Εκδρομή παιδιών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας στο Μελά, στις Πρέσπες και στον Άγιο Αχίλλειο


Πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, μια άκρως επιτυχημένη Ημερήσια Εκδρομή με προορισμό τις Πρέσπες, με την πρωτοβουλία και τις Ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου. Συγκεκριμένα η Εκδρομή διοργανώθηκε προς χάριν της Παιδικής Ραδιοφωνικής ομάδας, του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, «Άγιος Γρηγόριος, ο Θεολόγος». Προσφέρθηκε δε Δωρεάν, ως ένα είδος αντίδωρου για όλα τα παιδιά, που κοπίασαν αφιερώνοντας χρόνο και παίρνοντας μέρος σε διάφορες Εκπομπές του Σταθμού και ιδιαίτερα στην Παιδική Εκπομπή «Χελιδονίσματα», την οποία επιμελείται η Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός κ. Σοφία Καμπούρη.

Επίσης συμμετείχε μια ομάδα Νέων από την Ενορία Αγίων Πάντων Καστοριάς, που κατά τη διάρκεια του έτους παρακολούθησαν τις Συνάξεις που πραγματοποιεί ο Σεβασμιώτατος στον εν λόγω Ιερό Ναό, με τον Εφημέριό τους Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αναστάσιο Σεμερτζίδη και τον εφημέριο του Γέρμα Καστοριάς π. Γεώργιο Τσιτσή.

Αρχικά επισκεφτήκαμε το γραφικό χωριό των Ψαράδων της Μεγάλης Πρέσπας. Αφού λάβανε το δεκατιανό τους, ναυλώσαμε ταχύπλοα σκάφη και μεταβήκανε στις βραχοαγιογραφίες του 14ου αι. και στα σπηλαιώδη Ασκηταριά, που είναι σκαρφαλωμένα πάνω στα κατακόρυφα βράχια στις όχθες της Λίμνης. Το φυσικό Περιβάλλον ήταν απαράμιλλης ομορφιάς, το θέαμα εκπληκτικό και η εμπειρία μοναδική για μικρούς και μεγάλους. Θαυμάσαμε πραγματικά και απολαύσαμε τα έργα του Θεού και το μεγαλείο της φύσης σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Στη συνέχεια μεταβήκανε στην Λίμνη Μικρή Πρέσπα και μέσω της πλωτής γέφυρας κατευθυνθήκανε απέναντι στο γραφικό Νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Εκεί επισκεφτήκανε την ερηπιώδη αλλά μεγαλόπρεπη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, κτίσμα του 10ου αι. Μικρή ομάδα ιδιαίτερα ανθεκτικών Προσκυνητών, με Επικεφαλής τον Μητροπολίτη και τους Ιερείς Πατέρες επισκέφτηκαν και το Μοναστήρι της Παναγίας Πορφύρας. Το μεσημέρι παρατέθηκε δωρεάν γεύμα σε ψησταριά της Περιοχής σε όλα τα παιδιά, ευγενική χειρονομία του Σεβασμιωτάτου.

Κατόπιν μεταβήκανε στο Χωριό Άγιος Γερμανός και προσκύνησαν τον Βυζαντινό Ιερό Ναό του Πατριάρχου Αγίου Γερμανού, του 11ου αι. με τις υπέροχες τοιχογραφίες του, μέσα στον οποίον διασώζεται και ο Τάφος του Αγίου.

Κατά την επιστροφή πραγματοποιήθηκε μια στάση στον Νέο Οικισμό Καστοριάς. Υπό την σκιά των Δέντρων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ομίλησε, Νουθέτησε τα παιδιά και προσέφερε κέρασμα παγωτό σε όλους ανεξαιρέτως τους Εκδρομείς.

Η τελευταία στάση πραγματοποιήθηκε στο Χωριό Μελάς της Καστοριάς, με επίσκεψη και ξενάγηση στην οικία, όπου φονεύθηκε ο Ήρωας, Σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς. Από την κ. Χριστίνα Καντζάκη και την θυγατέρα της Κατερίνα παρακολουθήσαμε μια ζωντανή, παραστατική και συγκινητική Αφήγηση των πραγματικών περιστατικών, που σχετίζονται με τον θάνατο του Ήρωά μας, στις 13 Οκτωβρίου του 1904.

Γενικά, ήταν μια πολύ ευχάριστη, χαρούμενη και ιδιαίτερα εποικοδομητική για όλους μας Εκδρομή, που συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Τα παιδιά παρατήρησαν την χλωρίδα και πανίδα του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και εντυπωσιάστηκαν από την φυσική ομορφιά του οικοσυστήματος. Άκουσαν και γνώρισαν Πτυχές της Τοπικής Ιστορίας και του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Έζησαν τόσες όμορφες εμπειρίες και χάρηκαν μια ημέρα αναψυχής και ξενοιασιάς. Η δε συμπεριφορά τους ήταν καθ’ όλα υποδειγματική.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ταξιδιού ο Σεβασμιότατος ήταν ευδιάθετος, φιλικός, προσιτός, απλός, ιδιαίτερα με τα παιδιά αλλά και με τους μεγάλους συνταξιδιώτες. Με το μικρόφωνο στο χέρι ομιλούσε, εξηγούσε πράγματα, εξιστορούσε γεγονότα, έψελνε όμορφους Ύμνους και τραγουδούσε υπέροχα, Διδακτικά Ψαλτοτράγουδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες μείναμε ευχαριστημένοι και κατενθουσιασμένοι με την γλυκιά και αξέχαστη αυτή Εκδρομή.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο, που ακούραστος και αεικίνητος συνόδευσε την Εκδρομή!

Ευχαριστούμε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας και τον Διευθυντή, τον κ. Ευάγγελο Παπαδόπουλο για την υποστήριξη της ιδέας!

Ευχαριστούμε θερμά τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων και τον π. Αναστάσιο Σεμερτζίδη για την κάλυψη του κόστους του Λεωφορείου.

https://www.flickr.com/photos/154131019@N02/albums/72177720318293148

Views: 2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο