Εκκλησία της Ελλάδος: Η επόμενη ημέρα μετά τη ΔΙΣ – Το ουκρανικό και οι Σχέσεις με την Ελληνική Πολιτεία


Σημαντικό κρίνεται το προσεχές διάστημα για την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που ολοκληρώθηκε, ενόψει και της Ιεραρχίας του επόμενου Οκτωβρίου.
Από την πρώτη κιόλας ημέρα της ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενημέρωσε τους Ιεράρχες για τις συναντήσεις που έχει με Κυβερνητικούς Αξιωματούχους σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στις Σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία.
Δεν είναι τυχαίο, ότι την δεύτερη ημέρα της ΔΙΣ ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη συνάντηση επαναδιατυπώθηκε η πρόθεση για συνέχιση του Διμερούς Διαλόγου σε νέες βάσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, τις συζητήσεις για τις Σχέσεις με την Εκκλησία έχει αναλάβει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας απευθείας με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.
Ο Μακαριώτατος έχει ήδη συναντηθεί με αρκετά Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσκεψη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδώνι Γεωργιάδη.

Στο φλέγον θέμα που απασχόλησε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, οι Ιεράρχες έδωσαν το πράσινο φως (ψήφος εμπιστοσύνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με Πολιτικούς Όρους) στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο να χειριστεί το θέμα της Αναγνώρισης της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας εν λευκώ, Αναγνωρίζοντας παράλληλα το Δικαίωμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου στην παραχώρηση της Αυτοκεφάλου Ουκρανικής Εκκλησίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει το θέμα στην Ιεραρχία το θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας στην επόμενη Ιεραρχία του Οκτωβρίου, επιθυμώντας να λάβει από εκεί το πράσινο φως που θα οδηγήσει στην Αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Πάντως, αρχίζουν στη Χάλκη οι Τριήμερες Εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι ανακοινώσεις της ΔΙΣ

27-28 Αυγούστου
Συνήλθε 27 και 28 Αυγούστου 2019, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στις Συνεδρίες της για τον μήνα Αύγουστο 2019, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:


Κατόπιν Εισηγήσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αναγνωρίζουσα την υφισταμένη μεγάλη ανάγκη Πνευματικού Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσκυνηματικού Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού Πανορθοδόξου εμβελείας, απεφάσισε την ενεργοποίηση της υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου από Αυγούστου 2012 ορισθείσης επί τω σκοπώ αυτώ Επιτροπής, εξ αφορμής μάλιστα της συμπληρώσεως 200 ετών από της Εθνικής Παλιγγενεσίας και εις εκπλήρωσιν του Εθνικού Τάματος των Ηρώων Αγωνιστών του 1821.
Πραγματοποιήθηκε η Διαβεβαίωση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νικοδήμου Φαρμάκη, νέου Γενικού Διευθυντού της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ε.Κ.Υ.Ο.)., στον οποίο ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου ευχήθηκαν καλή και καρποφόρο Διακονία.
Ενέκρινε τον Κανονισμό λειτουργίας της Φοιτητικής Εστίας Αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, υπό την επωνυμία «Φοιτητική Εστία Αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών – Άγιος Νεομάρτυς Ζαχαρίας».
Ενέκρινε την μεταφορά στην Πάτρα, των οστών του Εθνεγέρτου Ιεράρχου Παλαιών Πατρών Γερμανού για λίγες μέρες, από την Δημητσάνα όπου ευρίσκονται, για την Τέλεση Μνημοσύνου και Απόδοση Τιμών από τον Πατραϊκό Λαό σε συνεργασία των δύο Μητροπόλεων (Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και Πατρών) και των Τοπικών Παραγόντων, στο πλαίσιο των Εορτασμών των 200 ετών από της Επαναστάσεως του 1821.
Διόρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Σίμωνα Δημογέροντα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Επίσης κατήρτισε τον τελικό Πίνακα Υποψηφίων Κληρικών προς Εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων, Ενέκρινε Αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα Υπηρεσιακά ζητήματα.

Κατόπιν Εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. Αναγνωρίζει το Κανονικό Δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την Παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το Προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της Αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μετά το τέλος των Συνεδριάσεων τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. ανέπεμψαν Δέηση στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο Υπέρ Μακαρίας Μνήμης και Αιωνίου Αναπαύσεως των Ψυχών των Αοιδήμων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κυρού Νικολάου και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κυρού Ιεροθέου.

Η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου (26 Αυγούστου)

Συνήλθε την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη σημερινή Συνεδρία η Δ.Ι.Σ. Επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. περί των συναντήσεων αυτού μετά του Προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν στην Εκκλησία.

Επίσης η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο για την συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, για τα θέματα του Εορτασμού των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία. Στην συνάντηση ανεφέρθη ότι η Ιερά Σύνοδος έχει αναθέσει στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος την προετοιμασία και τις ενέργειες για τον λαμπρό Εορτασμό της Επετείου, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, με τον οποίο η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα συνεργαστεί.

Ακολούθως η Δ.Ι.Σ.:

Έλαβε γνώση της από 17ης Αυγούστου 2019 επιστολής παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου εκ της κατ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως, την οποία έκανε ομόφωνα αποδεκτή, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 58 ετών Διακονία του ως Κληρικού. Η Δ.Ι.Σ. πρόκειται να ενεργήσει τα δέοντα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο Εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου την 27η και 28ηΣεπτεμβρίου ε.έ.

Ενέκρινε την πρόταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος για τον ορισμό της 6ης Οκτωβρίου ε.έ. ως ημερομηνίας ενάρξεως της νέας Κατηχητικής Περιόδου.
Ασχολήθηκε με το υποβληθέν Αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου στη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων περί της Αναγραφής στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας του Μακαριστού Ιερομονάχου Γερβασίου Παρασκευοπούλου, Πνευματικού Διδασκάλου και Ιεροκήρυκος των Πατρών. Κατόπιν της θετικής προς τούτο Εισηγήσεως της Επιτροπής, η Δ.Ι.Σ. Αποφάσισε την Προώθηση του Φακέλου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τις περαιτέρω ενέργειες.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε και με τρέχοντα Υπηρεσιακά θέματα.

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο