Ελληνική Μετάφραση της Διακήρυξης για τη διδασκαλία περί «ρωσικού κόσμου» (Russkii mir)


Αγαπητές και Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Στον απόηχο της αλόγιστης και απίστευτα καταστροφικής εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο βρίσκονται απέναντι σε ένα δύσκολο ερώτημα: πώς μπορεί ένα έθνος, του οποίου η πλειοψηφία ασπάζεται την Ορθοδοξία, να μπορεί να δικαιολογεί την επίθεση και τη δολοφονία μελών ενός αδελφού έθνους, που όλοι σχεδόν μοιράζονται την ίδια πίστη; Στην αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όταν η εκκλησιαστική μας παράδοση μας καλεί σε συγχώρεση, νηστεία και προσευχή, πώς μπορούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να εξαπολύουν βία, προκαλώντας την αιματοχυσία των εν Χριστώ αδελφών τους;

Η οδυνηρή αλήθεια, την οποία όμως οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή την περίοδο της μετάνοιας, είναι ότι μια εκκλησιαστική ηγεσία, και συγκεκριμένα η ηγεσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχει αναπτύξει και προωθήσει μια εσφαλμένη διδασκαλία γνωστή ως «Russkii Mir» (που μεταφράζεται «Ρωσικός Κόσμος» ή «Ρωσική Οικουμένη»), προσφέροντας στον κ. Πούτιν μια θρησκευτική «λευκή επιταγή» για να καλύψει την αποτρόπαια εισβολή και την προσάρτηση εδαφών του ειρηνικού, δημοκρατικού γείτονα της Ρωσίας: της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κατανυκτικής περιόδου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο χρειάζεται να δηλώσουν χωρίς περιστροφές ότι η ιδεολογία του «Ρωσικού Κόσμου» είναι εσφαλμένη αλλά και καταστροφική, ότι τροφοδοτεί τη βία και την αιματοχυσία και ότι προκαλεί σκάνδαλο και διχασμό στην Εκκλησία. Επιπλέον, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι αυτή η ιδεολογία αποτελεί εξαίρεση στην ιστορία της Ορθοδοξίας: πρέπει να καταδικάσουμε όλες τις «Ορθόδοξες» εθνοφυλετικές ιδεολογίες που μοιάζουν με την ψευδή διδασκαλία του «Ρωσικού Κόσμου», σε όποια εποχή, έθνος και πολιτισμό κι αν εμφανίζονται.

Ορθόδοξοι ακαδημαϊκοί και θεολόγοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν συντάξει μια βαρυσήμαντη Διακήρυξη σχετικά με τη θεολογικά καταδικαστέα ιδεολογία του «Ρωσικού Κόσμου», η οποία επισυνάπτεται. Σας προτρέπουμε να διαβάσετε αυτή τη Διακήρυξη, να την υπογράψετε και να τη διαδώσετε όπου κρίνετε σκόπιμο.

Σας παρακαλούμε να προσευχηθείτε για τη μετάνοια εκείνων που διαδίδουν την κακόβουλη διδασκαλία του «Ρωσικού Κόσμου», η οποία εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις μεγαλομανείς φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν. Προσευχηθείτε επίσης για τη μετάνοια κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού και για τη δική μας εμπλοκή –μέσω της σιωπής, της συσκότισης και της άρνησης– σε αυτό το κακό.

Μόνο αν αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό, που ευδοκιμεί τόσο μέσα μας όσο και έξω από εμάς, γονατίζοντας εν μετανοία με τα απλά λόγια του Κανόνα του Αγίου Ανδρέα της Κρήτης –«Ελέησόν με, ο Θεός, ελέησόν με!»– μπορούμε πράγματι να επιβεβαιώσουμε ότι η διχασμένη, αιματοβαμμένη κοινότητά μας αποτελεί την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, που ενώνεται μέσα από τις συντετριμμένες και μεταμελημένες καρδιές μας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, που μόνος αυτός είναι μαζί μας σ’ αυτές τις αντιξοότητες.

Δείτε την Διακήρυξη στη συνέχεια αυτής της επιστολής και εδώ στα ελληνικά, ενώ εδώ https://bit.ly/3KF49nPκαιεδώ https://bit.ly/3KD1HOC στα αγγλικά.

Εάν θέλετε να υπογράψετε και να στηρίξετε αυτή τη Διακήρυξη, ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://forms.gle/uCBo8YVhTupjafoA6 και προσθέστε το όνομά σας.

Εκ μέρους της Συντακτικής Επιτροπής, οι Συντονιστές

Διάκονος Brandon Gallaher, Πανεπιστήμιο του Exeter
Παντελής Καλαϊτζίδης, Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου
 


 Η λίστα των υπογραφών ενημερώνεται άμεσα εδώ: https://bit.ly/3MOq0Le Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα θα ενημερώνονται οι υπογραφές και στο πλήρες κείμενο της Διακήρυξης

Διακήρυξη για τη διδασκαλία περί «ρωσικού κόσμου» (Russkii mir)

«Ὑπὲρ τῆς εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου, εὐσταθείας τῶν ἁγίων τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησιῶν
καὶ τῆς τῶν πάντων ἑνώσεως, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν» (Θεία Λειτουργία)

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 αποτελεί ιστορική απειλή ενάντια σε έναν λαό που ανήκει στην ορθόδοξη παράδοση. Ακόμη πιο ανησυχητικό για τους ορθόδοξους πιστούς, ωστόσο, είναι ότι η ιεραρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει το γεγονός της εισβολής, εκδίδοντας αντ’ αυτού αόριστες δηλώσεις για την αναγκαιότητα ειρήνης υπό το φως των «γεγονότων» και των «εχθρών» στην Ουκρανία, ενώ τονίζει τον αδελφικό δεσμό μεταξύ του ουκρανικού και ρωσικού λαού ως μέρος της «Αγίας Ρωσίας», κατηγορώντας για τις εχθροπραξίες την κακή «Δύση», προτρέποντας μάλιστα τις κοινότητές τους να προσεύχονται με τρόπους που ενθαρρύνουν ενεργά την εχθρότητα.

Η υποστήριξη πολλών μελών της ιεραρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας στον πόλεμο του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει τις ρίζες της σε μια μορφή ορθόδοξου εθνοφυλετικού θρησκευτικού φονταμενταλισμού, με χαρακτήρα ολοκληρωτικό, που ονομάζεται «Russkii mir» ή «ρωσικός κόσμος». Πρόκειται για μια ψευδή διδασκαλία που προσελκύει πολλούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία και η οποία έχει ακόμη υιοθετηθεί από την Ακροδεξιά, αλλά και από καθολικούς και προτεστάντες φονταμενταλιστές.

Στις ομιλίες τους κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος (Gundiaev) έχουν επανειλημμένα επικαλεστεί και αναπτύξει την ιδεολογία αυτού του «ρωσικού κόσμου». Το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και ξεκίνησε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, μέχρι την έναρξη του πλήρους πολέμου κατά της Ουκρανίας σήμερα αλλά και γενικότερα, ο Πούτιν και ο Πατριάρχης Κύριλλος χρησιμοποίησαν την ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου» ως κύρια δικαιολογία για την εισβολή. Η διδασκαλία αναφέρει ότι υπάρχει μια υπερεθνική ρωσική σφαίρα ή πολιτισμός, που ονομάζεται Αγία Ρωσία, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία (και μερικές φορές τη Μολδαβία και το Καζακστάν), καθώς και τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους σε όλο τον κόσμο. Υποστηρίζει ότι αυτός ο «ρωσικός κόσμος» έχει ένα κοινό πολιτικό κέντρο (Μόσχα), ένα κοινό πνευματικό κέντρο (το Κίεβο ως «μητέρα όλων των Ρως»), μια κοινή γλώσσα (ρωσικά), μια κοινή Εκκλησία (Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Μόσχας) και ένα κοινό πατριάρχη (Πατριάρχης Μόσχας), ο οποίος εργάζεται σε «συμφωνία» με έναν κοινό πρόεδρο/εθνικό ηγέτη (Πούτιν) προκειμένου να κυβερνήσει τον ρωσικό αυτόν κόσμο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα μια κοινή ξεχωριστή πνευματικότητα, ηθική και πολιτισμό.

Σύμφωνα με τη διδασκαλία αυτή, απέναντι στον «ρωσικό κόσμο» στέκεται η διεφθαρμένη Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα δυτικοευρωπαϊκά έθνη, η οποία Δύση έχει συνθηκολογήσει με τον «φιλελευθερισμό», την «παγκοσμιοποίηση», τη «χριστιανοφοβία», τα «δικαιώματα των ομοφυλοφίλων» που προωθούνται στις παρελάσεις των ομοφυλοφίλων και τη «στρατευμένη εκκοσμίκευση». Απέναντι στη Δύση και όλους εκείνους τους Ορθοδόξους που έχουν εκπέσει σε σχίσμα και πλάνη (όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες που τον υποστηρίζουν) στέκεται το Πατριαρχείο Μόσχας, μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως οι πραγματικοί υπερασπιστές της ορθόδοξης διδασκαλίας, την οποία αντιλαμβάνονται με όρους παραδοσιακής ηθικής, αυστηρής και άκαμπτης κατανόησης της παράδοσης και σεβασμού στην Αγία Ρωσία.

Από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Κυρίλλου το 2009, οι ηγετικές φυσιογνωμίες του Πατριαρχείου Μόσχας, καθώς και οι εκπρόσωποι του Ρωσικού Κράτους, αρύονται διαρκώς από τις αρχές αυτές, με σκοπό να ανατρέψουν τη θεολογική βάση της ενότητας μεταξύ των Ορθοδόξων. Η αρχή της εθνικής οργάνωσης της Εκκλησίας καταδικάστηκε στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 1872. Η ψευδής διδασκαλία του εθνοφυλετισμού αποτελεί τη βάση για την ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου». Εάν θεωρούμε έγκυρες τέτοιες ψευδείς αρχές, τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία παύει να είναι η Εκκλησία του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, των Αποστόλων, του Συμβόλου Πίστεως Νικαίας-Κωνσταντινουπόλεως, των Οικουμενικών Συνόδων και των Πατέρων της Εκκλησίας. Η ενότητα καθίσταται τότε εγγενώς αδύνατη.

Επομένως, απορρίπτουμε την αίρεση του «ρωσικού κόσμου» και τις επαίσχυντες ενέργειες της κυβέρνησης της Ρωσίας για την κήρυξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας, κάτι που πηγάζει από αυτήν την ποταπή και αδικαιολόγητη διδασκαλία με τη συμπαιγνία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως βαθιά ανορθόδοξη, μη χριστιανική, στρεφόμενη κατά της ανθρωπότητας, η οποία ανθρωπότητα καλείται να δικαιωθεί… φωτιστεί… και να καθαρθεί «ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ καὶ ἐν τῷ Πνεύματι τοῦ Θεοῦ ἡμῶν» (Ακολουθία Βαπτίσματος). Όπως η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, έτσι και το Πατριαρχείο Μόσχας του Πατριάρχη Κυρίλλου εισέβαλε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, για παράδειγμα, στην Αφρική, προκαλώντας διχασμό και διαμάχες, με ανείπωτες απώλειες όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωτηρία των πιστών.

Ενώπιον της διδασκαλίας του «ρωσικού κόσμου» που καταστρέφει και διχάζει την Εκκλησία, και εμπνεόμενοι από το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και την Ιερά Παράδοση του Ζώντος Σώματός Του, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, διακηρύττουμε και ομολογούμε τις ακόλουθες αλήθειες:

1. « Ἡ βασιλεία ἡ ἐμὴ οὐκ ἔστιν ἐκ τοῦ κόσμου τούτου· εἰ ἐκ τοῦ κόσμου τούτου ἦν ἡ βασιλεία ἡ ἐμή, οἱ ὑπηρέται ἂν οἱ ἐμοὶ ἠγωνίζοντο, ἵνα μὴ παραδοθῶ τοῖς Ἰουδαίοις· νῦν δὲ ἡ βασιλεία ἡ ἐμὴ οὐκ ἔστιν ἐντεῦθεν » (Ιω. 18, 36) [1] .

Πρεσβεύουμε ότι ο θεϊκός σκοπός και η εκπλήρωση της ιστορίας, το τέλος της, είναι ο ερχομός της Βασιλείας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, μια Βασιλεία η οποία διακρίνεται από δικαιοσύνη, ειρήνη και χαρά εν Αγίω Πνεύματι, και η οποία μαρτυρείται από την Αγία Γραφή, όπως ερμηνεύεται αυθεντικά από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Αυτή είναι η Βασίλεια της οποίας αποκτούμε πρόγευση σε κάθε Θεία Λειτουργία: «Εὐλογημένη ἡ βασιλεία τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, νῦν καὶ ἀεὶ καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων!» (Θεία Λειτουργία). Αυτή η Βασιλεία είναι το μοναδικό θεμέλιο και εξουσία, τόσο για τους Ορθοδόξους όσο και για όλους τους χριστιανούς. Για την Ορθοδοξία ως Σώμα του Ζώντος Χριστού δεν υπάρχει πηγή αποκάλυψης, καμία βάση για κοινότητα, κοινωνία, κράτος, νόμο, προσωπική ταυτότητα και διδασκαλία που να διακρίνεται από ό,τι αποκαλύπτεται από και μέσω του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και του Πνεύματος του Θεού.

Καταδικάζουμε, λοιπόν, ως μη ορθόδοξη και απορρίπτουμε κάθε διδασκαλία που επιδιώκει να αντικαταστήσει τη Βασιλεία του Θεού, που είδαν οι προφήτες, που κηρύχθηκε και εγκαινιάστηκε από τον Χριστό, διδάχτηκε από τους αποστόλους, προσελήφθη ως σοφία από την Εκκλησία, διατυπώθηκε ως δόγμα από τους Πατέρες και βιώθηκε σε κάθε Θεία Λειτουργία, με ένα βασίλειο αυτού του κόσμου, είτε της Αγίας Ρωσίας, είτε του Ιερού Βυζαντίου, είτε οποιουδήποτε άλλου επίγειου βασιλείου, και η οποία σφετερίζεται έτσι την εξουσία του ίδιου του Χριστού να παραδώσει τη Βασιλεία στον Θεό και Πατέρα (Α΄ Κορ. 15, 24) και αρνείται τη δύναμη του Θεού να σκουπίσει κάθε δάκρυ από κάθε μάτι (Αποκ. 21, 4). Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή θεολογίας που αρνείται ότι οι χριστιανοί είναι μετανάστες και πρόσφυγες σε αυτόν τον κόσμο (Εβρ. 13, 14), δηλαδή το γεγονός ότι «ἡμῶν γὰρ τὸ πολίτευμα ἐν οὐρανοῖς ὑπάρχει, ἐξ οὗ καὶ σωτῆρα ἀπεκδεχόμεθα Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν», (Φιλιπ. 3, 20) και ότι οι χριστιανοί «πατρίδας οἱκούσιν ἰδίας, ἀλλ’ ὠς πάροικοι· μετέχουσι πάντων ὠς πολίται, καὶ πάνθ’ ὑπομένουσιν ὠς ξένοι· πᾶσα ξένη πατρίς ἐστίν αὐτῶν, καὶ πᾶσα πατρίς ξένη» (Επιστολή προς Διόγνητον, 5).

2. «Ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ» (Ματθ. 22, 21).

Πρεσβεύουμε ότι, εν αναμονή του τελικού θριάμβου της Βασιλείας του Θεού, αναγνωρίζουμε τη μοναδική και απόλυτη εξουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Κατά τον παρόντα αιώνα, οι επίγειοι άρχοντες παρέχουν ειρήνη, ώστε ο λαός του Θεού να μπορεί να διάγει «ἤρεμον καὶ ἡσύχιον βίον […]ἐν πάσῃ εὐσεβείᾳ καὶ σεμνότητι». (Α΄ Τιμόθ. 2, 2). Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα έθνος, κράτος ή τάξη της ανθρώπινης ζωής που να μπορεί να ασκήσει πάνω μας περισσότερη εξουσία από τον Ιησού Χριστό, στο όνομα του οποίου «πᾶν γόνυ κάμψῃ ἐπουρανίων καὶ ἐπιγείων καὶ καταχθονίων» (Φιλιπ. 2, 10).

Καταδικάζουμε, λοιπόν, ως μη ορθόδοξη και απορρίπτουμε κάθε διδασκαλία που θα υπέτασσε τη Βασιλεία του Θεού, η οποία φανερώνεται στη Μία Αγία Εκκλησία του Θεού, σε οποιοδήποτε βασίλειο αυτού του κόσμου, αναζητώντας σε άλλους εκκλησιαστικούς ή κοσμικούς άρχοντες τη δικαίωση και τη λύτρωση. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλες τις μορφές διακυβέρνησης που θεοποιούν το κράτος (θεοκρατία) και απορροφούν την Εκκλησία, στερώντας από αυτή την ελευθερία της να σταθεί προφητικά ενάντια σε κάθε αδικία. Επιπλήττουμε, επίσης, όλους εκείνους που πρεσβεύουν τον καισαροπαπισμό, αντικαθιστώντας την τελική υπακοή τους στον εσταυρωμένο και αναστημένο Κύριο με εκείνη σε οποιονδήποτε ηγέτη που έχει εξουσία και ισχυρίζεται ότι είναι χρισμένος από τον Θεό, είτε φέρει τον τίτλο του «Καίσαρα», του «Αυτοκράτορα», του Τσάρου» ή του «Προέδρου».

3. «Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Γαλ. 3, 28).

Πρεσβεύουμε ότι η διαίρεση της ανθρωπότητας σε ομάδες με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την εθνικότητα ή οποιοδήποτε άλλο δευτερεύον χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης συνιστά χαρακτηριστικό αυτού του ατελούς και αμαρτωλού κόσμου. Ακολουθώντας την πατερική παράδοση αυτές οι διακρίσεις χαρακτηρίζονται ως «διακρίσεις τῆς σαρκός» (Αγ. Γρηγόριος Θεολόγος, Λόγος 7, 23). Η διεκδίκηση από μια ομάδα ανωτερότητας έναντι άλλων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό κακό τέτοιων διαιρέσεων, οι οποίες είναι εντελώς αντίθετες με το Ευαγγέλιο, όπου όλοι είναι ένα και ίσοι εν Χριστώ, όλοι πρέπει να λογοδοτούν σε αυτόν για τις πράξεις τους και όλοι έχουν πρόσβαση στην αγάπη και τη συγχώρεσή του, όχι ως μέλη συγκεκριμένων κοινωνικών ή εθνοτικών ομάδων, αλλά ως πρόσωπα που δημιουργήθηκαν και γεννήθηκαν ίσα κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού (Γέν. 1, 26).

Επομένως, καταδικάζουμε ως μη ορθόδοξη και απορρίπτουμε κάθε διδασκαλία που αποδίδει θεϊκή προέλευση ή εξουσία, ιδιαίτερη ιερότητα ή καθαρότητα σε οποιαδήποτε μεμονωμένη τοπική, εθνική ή εθνοτική ταυτότητα ή χαρακτηρίζει οποιονδήποτε συγκεκριμένο πολιτισμό ως ιδιαίτερο ή θεόθεν προορισμένο, είτε πρόκειται για τον ελληνικό, ρουμανικό, ρωσικό, ουκρανικό ή οποιοδήποτε άλλο πολιτισμό.

4. «Ἠκούσατε ὅτι ἐρρέθη, ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου καὶ μισήσεις τὸν ἐχθρόν σου. Ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς, ὅπως γένησθε υἱοὶ τοῦ πατρὸς ὑμῶν τοῦ ἐν οὐρανοῖς, ὅτι τὸν ἥλιον αὐτοῦ ἀνατέλλει ἐπὶ πονηροὺς καὶ ἀγαθοὺς καὶ βρέχει ἐπὶ δικαίους καὶ ἀδίκους» (Ματθ. 5, 43-45).

Ακολουθώντας την εντολή του Κυρίου μας, πρεσβεύουμε ότι, όπως δηλώνει ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, «όποιος δεν αγαπάει τους εχθρούς, σ’ αυτόν δεν κατοικεί η χάρη του Θεού» και ότι δεν μπορούμε να γνωρίσουμε την ειρήνη αν δεν αγαπήσουμε τους εχθρούς μας. Ως εκ τούτου, η διεξαγωγή του πολέμου αποτελεί την έσχατη απόδειξη αποτυχίας του νόμου της αγάπης του Χριστού.

Επομένως, καταδικάζουμε ως μη ορθόδοξη και απορρίπτουμε κάθε διδασκαλία που ενθαρρύνει τη διαίρεση, τη δυσπιστία, το μίσος και τη βία μεταξύ των λαών, των θρησκειών, των ομολογιών, των εθνών ή των κρατών. Καταδικάζουμε, περαιτέρω, ως μη ορθόδοξη και απορρίπτουμε κάθε διδασκαλία που δαιμονοποιεί ή ενθαρρύνει τη δαιμονοποίηση εκείνων που ένα κράτος ή μια κοινωνία θεωρεί «άλλους», συμπεριλαμβανομένων των ξένων, των πολιτικών και θρησκευτικών διαφωνούντων, όπως και άλλων κοινωνικών μειονοτήτων που έχουν στιγματιστεί. Απορρίπτουμε κάθε μανιχαϊστική και γνωστική διαίρεση που θα εξύψωνε έναν ιερό ορθόδοξο ανατολικό πολιτισμό και τους ορθόδοξους λαούς του, πάνω από μια ταπεινωμένη και ανήθικη «Δύση». Είναι ιδιαίτερα προσβλητικό να καταδικάζουμε άλλα έθνη μέσω ειδικών λειτουργικών αιτήσεων της Εκκλησίας, εξυψώνοντας τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τους πολιτισμούς της ως πνευματικά εξαγιασμένους σε σύγκριση με τους σαρκικούς, κοσμικούς «ετεροδόξους».

5. «Πορευθέντες δὲ μάθετε τί ἐστιν ἔλεον θέλω καὶ οὐ θυσίαν. οὐ γὰρ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν » (Ματθ. 9, 13· πρβλ. Ωσηέ 6, 6 και Ησ. 1, 11-17).

Πρεσβεύουμε ότι ο Χριστός μας καλεί να εξασκήσουμε ως πρόσωπα και ως κοινότητες φιλανθρωπία στους φτωχούς, τους πεινασμένους, τους άστεγους, τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τους ασθενείς και τους πάσχοντες και να αναζητήσουμε δικαιοσύνη για τους κατατρεγμένους, τους αναξιοπαθούντες και τους άπορους. Αν αρνηθούμε το κάλεσμα του πλησίον μας, πραγματικά, εάν αντ’ αυτού χτυπάμε και ληστεύουμε, αφήνοντας τον πλησίον μας αιμόφυρτο και ετοιμοθάνατο στην άκρη του δρόμου (Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, Λουκ. 10, 25-37), τότε δεν συστοιχούμαστε προς την αγάπη του Χριστού καθοδόν προς τη Βασιλεία του Θεού, αλλά έχουμε καταστεί εχθροί του Χριστού και της Εκκλησίας του. Καλούμαστε όχι απλώς να προσευχόμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά να σηκώσουμε το ανάστημά μας ενεργά και προφητικά καταδικάζοντας την αδικία, επιδιώκοντας την ειρήνη ακόμα και με τίμημα την ίδια μας τη ζωή. «Μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ Θεοῦ κληθήσονται» (Ματθ. 5, 9). Η εκ μέρους μας προσφορά της θυσίας της Λειτουργίας και της προσευχής, ενώ την ίδια στιγμή αρνούμαστε να ενεργήσουμε θυσιαστικά, συνιστά θυσία καταδίκης σε αντίθεση προς ό,τι προσφέρεται εν Χριστώ (Ματθ. 5, 22-26 και Α΄ Κορ. 11, 27-32).

Καταδικάζουμε, λοιπόν, ως μη ορθόδοξη και απορρίπτουμε την προώθηση της πνευματικής «απάθειας» (quietism) μεταξύ των πιστών και των κληρικών της Εκκλησίας, από τον Πατριάρχη μέχρι τον πιο απλό λαϊκό. Επιπλήττουμε εκείνους που προσεύχονται υπέρ της ειρήνης, ενώ στην πράξη αποτυγχάνουν να εργαστούν υπέρ της ειρήνης, είτε από φόβο είτε από έλλειψη πίστης.

6. « Ἐὰν ὑμεῖς μείνητε ἐν τῷ λόγῳ τῷ ἐμῷ, ἀληθῶς μαθηταί μού ἐστε, καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν, καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς » (Ιω. 8, 31-32).

Πρεσβεύουμε ότι ο Ιησούς καλεί τους μαθητές του όχι μόνο να μάθουν την αλήθεια, αλλά και να διακηρύξουν την αλήθεια: «ἔστω δὲ ὁ λόγος ὑμῶν ναὶ ναί, οὒ οὔ· τὸ δὲ περισσὸν τούτων ἐκ τοῦ πονηροῦ ἐστιν» (Ματθ. 5, 37). Μια πλήρους κλίμακας εισβολή σε μια γειτονική χώρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο δεν είναι απλώς μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», «γεγονότα» ή «σύγκρουση» ή οποιοσδήποτε άλλος κατ’ ευφημισμόν χαρακτηρισμός που επιλέγεται προκειμένου να αρνηθεί κανείς την ίδια την πραγματικότητα. Πρόκειται, πολύ περισσότερο, για μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή που έχει ήδη οδηγήσει σε πολλούς θανάτους άμαχων πολιτών και στρατιωτών, τη βίαιη διακοπή της ζωής περισσότερων από σαράντα τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων και τον εκτοπισμό και την εξορία άνω των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων (σύμφωνα με τα στοιχεία της 13ης Μαρτίου 2022). Η αλήθεια αυτή θα πρέπει να ειπωθεί ανοικτά, όσο οδυνηρή κι αν είναι.

Επομένως, καταδικάζουμε ως μη ορθόδοξη και απορρίπτουμε οποιαδήποτε διδασκαλία ή ενέργεια που αρνείται να πει την αλήθεια ή καταπνίγει ενεργά την αλήθεια για τα δεινά που διαπράττονται κατά του Ευαγγελίου του Χριστού στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε απόλυτα κάθε συζήτηση περί «αδελφοκτόνου πολέμου», «επανάληψης της αμαρτίας του Κάιν, που σκότωσε τον ίδιο του τον αδελφό από φθόνο», εάν η συζήτηση αυτή δεν αναγνωρίζει ρητά τη δολοφονική πρόθεση και την υπαιτιότητα της μιας πλευράς έναντι της άλλης (Αποκ. 3, 15-16).

Δηλώνουμε ότι οι αλήθειες που πρεσβεύουμε και τα σφάλματα που καταδικάζουμε και απορρίπτουμε παραπάνω ως μη ορθόδοξα, θεμελιώνονται στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και στην Ιερά Παράδοση της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Καλούμε λοιπόν, όλους όσους αποδέχονται αυτή τη διακήρυξη να λάβουν υπ’ όψιν τους αυτές τις θεολογικές αρχές κατά τη λήψη των αποφάσεών τους στην εκκλησιαστική πολιτική. Παρακαλούμε επίσης όλους όσους αφορά αυτή η διακήρυξη να επιστρέψουν στην «ἑνότητα τοῦ Πνεύματος ἐν τῷ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης» (Εφ. 4, 3).

13 Μαρτίου 2022, Κυριακή της Ορθοδοξίας


Εάν θέλετε να υπογράψετε και να στηρίξετε αυτή τη Διακήρυξη, ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://forms.gle/uCBo8YVhTupjafoA6 και προσθέστε το όνομά σας.

Η λίστα των υπογραφών ενημερώνεται άμεσα εδώ: https://bit.ly/3MOq0Le

Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα θα ενημερώνονται οι υπογραφές και στο πλήρες κείμενο της Διακήρυξης. 


*Η μετάφραση του κειμένου από τα αγγλικά έγινε από τον Νικόλαο Ασπρούλη, Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

[1] Όλα τα βιβλικά παραθέματα προέρχονται από το πατριαρχικό κείμενο στην έκδοση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας.
 

Ακολουθεί η λίστα των ονομάτων που έχουν υπογράψει την πρωτότυπη αγγλική εκδοχή της διακήρυξης.

1    Dr.    Theofilos    Abatzidis    Volos Academy    Greece
2    Revd. Dr.    Christophe    D’Aloisio    Institut Orthodoxe Saint-Jean-le-Théologien & Université catholique de Louvain    Brussels, Belgium
3    V. Revd.    Robert    M. Arida         Boston, MA, USA
4    Dr.    Antoine    Arjakovsky    Collège des Bernardins    Paris, France
5    Prof.    Susan    Ashbrook Harvey    Brown University    RI, USA
6    Dr.    Nikolaos    Asproulis    Volos Academy    Greece
7    V. Revd.    John    Behr    University of Aberdeen    UK
8    Dr.    Ionut    Biliuta    Gh. Sincai Institute, Romanian Academy    Romania
9    Dr.    Lori    Branch    University of Iowa    IA, USA
10    Revd. Dr.    Radu    Bordeianu    Duquesne University    Pittsburgh, PA, USA
11    Revd. Dr.    Ciprian    Burlacioiu    University of Munich    Germany
12         Sergei    Chapnin    Artos Fellowship    Moscow, Russia
13    Revd. Dr.    John    Chryssavgis    Sydney College of Divinity    Australia
14    Editor in chief    Jordan    Georgiev    Doxologia Infonews (Website for international church and religious news)    Bulgaria
15    Editor    Alexander    Angelov    Doxologia Infonews (website for international church and religious news)    Bulgaria
16    Dr.    Helen    Creticos Theodoropoulos         Chicago, IL, USA
17    M.S., M.A.    Nayla    Debs         France/Lebanon
18    Prof.    George    E. Demacopoulos    Fordham University    New York, NY, USA
19    Revd. Dr.    Nicholas    Denysenko    Valparaiso University    IN, USA
20    Dr.    Philip    Dorroll    Wofford College    SC, USA
21    M.A    Costis    Drygianakis    Volos Academy    Greece
22    Revd. Dr.    Brandon    Gallaher    University of Exeter    UK
23    Dr.; Senior Lecturer in Eastern Christian Studies    Grant    White    Sankt Ignatios College, Stockholm School of Theology    Stockholm, Sweden
24  Prof.    Paul    Gavrilyuk    Founding President, International Orthodox Theological Association, St. Thomas University    MN, USA
25    Peter    Bylen         United States
26    Dr.    Tamara    Grdzelidze    Ilia State University    Tbilisi, Georgia
27    Doctoral Student    John    Monaco    Duquesne University    Pittsburgh, PA (USA)
28   Retired    Anastasios    Gounaris    Formerly of Greek Orthodox Archdiocese of America    Chania, Crete, Greece
29    Professor    Tatiana    Pronina    Leningrad State University Pushkin    St. Petersburg, Russia.
30    Rev. Dr.    Perry    Hamalis    North Central College    Naperville, IL, USA
31    Ms    Olga    Kariatlis         Australia
32    Dr.    David    Bentley Hart    University of Notre Dame    IN, USA
33    MA    Nina Dippon    Dippon         Colorado Springs, CO
34    Prof. Dr.    Georgi    Kapriev    St. Кliment Ohridski University    Sofia, Bulgaria
35    Archim. Prof.    Cyril    Hovorun    Stockholm School of Theology    Sweden
36    V. Revd. Dr.    John    A. Jillions    Institute for Orthodox Christian Studies    Cambridge, UK
37    Dr.    Pantelis    Kalaitzidis    Volos Academy    Greece
38    Prof.    Christos    Karakolis    National and Kapodistrian University of Athens    Greece
39    Prof. Dr.    Assaad    Elias Kattan    University of Münster    Germany/Lebanon
40    Dr.    Lisa    Holsberg    Fordham University    New York
41    Dr.    Nikos    Kouremenos    Volos Academy    Greece
42    Prof.    Paul    Ladouceur    Trinity College, University of Toronto    ON, Canada
43    Dr. Sr.    Vassa    Larin    Coffee with Sister Vassa Catechetical Programs    Vienna, Austria
44    Mika    Peltola         Finland
45    Dr.    Lucian    N. Leustean    Aston University    Birmingham, UK
46    Inga    Leonova    The Wheel    Boston, MA, USA
47   James L.M.    Bloodworth         United States
48    M.A.    Elijah John    McKnight    Orthodox Church in America    United States
49   Olga    Lossky-Laham         Paris, France
50   Daniel    Lossky    Institut Orthodoxe Saint-Jean-le-Théologien    Brussels, Belgium
51    Lecturer    Roger    Coresciuc    Faculty of Theology “Dumitru Staniloae”    Romania
52  V. Revd. Prof.    Andrew    Louth    Durham University, UK and St Irenaeus Orthodox Theological Institute, Radbout University, Nijmegen    Netherlands
53    Prof.    Vasilios    Makrides    University of Erfurt    Germany
54    Dr.    Ina    Merdjanova    Trinity College Dublin    Ireland
55    Prof.    Paul    Micevych    University of California Los Angeles    CA, USA
56  Dr.    Alexandra    de Moffarts    Institut Orthodoxe Saint-Jean-le-Théologien    Brussels, Belgium
57    PhD Universite de Paris IV-Sorbonne    Teodor    Baconschi    Romanian MFA    Bucharest Romania
58    Prof.    Dimitrios    Moschos    National and Kapodistrian University of Athens    Greece
59    Dr.    Hermina    Nedelescu    Scripps Research    CA, USA
60    Prof.    Michael    Ossorgin    Fordham University    New York, NY, USA
61    Dr.    Paul    Meyendorff    St Vladimir’s Orthodox Theological Seminary    NY, USA
62    V. Revd. Prof.    Michael    Plekon    The City University of New York – Baruch College    NY, USA
63    Dr.    Ashley    Purpura    Purdue University    IN, USA
64    Dr.    Teva    Regule    President, Orthodox Theological Society of America    USA
65    V. Revd.    Richard    René    University of Toronto    ON, Canada
66    Prof.    Svetoslav    Riboloff    Sofia University “St. Kliment of Ochrid”    Bulgaria
67    Dr.    Sarah    Riccardi-Swartz    Arizona State University    AZ, USA
68    Revd. Dr.    Anthony    Roeber    St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary    New York, NY, USA
69    Dr.    Robert    Saler    Christian Theological Seminary    Indianapolis, IN, USA
70    Prof.    Kerry    P. C. San Chirico    Villanova University    PA, USA
71    Deacon    Ron    Boyer    www.gci.org
U.S.A.
72    Prof.    Stephen    J. Shoemaker    University of Oregon    Eugene, OR, USA
73    Dr.    Constantin    Sigov    National University of Kyiv-Mohyla Academy and “Dukh i Litera” [Spirit and Letter] Research and Publishing Association    Kyiv, Ukraine
74    Dr.    Cyrille    Sollogoub    Institut Orthodoxe Saint-Jean-le-Théologien    Brussels, Belgium
75    Prof.    Katerina    Tsalampouni    Aristotle University of Thessaloniki    Greece
76    Captain    Alexander N.    Soukhanov         United States of America
77    Prof.    Lucian    Turcescu    Concordia University    Montreal, QC, Canada
78    M.Th Georgios    Vlantis    Volos Academy    Greece/Germany
79    Dr.    Nicolae    Roddy    Creighton University    USA
80    Dr.    Katherine    Kelaidis         USA
81    Archim. PhD    Anton    C. Vrame    Holy Cross Greek Orthodox School of Theology    MA, USA
82    Prof.    Gayle    Woloschak    Northwestern University    Chicago, IL, USA
83    Diane    Beck    All Saints of North America Orthodox Church    Albuquerque, NM, USA
84    Dr.    Nathaniel    Wood    Fordham University    New York, NY, USA
85    Revd. Dr.    Victor    Yudin         Leuven, Belgium
86    MDiv Orthodox Theology    John    Heropoulos         USA
87    Dr    Sebastian    Brock    Oriental Institute, Oxford University    UK
88   Katie    Cokinos         Saugerties, New York, USA
89   Lars    Ahlbäck         Finland
90   Prof.    Nicholas    Sooy    Fordham University    NY, USA
91 REVEREND PROTOPRESBYTER    ROBERT    ATHAS    METROPOLIS OF BOSTON    BROOKLINE, MASSACHUSETTS
92    Prof.    Luis    Salés    Scripps College    Claremont, California
93    Dr.    Jane    Yank         United States
94   (Rev) Dr    Reijnen    Anne Marie    Theologicum ( Institut Catholique de Paris) /    Paris ( France)
95    Professor    Petr    Kratochvíl    Sciences Po    Paris
96   Dr.    Dimitrios    Keramidas    Center for Ecumenical, Missiological and Environmental Studies “Metropolitan Panteleimon Papageorgiou” (CEMES)    Rome, Italy
97    Hratsch    Sarkissian         Armenia
98    Dr.    Dimitrios    Baltas    Athens    Greece
99    Doctor    Anna    Meyendorff         Washington, DC
100  David    Kinasevych         Canada
101  Professor of English    Scott    Cairns    Seattle Pacific University    USA
102 Rev. Dr    Athanasius    McVay    Chair of Ukrainian Studies, University of Toronto    Edmonton, Alberta
103    Mykola    Osypenko    University of Fribourg    Switzerland
104    Revd Dr    Andreas    Andreopoulos    University of Winchester    United Kingdom
105    Mr.    Nektarios    Cooper    N/A    Cave Spring, GA, USA
106    V. Rev’d Dr.    Cyprian Robert    Hutcheon    McGill University, Montreal (retired)    Canada
107    Dr.    Daniel F.    Stramara, Jr.    Rockhurst University    Kansas City, MO USA
108    Kristjan    Otsmann         Estonia
109  Professor Emeritus    Daniel J.    Sahas    University of Waterloo    Waterloo, Ontario CANADA
110    Professor    Torstein Theodor    Tollefsen    University of Oslo    Norway
111    Associate Professor    Nicolae    Turcan    Babeș-Bolyai University    Cluj-Napoca
112    M.TH.    Vasiliki    Giannoutaki    Volos Academy    Greece
113    Mr.    Staasi    Heropoulos         USA
114    Rev Dr    Geoffrey    Ready    Orthodox School of Theology at Trinity College, University of Toronto    Toronto, Canada
115    MA Theology    Ruth    Nares         UK
116    The Ignacio Ellacuria Chair of Catholic Social Thought    Peter    Phan    Georgetown University    USA
117    Prof.Dr.    Hille    Haker    Loyola University Chicago    USA
118    Professor    Charles    Lock    University of Copenhagen    Denmark
119    Dr    Viorel    Coman    KU Leuven    Belgium
120    Lecturer    David    Goodin    McGill University    Montreal
121    Dr.    Candace    Hetzner    Boston College    Boston
122    Dr. Fellow.    Dr. Christina    Nellist    Oxford Centre for Animal Ethics    London, UK
123    Dr.    Alexei    Bodrov         Moscow, Russia
124    Cécile    Joris         Belgium
125    Dr.    Cergan    Daniel    Bucharest University    Romania
126    The Rev.    C. Brent    Hoy-Bianchi    ELCA    Reno, Nevada, USA
127    Private citizen    Michael    Żurowski    none    Warsaw, Poland
128    Associate Professor    Kyriakos    Kalaitzidis    University of Ioannina    Greece
129   Assoc. Prof.    Athanasios    Papathanasiou    Highest Ecclesiastical Academy of Athens    Greece
130    Colin Justin    Grimmond         Windsor, Ontario, Canada
131   Professor    Joseph    Famerée    Université catholique de Louvain (Louvain-la-Neuve)    Belgium
132    PhD    Archdeacon Vsevolod    Borzakovsky    Member Archdiocesan Council – Archdiocese of Western Europe    Rome
133    Rev.    Bohdan    Hladio    Toronto School of Theology    Toronto
134    Rev. Archdeacon    Vsevolod    Borzakovsky    Member Archdiocesan Council – Archdiocese of Western Europe    Rome
135   Metropolitan of Nigeria Alexander    Gianniris    Patriarchate of Alexandria and all Africa    Nigeria
136  Assistant Professor    Theodor    Avramov    Sofia University “St. Kliment of Ochrid”    Bulgaria
137    Doctor in Theology    de Saint Chamas    Loys    Studium Notre-Dame de Vie    France
138    Dr    Vitalii    Tkachuk    City Museum “Spiritual Treasures of Ukraine”    Ukraine
139    Archimandrite Alexis    Milyutin    Métropole Orthodoxe en France ( PO). Vicariat de St Marie et St Alexis d’Ugine    France
140   Margaret    Klarer    St.Anthony Orthodox Church in Bergenfield NJ Jersey USA    United States of America
141     Aleksandar    Miljkovic         London
142    Doctor    Isaia    Gazzola    Theologicum – Institut catholique de Paris    Paris
143    Richard    Crook         Jackson, NH USA
144    Dr. jur.    Diogenis    Karagiannakidis    None    Thessaloniki – Greece
145    Revd. Dr.    Mark    Roosien    Yale Institute of Sacred Music    CT, USA
146    Christian A.    Schwarz    NCD International    Emmelsbüll, Germany
147    Miss    Susan Parkinson    Bachelder    Trinity Episcopal Church    Lenox, Ma.
148    Prof.    Nathan    Dinneen    Rochester Institute of Technology    Rochester, New York, USA
149    DESS Droit public    Javanni    Jean    Retired    PARIS
150    Dr. and Mrs.    Raymond and Irene    Benton    Loyola Iniversity Chicago    Chicago, Illinois, USA
151    Professor    Antoine    Courban    Higher Education Council    LEBANON
152    Dr    Nadia    Delicata    Faculty of Theology, University of Malta    Malta
153    Dr    Tornike    Metreveli    Lund Universitz    Sweden
154    Mr.    Michael    Koulos         NAPERVILLE, IL USA
155    Basil    Lourié    Scrinium. Journal of Patrology and Critical Hagiography    Russia
156    Sîrghi    Ana-Maria         Bucharest, Romania
157    Mykola    Osypenko    University of Fribourg    Switzerland
158   Assistant Professor    Stavros    Yangazoglou    National and Kapodistrian University of Athens, Greece    Athens
159    Dr.    Georgios    Basioudis         Germany
160    Dr    Deirdre    Good    Stevenson School of Ministry    Harrisburg, PA
161    Professor    Daniel    Struve    Paris Cité University    Paris, France
162    Rossitza    Osthus         Bochum, Germany
163    Msc, Teacher of Theology    Leonidas    Telios    Lykeum of Larissa    Larissa Greece
164    LMSW    Demetra    DeFeo    Fordham University    United States
165    Dr.    Ioannis    Kaminis    Sofia University “St. Kliment Ohridski”    Sofia
166    Prof. Dr.    Norbert    Hintersteiner    Westfälische Wilhelms Universität Münster    Germany
167    Dr.    Dominika    Kurek-Chomycz    Liverpool Hope University    UK
168    Hugh    Allen    Orthodox Parish of the Holy Prophet Elias    Exeter
169    PhD.    Petr    Jandejsek    Charles University Prague    Czech Republic
170  Prof. dr.    Didier    Pollefeyt    Faculty of Theology and Religious Studies KU Leuven    Belgium
171    Professor    Gregory    Bloomquist    Faculty of Theology of Saint Paul University    Canada
172    Ph.D.    Mary Jane    Maxwell    USAID    Washington DC
173    Professor    Lyle    Mook    University of Rhode Island    Kingston, RI, USA
174    Professor    Anne    Vandenhoeck    KU Leuven    Belgium
175    Prof. Dr.    Reimund    Bieringer    Katholieke Universiteit Leuven    Belgium
176    Rod    Miller-Boyer         Landers
177   Layperson    Deborah    (Malacky) Belonick    graduate of St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary, USA    Warren, OH
178      George    Bedrin         United States
179    Dr. Adjunct Professor, Retired    William    Samsonoff    SUNY Albany School of Public Health    USA
180    Dr.    Will    Cohen    University of Scranton    U.S.
181    Tony    Chakar         Beirut, Lebanon
182    Dr    Patrick    Hampshire    FRSA    United Kingdom
183    The Very Rev. Dr.    Michael    Sniffen    Cathedral of the Incarnation    Garden City, NY
184    John    Paterakis    Vice Chairman, The Ecumenical Trust    New York
185     John    babetas         montreal, canada
186    Prof.    Lavinia    Stan    St. Francis Xavier University    Canada
187     Igor    Babich         Ukraine
188     Colin    MacIntyre    Calvary Community Church    Canada
189    Dr.    Charalambos    Dendrinos    Royal Holloway, University of London    United Kingdom
190    ArchPriest    Daniel    Guenther    Orthodox Church in America    Saskatoon, Canada
191    Yelena    Bolshakova         Belgium
192    None    Dale    Simison    None    United States
193    Dr Chrysovalantis    Kyriacou    Theological School of the Church of Cyprus    Cyprus
194    V. Revd. Prof.    Sergio E.    Mainoldi         Milan, Italy
195    Artist and Icon Painter    Edith Mary Isabel    Reyntiens    Thyateira Diocese of the Greek Patrirchate    Scotland
196    Rev’d Fr.    David    Austin    Anglican    Manchester UK
197    Michael    Berrigan Clark    Editorial Staff, The Wheel    USA
198    ABD Dr. Theology    Pantelis    Levakos    National and Kapodistrian University of Athens    Greece
199    Mark Anthony    Sweere    OCA    United States
200    V. Rev. Dr.    Isaac    Skidmore    Southern Oregon University    Ashland, OR, USA
201    The Rev.    Robert Michael    Pickel         Brunswick, Maine USA
202    Dr    Nikolaos    Raptis    Mary Raptou School SA    Larissa Greece
203    Orthodox Christian    Carol    Kerler         USA
204     Jack    Darakjy    Syriac Orthodox Church of Antioch    USA
205    Revd Dr    Helen    Paynter    Centre for the Study of Bible and Violence, Bristol Baptist College    UK
206    Professor    Michael    Budde    DePaul University    Chicago, USA
207    Mary    Werbiansky         United States
208    Rev.    Constantine    Wright         Athens, GA USA
209  Lecture in Orthodox Canon Law    Vladimer    Narsia    Ilia State University (Georgia)    Georgia
210    Aiad    Jabbour         Germany
211    Prof.    Terence    Cuneo    University of Vermont    US
212   Reader Daniel (Maximus)    Nicholas    Archangel Gabriel Orthodox Church (OCA)    Ashland, Oregon, USA
213    Rt Revd Dr    Lynn Elizabeth    Walker    Orthodox Catholic Church of America    New York
214  Dr.    Chrysostom    Koutloumousianos    Cambridge Institute for Orthodox Christian Studies    Naxos, Greece
215    Dr.    Maria    Calisi    St. Peter’s University    Jersey City, NJ, USA
216    Mth    Guram    Lursmanashvili    Sulkhan-Saba Orbeliani University    Tbilisi
217    V. Revd. Dr.    Leonide    Ebralidze    Pontifical Lateran University    Rome, Italy
218  V.Rev. Professor    Denis J. M. Bradley    Bradley    Georgetown University /St. Nicholas Cathedral    Washington
219    M.A, ThM    Claire    Koen    Fordham    Boston
220    Jacob    Pederson    St Gregorios Orthodox Church    Spokane
221    Journalist following religious issues    Riccardo    cristiano    Reset doc    Rome
222    Student    Steven    Roberts    Saint Vladimir’s Orthodox Theological School    United States
223    ΜΑ    Maria    Nanou    University of Thessaly    Volos, Greece
224    Dr    Norman    Russell    St Stephen’s House, University of Oxford    France
225  Just another sinner    Kathleen    Licoppe    St-Demetrios Greek Orthodox Church    Winnipeg Canada
226    Professor, DPhil    Kalin    Yanakiev    Sofia University “St. Kliment Ohridski”    Sofia
227    Dr.    GOCHA    BARNOVI    Sulkhan-Saba Orbeliani Univeristy    Tbilisi, Georgia
228    Professor of Clinical Medicine Emeritus    Christopher    Mathews    University of California San Diego    United States
229         Anna    Pasechnik         UK
230         Rick    Zajac         USA
231    Father    Gabriel    Talley    Retired Orthodox Priest    USA
232         Ryan    Klein    Boston College    Boston
233         Barbara    Coker         England
234         Adrian    Tanasescu-Vlas    Fundaţia Culturală “Gândul Aprins”    Bucharest, Romania
235    Director of Catholic Studies    Michael    Baxter    Regis University    Denver CO
236    Dr.    Raluca    Arfire         Bucuresti, Romania
237    Doctoral Student    Christopher    Larsen    Fielding Graduate Institute    Santa Barbara California USA
238    Rt. Rev. Dr.    Stephen    Duncan    OCCA    Galveston, Texas
239         Diethelm    Adlunger         Deutschland / NRW
240         James    Bouse         USA
241    Maguire University Professor of Ethics    D. Stephen    Long    Southern Methodist University    USA
242    Assoc. Prof. (Emerita)    Patricia    Hardesty    James Madison Univ.    USA
243    Undergraduate student of Theology    Guram    Papava    Aristotle University of Thessaloniki    Georgia
244    Rev’d    David-John    Williams    University of Saint Katherine and The Institute for Orthodox Christian Studies, Cambridge.    San Diego
245         Katherina    Wlasenko         Canada
246         Amber    Schley Iragui         Portland, Oregon
247    Dr    Alexis Richard    Cooper    McGill University    Canada
248    Judith    Phillips         Waterford, Michigan USA
249   PhD Candidate; Editor    Giacomo    Sanfilippo    Trinity College, University of Toronto; Orthodoxy in Dialogue    Toronto, Canada
250    DPT    Joanna    Efstathiou-Dittmar         White Plains, NY, USA
251    Mifflin Ann    Saavedra    Concord International Church    USA
252    Professor of Theology    Barry    Harvey    Baylor University    USA
253    Dr.    Aram G.    Sarkisian    Northwestern University    Evanston, IL, USA
254    Executive Presbyter    Lisa    Allgood    Presbytery of Cincinnati, PCUSA    Cincinnati, OH
255    PhD candidate    Paraskevi    Arapoglou    Aristotle University of Thessaloniki    Greece
256    Dr    Laura    Archer         Independence, OR, USA
257    Andrew    Taylor         USA
258    Bojidar    Kolov    University of Oslo    Norway
259    Dr    Thomas    Arentzen    Uppsala University    Sweden
260    Pr.    Răduț Seliște    Marcel    Romanian Orthodox Church    România
261    M. Sc.    Andre    Sytnyk    Ukrainian Orthodox Church in Ukraine    U.S.A
262    Daniel    Lightsey    Southern Methodist University    Dallas, Texas, USA
263   Presvytera Dr. Kyriaki    FitzGerald    Co-founder & Exec. Director, Saint Cathrine’s Vision    Sandwich, Massachusetts, U.S.A.
264    VREV    Peter    Baktis    Orthodox Church in America    USA
265    M.A.    Daniel    Heide    McGill University    Canada
266    Rev. Dr. Emanuel    Chris, M.D., M.Div.         Mansfield, MA
267   Fr. Dr.    Arsenius    Mikhail    St. Athanasius & St. Cyril Theological School    Anaheim, California, USA
268    Theodore    Stepp         Majuro, Republic of the Marshall Islands
269    Dr    Razvan    Porumb    Institute for Orthodox Christian Studies    Cambridge
270    Petra    Gorisek    Kiev Messianic Jewish Congregation    Croatia
271    M. Rev    Lazar    Puhalo    OCA    Dewdney, Canada
272    Paul    Shannon         NL
273    Mihaela    Tarpa         Paris, France
274    Archimandrite    James    Babcock    Eparchy or Newton    Oceanside CA
275    David    Mohler    St. Paul the Apostle Orthodox Church    Dayton, OH
276    Educator    Edward Stepanian    Mr         USA
277    Soultana    Gargana         Greece
278    Rt. Rev.    John F.    Newbauer    Orthodox-Catholic Church of America    Fort Wayne, IN 46825
279    Mr    Philip    Babcock    Christian Church    USA
280    Professor    William    Cavanaugh    DePaul University    Chicago, USA
281    Kristjan    Mänd         Estonia
282    Pauline    Costianes         Westland, MI USA
283    Yvette    Cuny         United States
284    Professor    Stamatis    Vokos    California Polytechnic State University San Luis Obispo, CA, USA
285    Dr.    Andrew    Nosal    University of San Diego    San Diego, CA, USA
286    Aarne    Lozano         USA
287  V Rev. Dr. Gabriel    Rochelle    St. Sophia Orthodox Theological Seminary; New Mexico State University    New Jersey and New Mexico, USA
288    Professor    Heather    Bailey    University of Illinois Springfield    USA
289    Mr    Daniel    Li    University of Exeter    Exeter
290   Matt    Salter    None but Christian solidarity with good people around the world.    United States
291     Leslie    Luppino         USA
292    Dr.    Charles    Tieszen    Fuller Theological Seminary    Austin, USA
293    Dr    Annette    Bakker    Children’s tumor foundation    Usa
294         Rev. Konstantinos    Sarantidis         Portland, Maine USA
295         Tamara    Penwell         UK
296    V. Rev    Marc    Dunaway    Eagle River Institute    Eagle River, Alaska
297    V. Rev    Marc    Dunaway    Eagle River Institute    Eagle River, Alaska
298    Adjunct Professorial Lecturer    Eric    Terzuolo    American University, School of International Service    Washington, DC
299         Paul    Pasarivakis    University of Laval    Canada
300         Caitilin    Kane         USA
301         Albert Edward    Meisenbach III         USA
302         John    Congdon    Oberlin College    Oberlin, Ohio, United States of America
303         Jeffrey    Stephens         City of Durham, USA
304         Richard    Mohr         Fountain Valley, California
305         Steven    Fullmer         USA
306    Rev’d Dr.    Theodore    Pulcini         Carlisle, PA
307    Professor    Caryl    Emerson         Princeton University
308    Presbytera Dr.    Catharine    Roth    independent scholar    United States
309         Nicholas    Palos    NYS Courts    New York
310    Very Reverend    Matyas    of Canada    Orthodox Church of Canada    Toronto
311         Wayne    Tatusko    St. Mark OCA    Annandale, VA
312         Fr. Paul    Schmidt    Holy Wisdom Orthodox Church    United States
313    Rev. Dr.    Stephen V.    Sprinkle    Brite Divinity School    Fort Worth, Texas USA
314         C.    Stoppa         Canada
315    Dr.    Scott    Ables    Oregon State University    Portland, Oregon, USA
316    Metropolitan    EDMUND    Cass    Holy Cross Minastery    Greenville, SC
317    Associate Professor of Historical Theology and Christian Worship    L. Edward Phillips    Phillips    Emory University, Candler School of Theology    United States of America
318         Cathy    Nemtsov         United States
319    Very Reverend    Joel    Weir    Orthodox Church in America    Crawfordsville, IN
320    Fr    Dragos    Herescu    Institute for Orthodox Christian Studies    Cambridge
321    Rev.    Andrew    Wollitzer    Berkeley Covenant Church    Berkeley, Ca
322    Retired professor/ independent scholar    Valerie    Karras         St. Louis, Missouri, USA
323    B.Mus.    Horia Vlad    Guzu    Guzu.ca Montreal, QC, Canada
324         Basil    Varghese         India
325    The Rev. Deacon    James    Neal    Orthodox-Catholic Church of America    United States
326         Matthew    Dodrill         United States
327    Dr.    Oucèma Lionel    Karam    Ohio University    USA/France/Lebanon
328    Dr.    Vasyl    Rudeyko    Ukrainian Catholic University    Lviv Ukraine
329    V. Rev. Dr.    Gregory    Roth    Spokane Falls Community College    USA
330    Dr    Tarek    Mitri    Saint George University    Beirut. Lebanon
331    Rev.    Andrew    Wollitzer    Berkeley Covenant Church    Berkeley, Ca, USA
332    Dr.    Maria    Rybakova    Nazarbayev University    Kazakhstan
333    Dr.    Alison    Kolosova    University of Tartu    Estonia
334    Enseignant-chercheur    JEROME    CLER    Sorbonne-Université    FRANCE
335    Ph Doctor in Foundametal Theology    Claudio    Monge    Black Friars    Istanbul
336         Barbara    Personnaz         Montreux, Switzerland
337    Dr    James    Chater         France
338         Kristin    Rountree         USA
339    LLM    Manos    Androulakakis         Heraklio Crete
340    Rev Dr    Craig    de Vos         North Adelaide, Australia
341    PhD Candidate    Raul-Ovidiu    Bodea    KU Leuven    Leuven, Belgium
342    professor emeritus theological ethics    burggraeve    roger    Catholic University Leuven    Belgium
343    Dr    Kristian    Gustafson    Brunel University London    United Kingdom
344   Sören    LENZ    CEC Strasbourg office    France
345    Prof. Dr.    Georgi    Kapriev    St. Kliment Ohridski University    Sofia, Bulgaria
346    Dr.    Dragos    Calma    University College Dublin    Dublin (Ireland)
347    Phd in Philology    Magdalini    Thoma    Volos Academy for Theological Studies    Greece
348    Prof.    Ivan    Christov    Sofia University    Bulgaria
349    Alex    Lockhart    Archangel Gabriel Church, OCA    Ashland, Oregon, USA
350    Rev.    Vassileios    Argiriadis    Athens,    Greece
351    Profesor    Giovanna    Brogi    University of Milan    Italy
352    Revd    Stephen    Overduin    Church of the Nazarene    The Netherlands
353    Ing    Rothuizen    Henk    Founder of Rafael Netherlands    Netherlands
354    Dr.    Stanislau    Paulau    Leibniz Institute of European History    Mainz, Germany
355    Rev. Dr.    Amy    Jacober         Phoenix, AZ, USA
356    Lic. Theology    Mikheil    Nebieridze    Catholic University of Eichstaett-Ingolstadt    Tbilisi, Georgia
357    Protopresbyter    Anastasios    Kousoulas    St. Anna GOC    Flemington, NJ, USA
358  PhD in Philosophy    Vitalii    Ihnatiev    Donetsk National Medical University    Kropyvnytskyi_Ukraine
359    President    Lina    Moukheiber    Elias Moukheiber Institute for Lebanon    Lebanon
360    J.D.    William    Korahais         Paris, France
361     Dimitar    Kanariev         London
362    Graduate Diploma in Kingdom Theology, 3rd year Masters Kingdom Theology    Dolores    Cunniffe    Westminster Theological Centre (WTC)    UK
363    Dr.    Charles    Herdy         Brisbane, Australia
364         John    Andres         Canada
365         Ryszard    Bosakowski         Poland
366    Prof. Dr.    Martin    George    University of Bern, Theological Faculty    Switzerland
367         Ryszard    Bosakowski         Warsaw, Poland
368    Pastor, Scholar, Author, Podcaster    Dwight A    Moody, Ph D    Founder and Host, The Meetinghouse    St Simons Island, Georgia
369    Dr    Lukasz    Nazarko    Member, Commission of the Churches on International Affairs (World Council of Churches)    Poland
370         Brandy    Elliott         USA
371    The Rev.    Jeffrey    Douglas    ECUSA    USA
372    PH.D., Dr. Hab.    Nicolas    Borissoff    Moscow Institute of Physics and Technology    Moscow, Russia
373    Dr    Lawrence    Osborn         Glasgow, Scotland
374    Revd. Prof. Dr    Marek    Ławreszuk    University of Bialystok, Chair of Orthodox Theology    Poland
375    Dr.    George    Stavros    Boston University    USA
376         Marilyn    Rouvelas         Arlington, Virginia
377    Ph.D.    Andrii    Bobryk         Rivne
378    Father    John    Bingham    OCA Canada    CanadaB
379         Susan    Gunn    Maryknoll Office for Global Concerns    Washington, DC, USA
380         Jaana    Hinkkanen         New York
381    Dr.    Nic    Hartmann         Iowa, USA
382    Archpriest    Zaza    Tevzadze    Ilia State University    Tbilisi, Georgia
383    Prof.    William    Evans    Erskine College    Due West, South Carolina, USA
384    Dr.    Antonios    Kireopoulos         USA
385    Ph.D., M.A.    Bronislaw Andrzej    Bartusiak    freelancer    Poland
386    Rev.    Aaron    Rathbun    Choate Rosemary Hall    Connecticut, USA
387    Rev. Dr.    John    Yoegel    Orthodox Catholic Church of America    Greenwich
388    Dr.    Laela    Zwollo    Tilburg School of Theology    Tilburg Netherlands
389   Co Director of the E-Quip Course in Orthodox Faith and Life    The Very Reverend Archpriest Gregory    Hallam         UK
390    Martin    Olsson         North Tawton, Devon, UK
391    Dr.    Walter D.    Ray    Southern Illinois University Carbondale    USA
392     Najib    Coutya         United Kingdom
393     Диакон Иоанн (Deacon Ioann)    Мыздриков (Myzdrikov)         Moscow, Russia
394    Father    Anish Varghese    Jacob    Malankara Orthodox Syrian Church    Mumbai, India
395    V.Rev. Dr.    Robert    Holet    Ukrainian Orthodox Church of the USA    USA
396    Dr.    Elisabeth Alexandra    Diamantopoulou    Université Catholique de Louvain    Belgium
397    Professor Emerita    Gloria    Durka    Fordham U. _GSRRE    Bronx, New York
398    Dr.    A Edward    Siecienski    Stockton University    USA
399    Reverend    Michael    Green    OCCA    United States of America
400    Prof. Dr.    John    Fotopoulos    Saint Mary’s College    Notre Dame, IN USA
401         Suzanne Marie    Mathieu         United States of America
402    Bookstore Director    Cynthia    Siokos    St Anna Greek Orthodox Church    Roseville CA
403    Reverend    Gill    Wells    Church of England    Norfolk
404    Dr.    Natalia    Zajac    University of Manchester    United Kingdom
405         Jill    Acree    Presbyterian Church (USA)    Ada, OK, USA
406         Peter    King         United Kingdom
407    Rev’d Fr    Chrysostom    MacDonnell    St Dunstan’s Antiochian Orthodox Church    Poole
408    Prof. emiritus    V. Rev. John    Breck    St Sergius Theological Institute    Paris, France
409    professor    Ingeborg    Gabriel    University of Vienna    Austria
410         Turini    Catherine    Métropole de France    Sète (France)
411    Diaconate Candidate    Nicholas    Mataya    Mission Institute of the Eparchy of St. Nicholas    USA
412    Cand.theol, minister Church of Sweden.    Reine    Medelius         Mariestad Sweden
413         John    Guentz         Cincinnati
414    BD    George    Weymont    St Aidan’s Orthodox Church    Manchester
415    Dean of Theology    V.Rev. Fr. Dr. Roman    Bozyk    St. Andrew’s College in Winnipeg    Winnipeg, MB. Canada
416    Revd. Dr.    Emmanuel    Kahn    Co-Director of the E-Quip Course in Orthodox Faith and Life, UK    United Kingdom
417         DAVITI    NEBIERIDZE         GEORGIE
418    Dr.    Petre    Guran    Institute for South-East European Studies    Bucharest, Romania
419    Bishop dr teol    Kari    Veiteberg    Church of Norway    Oslo
420    Dr    Talitha    Cooreman-Guittin    UCLille    France
421         Mike    Sauer         United States of America
422         Rev. Alionidas    Budrius    Šiauliai Dioecese    LithuaniaO7CVACB
423    Instructor    Thomas    Fuschetto    South Texas College    McAllen, Texas, USA
424         Lorraine    Ahladas         Springfield, MA
425         Michael    Ambrose    St. Dunstan’s Antiochian Orthodox Church    Poole, UK
426    Master in philosophy and theology    Salembier    Pierre    Jesuits    Athènes
427         Pierre    Bennigsen         Bruxelles, Belgium
428    Professor    Roman    Vershynin         California, U.S.A.
429    Dr.    Triantaphyllos Ramón    Pérez         Cuba
430    Dr.    Tamar    Goguadze         Tbilisi, Georgia
431    V. Rev. Dr.    Stelyios    Muksuris    Byzantine Catholic Seminary    United States
432         Diana Margaret    Dunlap         Salem, Massachusetts, USA
433         Andriy    Dudchenko    Kyiv Orthodox Theological Academy    Kyiv, Ukraine
434    V. Rev. Archpriest    Richard    Cleaver         St. Thomas, US Virgin Islands
435         Richard    Barrett         Boston, MA USA
436    Rev.    Vasileios    Margiannis         Petri Greece
437         Douglas    Sponsler         Würzburg, Germany
438    MD    Ilkka    Soini         Finland
439    Dr.    Peter    Potamianos    Greek Orthodox Church    United States
440         Celia    Olsson    Prophet Elias Parish in Devon    Exeter, UK
441         Ekaterina    Kroumova         Belgium
442         Maraite    Serge    European Union – European Commission    Brussels Belgium
443         Rt. Rev. Anthony    Edmund E. Kubiak, Jr.         Ellisville, MO USA
444    Assistant Professor of Physics    Alexander    Sich    Kennesaw State University    Kennesaw, GA U.S.A.
445    Prof.    Vassilis    Saroglou    UCLouvain (Louvain-la-Neuve)    Belgium
446    Doctoral Student    Preston    Frasch    University of Cincinnati    United States
447    Dr.    Ari    Koponen    University of Eastern Finland    Finland
448    Ms    Monica    Ibrahim         Sydney, Australia.
449         noel    dicarlo         USA
450    Dr.    Mara    Livezey         Ferndale
451    Reverend    Daniel    Johnson    Hilmar Covenant Church    Hilmar CA
452    Dr    Martin    Dudley    Queen’s Foundation for Ecumenical Theological Education    Birmingham, U.K.
453    Dr., Associate Professor of Practical Theology    Pekka    Metso    University of Eastern Finland    Finland
454    Priest    Leonard    Herrem    orthodox Church in America    Canada
455         Dawn    Helene         New York
456    Deacon    Phil    Loveless    OCCA    United States
457    Dr.    Dmitry    Biriukov         Russia
458    Rev. Dr.    Nan    Alexandru    Romanian Orthodox Church    Munich
459    Dr.    Talvikki    Ahonen    University of Helsinki    Finland
460    Dean of Theology & Culture    Bradley    Jersak    St Stephen’s University    St. Stephen, Canada
461         Clifford    Polubinsky    Othodox-Catholic Church of America    United States
462    Professor of Christian Anthropology    Emanuele    Rimoli    Seraphicum    Italia
463    Assistant Director of Music Activities & Adjunct Faculty    Christine    Nass    Villanova University    , Villanova, PA, United States of America
464    Professeur    André    LOSSKY    Institut de Théologie orthodoxe Saint-Serge    Paris, France
465         Juhana    Siren         Joensuu
466    Dr    Kamen    Rikev    Maria Curie-Sklodowska University    Lublin, Poland
467    Dr.    Andrew    Klager    Institute for Religion, Peace and Justice (St. Stephen’s University)    Canada
468    Dr    Dimitris    Angelis    Frear Magazine    Greece
469    PhD    Lucifer    Bon-Nero    Norbulingka Institute    Tibet
470    Professor    Stig Simeon    Frøyshov    University of Oslo    Norway
471    Dr.    Pandora    Dimanopoulou    EP    Brussels
472    Vicar    Andrea    Delaney    ELCA    IL, USA
473    Retired Teacher of Mathematics    Wolodymir    Katolik    None    Philadelphia, Pennsylvania, USA
474         Georgios    Floros         Thessaloniki, Greece
475         Μαρία    Χατζηαποστόλου         Ελλάδα
476    Associate Professor    Tamaz    Gabisonia    Ilia State University    Georgia
477         Konstantin    Sermyagin         USA
478    Father    Dimitrios    Maroulis         Greece
479    Mr.    Mark    POWELL, M.A.    Executive Director, Cappella Romana    Portland, Oregon, USA
480    Professor    Konstantinos    Kornarakis    National and Kapodistrian University of Athens    Athens
481    The Very Rev’d    Tom    Malionek    Saint Paul’s Episcopal Church    Kinderhook, New York
482    Dr    Olga    Sevastyanova    Orthodox Research Group of St. John Chrysostom    Aberdeen UK
483    Dr.    Brian    Volck    Ecumenical Institute, St.Mary’s Seminary and University    Baltimore, MD, USA
484    Strategist/Qualitative Research Director    Steven    Lacey         Chichester
485         Sandra J    Hladky         Crest Hill, IL USA
486    Dr MSc    B    Kirova         Cambridge UK
487         Anna    Likhovidova         Rome
488    Archimandrite    Savva    Hamalii    St. Iona’s monastery    Kyiv, Ukraine
489    Rev. Dr. (Prof. Emeritus)    John D.    Jones    Marquette University (Philosophy); Priest, OCA.    WI, USA
490    Dr.    Lewis J    Patsavos    Holy Cross Greek Orthodox School of Theology    Brookline, MA / USA
491    Dr    Elias Habib    Nasser    School of Medicine, University of Wollongong    Australia
492    Reverend    Rodolphe Faustin    Moussinga         Cameroon (Douala) / Turkey (Istanbul)
493         Pieter    Dykhorst    Orthodox Peace Fellowship and In Communion    USA
494         Chloé    Taylor         UK
495         Fr. Basil    Bush    Formerly of University of Vienna    Austria
496         Joana    Tasi         USA
497    Bachelor of Arts    Tatiana    Vystavkina    N/a    UK
498    V. Rev.    Vasyl    Sendeha    UOC of USA    United States
499    Dr    Theodora    Panella    Katholieke Universiteit    Leuven Belgium
500         Reverend Julian M    Reese    InterVarsity Christian Fellowship/USA    Knoxville, Tennessee
501         Seraphim    Alton Honeywell    Orthodox Parish of the Annunciation in Oxford United Kingdom
502         Filipe    Zomkowski    Ucranian Orthodox    Brazil
503    Dr.    Scott    Easton    Boston College    Chestnut Hill, MA
504    Presiding Priest    Rev. Dr. Harry    Pappas    Archangels Greek Orthodox Church    Stamford, CT
505    Rev. Dr.    R. Guy    Erwin    President of the United Lutheran Seminary (ELCA)    Philadelphia & Gettysburg, PA, USA
506    Revd. Fr.    Matthew    Francis    Holy Apostles Orthodox Church, (OCA) Archdiocese of Canada    Canada
507         Rev. Philip    Maikkula         Chicago
508    Rev.    Mark    Gazin, CSB, BA, M.Div., MA, JCL    Regional Marriage Tribunal    Vancouver, Canada
509    Rev    Andrew    Applegate    St. Aidan Orthodox Church    Cranbrook BC Canada
510    Dr    George    Domazetis    La Trobe University    Australia
511    A sinner    Anna    Korsun    St. Michael’s & St. George’s Ukrainian Orthodox Church    Saint Paul
512         Janet    Pedersen         Llano, Texas
513    Professor and Assistant Dean of Global Programs    Thomas M.    Crea    Boston College    Chestnut Hill, MA USA
514    Dr.    Catherine    Mardon    Order of St. Sylvester    Canada
515         Elisangela    Maceda         Londrina – Brazil
516    Rev. Dr.    Timothy    Hallman    YMCA & Church of the United Brethren in Christ    Fort Wayne, Indiana, USA
517         Alexander    Drach         Cincinnati
518    Doctoral candidate    Lance    Green    University of St Andrews    USA
519         Alex    Turchak         LAND O LAKES, FL, USA
520         Elena J.    Drach         United States
521    Dr.    Norris    Friesen    Huntington University, retired    Huntington, IN USA
522         Warren    Schmidt         Canada
523    Rev. Assoc. Prof.    Jason    Goroncy    University of Divinity    Australia
524    Author    Fr John    Oliver    Theophany Academy    Murfreesboro, Tennessee, USA
525    M.A.    Seraphim    Winslow    Orthodox Church of America    PINE GROVE
526    Dr.    Khegan    Delport    Stellebosch University    South Africa
527         Joshua    Roach         San Diego
528    MSc Phys.    Cosmin    Vatra         Romania
529    PhD Student    Jeremy    Chen    Fuller Seminary, Intercultural Studies  Philadelphia, PA, USA
530         katherin george    golitzen    orthodox church in america    istanbul, turkeyand oakland, ca
531    Revd    Stefan    Fraiman    Orthodox Church of Estonia    Tartu
532    The Reverend    Josefina    Beecher    The Episcopal Diocese of Olympia    USA
533    Dr.    Gwyn    Bourlakov    University of Hawaii    Honolulu, USA
534    The Reverend Doctor    Ryan    Green         Hove, The United Kingdom
535    Dr.    Evangelos    Bartzis         Corinth
536         Denys    Lytvynenko         Ukraine
537         Grigori    Bedov         Russian Federation
538         Silvo    Vatanen         Finland
539    Dottore in Teologia    Spirito    Guglielmo    Instituto Teologico di Assisi    Assisi
540    Publicist    Andrii    Sabinich    Orthodox Church of Ukraine    Lviv
541         Jan    Křipač         Czech Republic
542    Rev. Dr.    Vincent C P    Lau    Hong Kong Baptist Theological Seminary    Hong Kong
543    Dr.    Kica    Kolbe         Germany
544    None    David    Green    St Aidan’s Orthodox Church    UK
545    Ph.D.    Oleg    Gutsulyak    Vasyl Stefanyk Precarpathian National University    Ivano-Frankivsk, Ukraine
546    Major-Visual-art    Roger    Robbberstad    NISS    Oslo
547         Mironenko    M         Belarus
548         Andrei    Lunjov         Tallinn
549         Bob    Hitching    The Roma Bible Union    Oxford
550    Dr.    Alexander    Mramornov    Spasskoe Delo Publishing House    Domodedovo, Russia
551         Dana-Cristina    Probst         Wien
552    Prof.    Thomas    Karlsohn    University of Uppsala    Sweden
553    Dr.    Nikolaos    Tsirevelos    University of Thessaly    Greece
554         Michael    Fiedler         Lincoln, NE
555         Hélène    Moursa    Volos Academy of Theological Studies    Greece
556    PhD of Theology    Themistoklis    Mourtzanos         Corfu
557    Professor of Ecumenical Theologia Doctor of Theology, President of The Institute of Ecumenical Studies at The Ukrainian Catholic University in L’viv – Ukraine    Iwan    Dacko    Institute of Ecumenical Studies of the Ukrainian Catholic University in L’viv    Ukraine
558    Ms    Miruna    Belea    The University of Hamburg    Hamburg, Germany
559    Max    Broberg         Sweden
560    Dr.    Gary    Vachicouras         Switzerland

Views: 17


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο