Εκδηλώσεις προς τιμήν των εφόρων των Γραμμάτων, της Παιδείας και των Τεχνών, Αγίων Τριών Ιεραρχών διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης


Επ΄ ευκαιρία της μνήμης των εφόρων των Γραμμάτων, της Παιδείας και των Τεχνών, Αγίων Τριών Ιεραρχών, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διοργανώνει από κοινού εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στην Πόλη του Λαγκαδά κατά το διήμερο 29 – 30 /01/2022, σύμφωνα με το ακόλουθο Πρόγραμμα:


Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  «Αγία Κυράννα»
17.30 – 20.15  Επιστημονική εσπερίδα παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Ζέττας Μακρή, με θέμα: «Ιχνηλατώντας την διαχρονικότητα του λόγου των Τριών Ιεραρχών».

Ομιλητές: 

1. Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, με θέμα: «Η συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην Παιδεία».
2. Κωνσταντίνου Μιλτιάδης, Ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Οικολογικές προκείμενες στη Θεολογία των Τριών Ιεραρχών».
3. Υφαντής Παναγιώτης, Καθηγητής Αγιολογίας Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα: «Ανθρωπολογικές πτυχές της Θεολογίας των Τριών Ιεραρχών».
4. Παναγιωτόπουλος Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής Ποιμαντικής Ηθικής των Επιστημονικών Εφαρμογών Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα: «Η πρόσληψη της Επιστήμης στο έργο των Τριών Ιεραρχών».
5. Γεώργιος Γουσγουριώτης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Υπ. Διδάκτορας Φιλολογίας Α.Π.Θ., με θέμα: «Ποιος είναι ο σπουδαιότερος των Τριών Ιεραρχών; Μια φιλοσοφική διαμάχη του 11ου αιώνα».

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει η κα. Κοτσώνη Ελισάβετ, MSc Εκπαιδευτικός – Εικαστικός, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Λαγκαδά. Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά

7.30 – 10.30  Αρχιερατικό Συλλείτουργο, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, Συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου (σεβαστού Ιεράρχου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως), Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Ζέττας Μακρή.

Αίθουσα «Κιβωτός Σωτηρίας»

12.00 Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Η Φύση στην Τέχνη – Το παράδειγμα ενός Βυζαντινού Χειρογράφου» (Περί Ύλης Ιατρικής, Διοσκουρίδη), από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μάκρη.
Εισαγωγική Εισήγηση και ξενάγηση: Δρ. Καραγιάννη Φλώρα, Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Έφορος Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. 

Διάρκεια έκθεσης: 30/01/2022- 13/02/2022

**Λόγω των ειδικών συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης και υγειονομικής προστασίας κατά της Covid-19

Views: 11


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο