ΕΕΤΤ: Προκήρυξη Διαγωνισμού για τις Συχνότητες 5G


Το πρώτο βήμα για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της πέμπτης γενιάς δικτύου 5G, που είναι 100 φορές ταχύτερο συγκριτικά με το 4G, έχει γίνει. Χθες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δημοσιοποίησε το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού για την απόδοση φάσματος 5G σε τέσσερις διαφορετικές συχνότητες (700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz). Επί του κειμένου αυτού, που προσδιορίζει τη διαδικασία χορήγησης, μέσω δημοπρασίας, των δικαιωμάτων χρήσης των συχνοτήτων, οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου το τελικό τεύχος προκήρυξης να δημοσιοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου. 

Συνολικά πρόκειται να δημοπρατηθούν περισσότερα από 60 τμήματα συχνοτήτων, με τιμή εκκίνησης που διαφέρει για κάθε φασματική περιοχή. Ενδεικτικά, για καθένα από τα έξι τμήματα της ζώνης των 700 ΜΗz (703-733 MHz και 758-788 MHz), που είναι η πιο σημαντική καθώς σε αυτήν θα στηριχθεί η απελευθέρωση του δικτύου 5G, ως τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 25.030.000 ευρώ. Η τιμή εκκίνησης για το σύνολο των φασματικών περιοχών τοποθετείται περίπου στα 367,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, στα έσοδα που θα μπορούσε να εισπράξει το Δημόσιο εάν κατάφερνε να διαθέσει το σύνολο των φασματικών περιοχών. 

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, όπως περιγράφεται από το τεύχος προκήρυξης, οι φάκελοι αιτήσεων συμμετοχής θα κατατεθούν την 1η Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα θα κοινοποιηθεί στους υποψηφίους η περιγραφή των ομάδων συμμετεχόντων. Η οριστική λίστα προεπιλογής θα ανακοινωθεί από την ΕΕΤΤ στις 13 Οκτωβρίου, ενώ οι υπερθεματιστές θα ανακοινωθούν στις 20 Δεκεμβρίου. Εάν το εν λόγω χρονοδιάγραμμα δεν μεταβληθεί, το 2021 το Δημόσιο θα αρχίσει να εισπράττει χρήματα, με τους υπερθεματιστές να έχουν δύο δυνατότητες: να πληρώσουν σε 10 ημέρες από την ανάδειξή τους είτε το 100% του τιμήματος είτε το 30%. Το υπολειπόμενο 70% είναι δυνατόν να καταβληθεί σε εννέα ετήσιες δόσεις.

Κομβική θέση στον «καμβά» του 5G στην Ελλάδα έχει το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός» του οποίου την ίδρυση δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το fund θα στηριχθεί στο 25% των κεφαλαίων που θα εισπράξει το Δημόσιο από τον διαγωνισμό για τις συχνότητες 5G, αλλά και σε ιδιωτική χρηματοδότηση. Θα έχει σκοπό την υλοποίηση επενδύσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, συμβάλλοντας καταλυτικά στη διαμόρφωση του απαραίτητου οικοσυστήματος στην Ελλάδα που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες των δικτύων 5ης γενιάς. Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), για την περίοδο 2020-2025, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, σε διεθνές επίπεδο, έχουν δρομολογήσει συνολικά επενδύσεις 770 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση των απαιτούμενων υποδομών για την υποστήριξη των δικτύων 5G. 

Visits: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο