ΔΙΣ: Ευχαριστίες του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας – Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες για τον Μήνα Μάιο 2023


Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 166ης Συνοδικής Περιόδου, για το μήνα Μάιο 2Ο23.

Μεταξύ άλλων, η Δ.Ι.Σ. όρισε το Πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων για τον Εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενημερώθηκε περί του Ευχαριστηρίου Γράμματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννου, Διά του οποίου εκφράζει τις Ευχαριστίες του στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αποστολή Ανθρωπιστικού Υλικού προς τους Σεισμόπληκτους της Συρίας, που συγκεντρώθηκε με Απόφαση της Ιεράς Συνόδου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Επίσης, ενημερώθηκε για το Γράμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου σχετικά με την επίσκεψη αυτού στην Αθήνα, από 19 έως 21 Μαΐου 2023.

Ακόμη, η ΔΙΣ ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου:

α) περί των Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες αφορούν στα Αναθεωρημένα Προγράμματα Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών του Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου

και β) περί των θεμάτων των τριών Μαθημάτων, στα οποία Διαγωνίσθηκαν το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 Μαθητές και Μαθήτριες για την Εισαγωγή τους στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως ήδη έγραψε το ope.gr, μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί μετέβησαν στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και Προσκύνησαν την περίπυστο Εικόνα της Παναγίας ‘’Άξιον Εστί’’.

Φωτογραφίες: Χρήστου Μπόνη

Διαβάστε επίσης: H Iερά Σύνοδος προσκύνησε το Άξιον Εστί – Χιλιάδες πιστοί προσεύχονται στην Παναγία (ΦΩΤΟ)

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Συνήλθε επί διήμερο, Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. όρισε το Πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων για τον Εορτασμό της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:

α) Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 στις 7.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της Πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο θα Χοροστατήσει ως Εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού ορίσθηκε να ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεραπίων Μιχαλάκης, Α’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.

β) Την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 στις 7.00 μ.μ., στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, Χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την Συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, επ’ ευκαιρία των Εορταστικών Εκδηλώσεων, τις οποίες Διοργανώνει κατ’ έτος η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, υπό τον τίτλο «ΙΖ’ Κορίνθου Παύλεια 2023». Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού θα ομιλήσει ως Εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

γ) Το πρωί της Εορτής, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την Συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος.

δ) Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ώρα 7.00 μ.μ., στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των Αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του Κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα Τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την Συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ετέρων Ιεραρχών και λοιπών Κληρικών, Μοναχών και του πιστού Λαού.

Επίσης κατά τις Συνεδρίες της η Δ.Ι.Σ.:

– Ενημερώθηκε περί του από 1.5.2023 Γράμματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικά με την επίσκεψη αυτού στην Αθήνα, από 19ης έως 21ης Μαΐου 2023.

– Ενημερώθηκε περί του Ευχαριστηρίου Γράμματος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου, διά του οποίου εκφράζει τις Ευχαριστίες του στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Αποστολή Ανθρωπιστικού Υλικού προς τους Σεισμόπληκτους της Συρίας, που συγκεντρώθηκε με Απόφαση της Ιεράς Συνόδου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

– Ενέκρινε, κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, την πραγματοποίηση της ΛΓ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, από 31ης Οκτωβρίου έως 2ας Νοεμβρίου ε.έ., με θέμα: «Παλαιά Διαθήκη: Αμφισβητήσεις, Παρερμηνείες και πολεμική».

– Ενημερώθηκε από την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου: α) περί των Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες αφορούν στα Αναθεωρημένα Προγράμματα Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών του Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου και β) περί των θεμάτων των τριών Μαθημάτων, στα οποία Διαγωνίσθηκαν το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 Μαθητές και Μαθήτριες για την Εισαγωγή τους στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

– Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Αθλητισμού περί της καθιέρωσης κατ’ έτος και κατά μήνα Δεκέμβριο της Τέλεσης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου, πλησίον του ιστορικού Παναθηναϊκού Σταδίου, για Αθλητές, Προπονητές και παράγοντες του Αθλητισμού.

– Ενέκρινε τον Διορισμό νέων Μελών στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γυναικείων Θεμάτων υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. Ενέκρινε Αποσπάσεις Κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα Υπηρεσιακά Ζητήματα.

Μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί μετέβησαν στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και Προσκύνησαν την περίπυστο Εικόνα της Παναγίας ‘’Άξιον Εστί’’.

Views: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο