Εκπαίδευση Κληρικών Πατέρων στην Ποιμαντική του Γάμου και της οικογένειας


Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ο ρόλος του θεσμού της οικογένειας αλλάζει ταχύτατα. Ζούμε σε μια εποχή μεταβολών η οποία έχει αναμφισβήτητα επηρεάσει και το θεσμό της οικογένειας. Αλλαγές στη δομή, στους ρόλους, στη μορφή της οικογένειας καθώς και στις οικογενειακές σχέσεις.

Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζουμε ότι η οικογένεια δεν είναι μόνο θεσμός, ένα σχήμα πού περιγράφεται με αριθμούς μελών που τη συγκροτούν, αλλά κυρίως σχέσεις προσώπων, που είναι ικανά να δημιουργούν και να διατηρούν τις σχέσεις αυτές. Η κρίση επομένως αγγίζει ουσιαστικά την αδυναμία ή την απροθυμία, ενδεχομένως, των ανθρώπων που συγκροτούν την οικογένεια να διατηρήσουν τις σχέσεις αυτές.

Ακόμα, η διαπίστωση ότι η κρίση της οικογένειας, συνδέεται άμεσα και με την κρίση αξιών δημιουργεί επιτακτικά την ανάγκη μιας διαφορετικής ποιμαντικής προσέγγισής της.

Έχοντας παράλληλα στο νου μας τα λόγια του Ε. Παπανούτσου, «Θα ήταν πάντως μεγάλη ατυχία για την ανθρωπότητα να διαλυθεί η οικογένεια. Γιατί αν σε όλες τις άλλες λειτουργίες της μπορεί ν’ αντικατασταθεί με άλλου είδους κοινωνικές υπηρεσίες, καμία άλλη αρχή ή οργάνωση δεν είναι δυνατόν να την αναπληρώσει στην Αγωγή των παιδιών», θεωρούμε εξαιρετικά ωφέλιμο για όλους μας να συζητήσουμε και να συμπροβληματιστούμε.

Είναι προφανές λοιπόν ότι ένα τόσο σημαντικό φαινόμενο δεν αφήνει αδιάφορο το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το οποίο και διοργανώνει ημερίδα για ιερείς με θέμα:

«Εισαγωγική εκπαίδευση των ιερέων στην ποιμαντική του γάμου και της οικογένειας»

Η οργάνωση τέτοιων προγραμμάτων κρίνεται απαραίτητη και έχει ως στόχο:

  • την ευαισθητοποίηση των κληρικών στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια σήμερα
  • την υποστήριξη του ιερέα και της ενορίας του ώστε να μπορούν αποτελεσματικά και δημιουργικά να ασκούν την ποιμαντική μέριμνα της οικογένειας

Θα μιλήσουν οι:

  • Αιδεσ. πρωτ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Εκπαιδευτικός – Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου & Οικογένειας του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Συντονιστής Προγράμματος Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας – «Τι επιδιώκουμε με την Ποιμαντική του Γάμου και της οικογένειας;»
  • κα. Μαρία – Ολυμπία Ποντίκη, Σύμβουλος ψυχικής υγείας, Νομικός, Σύμβουλος γάμου και οικογένειας, MSc Ποιμαντική ψυχολογία ΕΚΠΑ, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων – «Εισαγωγή στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας»

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, 6:00 – 8:30 το απόγευμα. Η συνάντηση θα γίνει μέσω των εκπαιδευτικών τεχνικών της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης (e-learning) και πιο συγκεκριμένα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης zoom.

Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να υποβάλλετε τις δηλώσεις συμμετοχής σας στο E-mail diakoniaprevention@yahoo.gr μέχρι και την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της συνάντησης μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2130184419 με την κα. Μαρία Ξηρουχάκη.

Visits: 109


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο