Η κότα με τα χρυσά αυγά είναι οι εκτάσεις στη Βουλιαγμένη. Το ξέρουν καλά και στην Εκκλησία και στον Δήμο των τριών Β. Tης Βούλας, της Βάρης και της Βουλιαγμένης. Τα λέμε για όσους ζουν εκτός Αττικής και δεν έχουν εξοικειωθεί με τέτοιες συντομογραφίες.
Πολλοί επιχείρησαν στο παρελθόν να λύσουν το γόρδιο δεσμό. Δηλαδή οι εκτάσεις που ανήκουν στην Εκκλησία να πάρουν όρους δόμησης και άδειες χρήσης από τον Δήμο. Αυτός που έχει βαλθεί να το αφήσει ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές και στην Εκκλησία και το παλεύει, σχεδόν εμμονικά, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Από την άλλη, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωσταντέλλος έχει στυλώσει τα πόδια. Πολύ απλά για να έχει μούτρα να πει στους δημότες του γιατί επέτρεψε να δομηθούν οι εκκλησιαστικές εκτάσεις. Γιατί οι δημότες όταν αφορούν εκτάσεις πέραν των δικών τους, και ειδικά της Εκκλησίας, θέλουν να γίνουν όλες πράσινο. Στις δικές τους μόνο δικαιούνται να βάζουν κτίσματα μέσα.
Έγκριση
Τι πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την πρόσφατη Ιεραρχία; Την έγκριση να διαπραγματευτεί επί της ουσίας με τον Δήμο. Μέχρι τώρα όλες οι κινήσεις που έκανε ήταν διερευνητικού χαρακτήρα. Τώρα, με την τυπική έγκριση της ιεραρχίας, μπορεί να μπει σε πιο βαθιές συζητήσεις. Να καταλήξει σε συμφωνία δε μπορεί μόνος. Πρέπει να περάσει, λένε εκκλησιαστικές πηγές, πάλι από νέα σύνοδο Ιεραρχίας. Αφού εξεταστεί πως είναι προς όφελος της Εκκλησίας η συμφωνία, τότε θα δοθεί η έγκριση για να πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα σε Δήμο και Εκκλησία.
Στα ποσοστά
Εκεί που χαλάει κυρίως η συμφωνία είναι στα ποσοστά. Η Εκκλησία πήγε μαξιμαλιστικά έναντι του Δήμου. Πρότεινε 5% να γίνει πράσινο και το υπόλοιπο να το εκμεταλλευτεί. Ο Δήμαρχος αντιπρότεινε ένα 52% να γίνει πράσινο και το υπόλοιπο να το αξιοποιήσει η Εκκλησία. Τα ποσοστά έχουν «κάτσει» περίπου στο 70-30% υπέρ της Εκκλησίας. Το αν θα καταλήξουν σε συμφωνία μένει να φανεί. Τέσσερις τουλάχιστον εταιρείες είναι πάντως έτοιμες να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων στην Ριβιέρα της Ελλάδας.
Έβγαλε φίδια
Θέμα ημερών είναι να λήξουν οι προθεσμίες για το Κτηματολόγιο. Μέσα σε αυτές ένα νομικό ή φυσικό πρόσωπο να καταθέσει ενστάσεις για το αν είναι ιδιοκτήτης ενός συγκεκριμένου ακινήτου. Το ξεκαθάρισμα του κτηματολογίου πάντως έχει βγάλει πολλά φίδια. Ιδιώτες που εκποιούσαν ακίνητα της Εκκλησίας και τώρα οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν από τους επιτήδειους που τις πωλούσαν τρέχουν και δε φτάνουν. Το Κτηματολόγιο ήταν επωφελές και για το δημόσιο και για την Εκκλησία στις περισσότερες περιπτώσεις. Μόνο για τα «αρπακτικά» δεν ήταν.
“Μελχισεδέκ”
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”
Views: 0