Παρόντες κατά την Έναρξη ήταν οι δύο Εκπρόσωποι του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναυϊας κ. Κλεόπας. Επίσης, παρόντα ήταν όλα τα Μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εκτός από τον Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο, καθώς επίσης και όλοι οι Βοηθοί Επίσκοποι. Επίσης, παρών ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ροδοπόλεως κ. Ταράσιος, πρώην Μπουένος Αϊρες, ο οποίος τώρα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες διορισθείς Διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Ανακοινώθηκε ότι στην Κληρικολαϊκή συμμετέχουν 701 Σύνεδροι αντιπροσωπεύοντας 334 Κοινότητες από όλη την Επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν κατά την Έναρξη οι Συμπρόεδροι της Διοργανωτικής Επιτροπής της Κληρικολαϊκής, Γκάρη και Τζένη Ράγκλα και Ισίδωρος και Μαρία Γαρυφαλάκη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «αυτή η Κληρικολαϊκή είναι μία Απόδειξη της Ενότητάς μας εν Χριστώ, μία ορατή υπενθύμιση ότι ένα σώμα, ο καθένας από εμάς είμαστε ένα ζωντανό μέρος του όλου». Συμπλήρωσε πως «δεν είναι μία Συνεδρίαση αλλά είναι μία δυναμική ανταλλαγή πίστης και γνώσης η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση των Κοινοτήτων μας και στην Κοινή μας Αποστολή».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος Ανακοίνωσε τη λυπητερή Είδηση της Εκδημίας του Εκτελεστικού Διευθυντή της του Ιδρύματος και Κέντρου Πνευματικής Περισυλλογής του Αγίου Νικολάου, Μιχαήλ Πάππα, λίγο πριν την Έναρξη της Κληρικολαϊκής και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2024, ενώ οι Σύνεδροι Κληρικοί και Λαϊκοί έψαλλαν το «Αιωνία η Μνήμη».

Μηνύματα και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης, η Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αρλίν Σιαβέλη – Κεχλ, η οποία αναφέρθηκε στο Έργο της Φιλοπτώχου, συμπεριλαμβανομένης και της Συγκέντρωσης του ποσού του $1,3 Εκατομμυρίων για Ανθρωπιστικές Βοήθειες ανά τον κόσμο. Την ευθύνη της Διοργάνωσης του φετινού Συνεδρίου της Φιλόπτωχου την έχουν η Τζένη Ράγκλα, η Ανίτα Καρταλοπούλου και η Σύνθια Κέζου.

Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Διοκλείας κ. Νεκτάριος, ο οποίος παρουσίασε και το βιντεοσκοπημένο Μήνυμα του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, όπου ο Πατριάρχης χαιρέτισε και ευλόγησε τις Εργασίες της Κληρικολαϊκής ευχηθείς καλή επιτυχία.

Εξ’ άλλου, το Εσπέρας της Κυριακής έγιναν τα Εγκαίνια του Εκθεσιακού χώρου στον οποίον έχουν στηθεί πάνω από πενήντα Εκθέσεις Εκκλησιαστικών Ειδών όπως Αμφίων, Ράσων, Καλυμμαυχιών, Σταυρών, Εγκολπίων, Εικόνων. Μάλιστα υπάρχουν περίπτερα αντιπροσωπευτικά του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, της Κατηχητικής και Ελληνικής Παιδείας, του Ιονικού Χωριού. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος είπε πως «υπάρχει κάτι για τον καθένα εδώ».

Το κόστος του Εκθεσιακού Χώρου το καλύπτει η Ηγεσία των 100.

Views: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο